Registeren Inloggen

Welke garanties geven grote marktspelers bij refurbished product?

Een refurbished product aanschaffen betekent grote kortingen bij een zo goed als nieuw product. Maar soms gaat het mis met de garantie. De klant wil minstens een recht op retour en reparatie, maar krijgt die dat ook? Webshopreus Amazon is zojuist de refurbished tak Renewed gestart. Betekent dit ook een verbetering voor garanties?

Verschil tussen tweedehands en refurbished

Er is een verschil tussen tweedehands en refurbished. Bij refurbished is bijvoorbeeld een smartphone helemaal nagekeken en gereviseerd. De bedoeling is om zo op een veilige en betrouwbare manier gebruikte producten te kopen. Ze zijn zo goed als nieuw. De kortingen kunnen wel 40 procent bedragen. Een ander verschil is dat op refurbished producten garantie zit. Tweedehands waar heeft dat niet.

Duurzaam is soms duurkoop

Wat is de gedachte achter refurbished? Hergebruik is goedkoop en duurzaam. Toch gaat ook een refurbished product wel eens kapot. De teleurgestelde klant stuurt het koopje weer terug. Maar het duurt soms weken voordat de reparatie af is. De kleinere spelers op de markt kunnen hun garanties niet altijd waarmaken. In juni van dit jaar staan de ouders van Annemarie van Helvoort voor dit probleem. Ze kopen een gereviseerde telefoon voor hun dochter.  Het ding gaat stuk en blijft zes weken in de reparatie. Daarna werkt het nog steeds niet. Refurbished aanbieder Telefoondiscounter misbruikt het webshopkeurmerk. Dat kunnen de ‘grote jongens’ natuurlijk niet maken. Maar betekent dat automatisch ook betere garantiebepalingen?

De garanties bij de ‘grote jongens’ verschillen

Amazon Nederland kondigt zijn Amazon Renewed aan voor refurbished producten. “Alle producten op Amazon Renewed zijn refurbished. Ze worden verkocht door betrouwbare verkooppartners. Die voldoen allemaal aan de hoge normen van Amazon,” verklaart een woordvoerster van Amazon. “De producten op Renewed hebben een garantieperiode van 12 maanden. Ze kunnen 30 dagen lang gratis retour worden gestuurd.”

Wat doet MediaMarkt?

MediaMarkt is al langer een aanbieder van refurbished product. Daar heet het “Renewd.” Hergebruik is er belangrijk. Dat geldt voor de fysieke winkels en de webshop. Daarom is er zelfs een Refurbished Keurmerk. Refurbished iPads van Renewd voldoen aan de strengste kwaliteitscontrole van Europa. Er zitten alleen echte Apple-onderdelen in. Angela Meijer, woordvoerster van MediaMarkt, zegt: “Wij geven 24 maanden volledige garantie op de Renewd producten zonder beperking.”

Wat doet een specialist als Leapp?

Er zijn ook betrouwbare kleinere aanbieders. Leapp een specialist op het terrein van refurbished product geeft particulieren 2 jaar garantie. Dit geldt voor zowel refurbished als nieuw. Zakelijke orders hebben op refurbished producten 2 jaar garantie en op nieuwe producten 1 jaar.

Dit zijn de garantierechten bij een refurbished product

Geef een reactie