Registeren Inloggen

Datalekken komen steeds vaker voor: zo vernietigt u veilig uw privacygevoelige data

Bij datalekken denkt u misschien in de eerste plaats aan privacygevoelige data in de online omgeving. Daar vinden die lekken ook vaak plaats, maar offline kan het evengoed gebeuren. Zo kunt u bijvoorbeeld oude belastingopgaven gewoon bij het oud papier gooien. Dat is bijzonder riskant. Tijdens de Data Privacy Week die van 22-28 januari 2024 loopt, krijgt u tips om veilig afstand te doen.

Wat zijn datalekken precies?

In een eerder artikel van Meldpunt over datalekken, staat deze omschrijving wat het inhoudt: Bij een datalek gaat het om toegangswegen, wijziging, vernietiging of het vrijkomen van persoonsgegevens van een particulier of bedrijf, zonder dat dit de bedoeling is. Datalekken hebben de vervelende eigenschap dat ze allerlei vormen van fraude kunnen opwekken. Zo is de kans op identiteitsfraude groot als u een foto van uw paspoort maakt, als een hotel u daarom vraagt. En wat dacht u dat er gebeurt als u oude belastingopgaven aan de straat zet? Een kwaadwillende kan er heel veel mee.

Wat zijn de cijfers?

In de huidige campagne van de Data Privacy Week staan de volgende cijfers over datalekken:

  • In de afgelopen 5 jaar zijn er maar liefst 114.000 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dat komt neer op meer dan 20.000 incidenten per jaar.
  • In 2022 zijn er alleen al meer dan 10.000 meldingen van fysieke datalekken via brieven en of pakketten.
  • Volgens het CBS hebben meer dan 2,5 miljoen Nederlanders boven de 15 jaar te maken gehad met online criminaliteit. Daarbij heeft minder dan de helft daadwerkelijk melding gemaakt van het incident.
  • In het monitor identiteit-onderzoek door de Rijksoverheid, gepubliceerd in 2022, staat dat 40 procent van de respondenten in 2021 een kopie van hun ID heeft gemaakt voor identificatiedoeleinden. Daarvan heeft 56 procent deze kopie niet eerst bewerkt. Door er bijvoorbeeld het woord KOPIE overheen te zetten is misbruik te voorkomen.

Wat zijn offline datalekken?

Offline datalekken kunnen optreden wanneer vertrouwelijke informatie, zoals papieren documenten, op openbare plekken belanden, zoals in de oud papierbak. Zowel particulieren als bedrijven zijn zich vaak niet bewust van het gevaar van het zomaar weggooien van gevoelige informatie.

Gebruik papierversnipperaars of shredders

Een veilige manier om dit risico op datalekken te verminderen, is het gebruik van papierversnipperaars of shredders. De keuze voor een shredder hangt af van het zogenaamde DIN veiligheidsniveau, dat aangeeft hoe klein de versnipperde stukjes zijn. Een hoger DIN-niveau, zoals DIN P-3 tot DIN P-7, betekent concreet: kleinere snippers. Daardoor wordt reconstructie moeilijker. Het is aan te raden om minimaal een DIN P-3 shredder te gebruiken voor vertrouwelijke gegevens.

Schakel professionals in bij datavernietiging

Het opruimen van de meest privacygevoelige data kan het best gebeuren door CA+ gecertificeerde bedrijven. Deze bedrijven waarborgen 100 procent vertrouwelijke vernietiging. Ze krijgen ook regelmatige controles door onafhankelijke inspectie-instellingen. Er zijn verschillende specialisten actief op dit gebied. Die werken niet alleen in opdracht van bedrijven. Ook particulieren kunnen daar terecht om hun privé data te laten vernietigen.

Overweeg ook om na aanschaf van een nieuwe laptop uw oude computer te laten afbreken door een specialist. Want u wilt niet weten hoeveel informatie van u op dat apparaat staat. Deze vernietiging gaat zo grondig dat er slechts kruimels overblijven van harde schijven enzovoorts. De kans op datalekken is dan gereduceerd tot nul.

(Bron: Data Privacy Week, CBS, Autoriteit Persoonsgegevens, Rijksoverheid, archief. Foto: Shutterstock)

Gooi uw vertrouwelijke documenten niet in de papiercontainer, gebruik een papierversnipperaar

Geef een reactie