Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Ouderenoplichting: duizenden euro’s kwijt, politie doet niks

Jaarlijks worden circa 200.000 ouderen slachtoffer van mishandeling. Een groot deel daarvan wordt financieel mishandeld. Maar wie hiervan aangifte doet krijgt vaak nul op rekest bij het politiebureau. Daar moet verandering in komen, stellen advocaten en de VVD.

87.000 euro kwijt

Als de echtgenoot van Eugenie Zorbag (88) overlijdt, gaat ze zelf haar administratie doen. Maar als ze daarvoor te oud wordt, draagt zij die taak over aan haar zoon. Na verloop van tijd ontdekt haar kleindochter dat betalingen niet worden gedaan, schulden oplopen en haar spaarrekening iedere maand wordt leeggeroofd. De schade loopt op tot 87.000 euro. De familie verzamelt bewijzen, bundelt die tot een kant-en-klaar dossier en doet aangifte. Maar politie en justitie doen er niets mee, want stellen ze: ‘er is geen sprake van een strafrechtelijk delict’.

Nep-belegging

Arend Smit (80) en zijn vrouw Dieke (77) worden financieel compleet uitgekleed. Eerst door Engelstalige mannen die zich voordoen als beleggingsadviseurs. Vervolgens door figuren die claimen de verloren beleggingspremies terug te kunnen halen. Het echtpaar verliest uiteindelijk 85.000 euro. Arend en Dieke mogen niet eens aangifte komen doen bij de politie.

Politie moet iets doen

Met de vergrijzing op komst wordt de noodzaak van vervolging van deze vorm van criminaliteit alleen maar urgenter. Dat stellen diverse advocaten, onder wie Marius Hupkes die vrijdag te gast is bij Meldpunt. Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden (VVD) is ook te gast. Hij vindt dat bij ouderenoplichting altijd aangifte gedaan moet kunnen worden en dat justitie hier serieus naar moet kijken.

Door de bank gezakt

Verder in de televisieuitzending van Meldpunt van 14 februari: een prachtige bank van het bedrijf VidaXL blijkt een ondeugdelijk product. De constructie is zo slecht, dat een gast van de eigenaresse Alie Weenink er doorheen zakt. Hoewel mevrouw Weenink garantie op de bank heeft wil het VidaXL het product niet terugnemen. MAX Ombudsman Jeanine Janssen springt in de bres voor mevrouw Weenink en gaat langs bij het bedrijf.

Geef een reactie

Reactie

    Als reactie op dit artikel Ouderenmishandeling en op de uitzending van meldpunt over Ouderenmishandeling van 14 februari j.l. kan melden dat ik dit bij de hand heb. Financiële uitbuiting van oma door 2 kleinkinderen. Ook als je aangifte doet wat wij hebben gedaan zul je alles zelf moeten doen en veel geld moeten meenemen voor een advocaat. We zitten er nog, en inmiddels 6 jaar in, en het eind begint nu pas in zicht te komen. Ik kan hier een TV programma mee vullen en kan er uren over praten. De TV spotjes om ouderenmishandeling te melden zijn “leuk” maar suggereren dat dit het dan is maar mijn advies is bedenk voor je dit doet. Ik ben inmiddels 3 ordners met bewijsstukken, 800 mailtjes in/uit, tienduizenden euro’s kosten, vele slapeloze nachten, heel veel tijd en werk, een dagboek van meer dan 60 bladzijden en ga zo maar door verder alleen maar om “eigen geld” terug te krijgen. Eén ding is zeker en dat is dat ik mij nu ervaringsdeskundige mag noemen. Als het achter de rug is ga ik de media benaderen om te bezien hoe ik “Nederland” hiervan op de hoogte kan brengen met het advies “bezint eer je begint”.