Registeren Inloggen

Stempas kwijt, bent u om 21.01 uur nog op tijd en nog 6 vragen over het stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen

Woensdag 22 november 2023 is de dag dat u stemmen mag. Verkiezingstijd is een spannende periode, met de nodige vragen. Want sommige dingen zijn niet altijd even duidelijk voor iedereen. Wat moet u bijvoorbeeld doen als u uw stempas kwijt bent?

Wanneer stemmen voor Tweede Kamerverkiezingen?

Op 22 november 2023 is het zover: Nederland mag stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. De stemlokalen zijn over het algemeen in heel het land geopend van 7.30 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds. Toch kunnen stemlokalen er andere openingstijden op nahouden. Zo openen sommigen eerder of juist later. Controleer daarom van tevoren waar u wilt stemmen en op welke tijden u daar terecht kunt.

Wat als u tijdens sluitingstijd nog in de rij staat?

Staat u om 21.00 uur nog in de rij voor het stemlokaal? U hoeft zich geen zorgen te maken, want u mag dan alsnog naar binnen om uw stem uit te brengen. Wel wordt de rij gesloten, zodat anderen zich niet meer kunnen aansluiten.

Wat moet u meenemen?

Om uw stem uit te brengen voor de Tweede Kamerverkiezingen heeft u een aantal dingen nodig. Zo moet u uiteraard uw stempas bij de hand hebben en moet u uzelf kunnen legitimeren met een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Een ov-chipkaart of ander soort pas is niet geldig.

Is uw identiteitskaart verlopen en heeft u geen rijbewijs of paspoort? Dan mat u alsnog stemmen, mits uw kaart op de dag van het stemmen maximaal 5 jaar verlopen is. Is uw identiteitskaart gestolen of kwijt? Dan is stemmen alleen mogelijk als u een een kopie van het proces-verbaal van vermissing heeft, en bijvoorbeeld een ov-chipkaart met daarop uw naam en foto laat zien

Stempas kwijt?

Bent u uw stempas kwijt? U heeft tot 21 november 12.00 ’s middags nog de tijd om een nieuwe aan te vragen bij uw gemeente. Dit kan alleen aan het loket. Daarna is dit helaas niet meer mogelijk.

Waar kunt u stemmen?

Er zijn ontzettend veel stemlokalen door het hele land verspreid. Sommige locaties zijn extra bijzonder, zo kunt u bijvoorbeeld stemmen in diverse stations, bioscopen en theaters. Maar ook scholen en gemeentehuizen zijn toegankelijk. U heeft de keuze uit alle stemlokalen binnen de gemeente waar u woonachtig bent. Via www.waarismijnstemlokaal.nl ziet u waar deze zich bevinden.

Om in een andere gemeente te mogen stemmen heeft u een kiezerspas nodig. Deze is geldig in heel Nederland. Bent u nog op tijd, dan kunt u die online bij uw gemeente aanvragen. Komt u er kort van tevoren achter, dan kunt u hem alleen nog aanvragen bij het loket van uw gemeente tot een dag voor het stemmen, tot 12.00 ’s middags.

Foutje gemaakt

Het kan u zomaar gebeuren: u kleurt het verkeerde vakje rood. Wat dan? Gelukkig heeft u recht op een nieuw stembiljet om opnieuw uw stem uit te brengen. Let op dat u dit keer wel de juiste keuze maakt, want u krijgt geen 3e biljet.

Kunt u zelf niet stemmen?

Als u niet in staat bent om zelf naar een stemlokaal te gaan om te stemmen, dan kunt u iemand machtigen om dit voor u te doen. Het formulier hiervoor zit bij uw stempas inbegrepen. U hoeft het formulier enkel in te vullen en deze samen met een kopie van uw legitimatiebewijs aan uw gemachtigde mee te geven.

Blanco

Wilt u stemmen, maar kunt u niet kiezen uit alle partijen of bent u het niet eens met het huidige politieke landschap, dan kunt u ervoor kiezen om een blanco stem in te leveren. Deze telt niet mee voor het aantal zetels, maar wel voor de stemopkomst. Op deze manier maakt u alsnog gebruik van uw stemrecht en gaat uw stem niet geheel verloren.

Stemmen als u in het buitenland woont, zo werkt het

(Bron: AD, NOS, MAX Vakantieman. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie