Registeren Inloggen

Volkswagen moet ook koper tweedehands sjoemeldiesel compenseren

Ook kopers van tweedehands Volkswagens kunnen mogelijk in aanmerking komen voor een compensatie voor de sjoemelsoftware van de autofabrikant. De Consumentenbond zegt dat de rechter voor het eerst ooit in Nederland een schadevergoeding aan een individuele eigenaar van een tweedehandsauto heeft toegekend.

Schadevergoeding van 1500 euro voor tweedehands sjoemeldiesel

De bond heeft samen met Stichting Volkswagen Group Diesel Efficiency (VGDES) de zaak voor de rechter gebracht. Zij kregen gelijk met een toegekende schadevergoeding van 1500 euro voor een consument die in het verleden een tweedehands ‘sjoemeldiesel’ kocht. Volgens de partijen is dit bedrag in lijn met eerdere beslissingen van de rechter over tweedehands auto’s van de fabrikant.

De uitspraak van de rechter is belangrijk voor duizenden consumenten die eveneens een tweedehands Volkswagen kochten waarmee gesjoemeld is. Want ook zij komen mogelijk in aanmerking voor compensatie.

‘Volkswagen heeft de consument misleid’

“De kantonrechter oordeelt onder meer dat Volkswagen essentiële informatie voor een aankoopbeslissing heeft onthouden”, stelt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar. “Of in gewoon Nederlands: Volkswagen heeft de consument misleid. Ons doel is om het net om Volkswagen steeds strakker aan te trekken en het bedrijf zo te bewegen tot een gesprek over een compensatieregeling voor álle Nederlandse gedupeerden.”

Meerdere rechtszaken over sjoemelsoftware

Volkswagen rustte miljoenen dieselauto’s tussen 2009 en 2015 uit met software die ervoor zorgde dat de gemeten uitstoot van stikstofoxide in testomstandigheden binnen de wettelijke normen bleef. De auto lijkt hierdoor ‘schoner’, dan deze in werkelijkheid is. Deze rechtszaak is 1 van de 4 zaken die VGDES en de Consumentenbond zijn begonnen namens individuele kopers van sjoemeldiesels. In 2 eerdere zaken oordeelden rechtbanken al dat Volkswagen kopers van nieuw gekochte versies van de auto’s 3000 euro schadevergoeding moet betalen.

Europees Hof kent schadevergoeding toe bij ‘sjoemelsoftware’ in auto’s

(Bron: Archief, ANP, NOS, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie