Registeren Inloggen

Inbraak veroorzaakt materiële, financiële en psychologische schade. Dit moet u doen

Het vakantieseizoen is volop bezig. Dat is meteen ook de (door)start van het inbraakseizoen. Leegstaande huizen zijn gemakkelijker om ongemerkt binnen te komen. Maar inbraak, terwijl de bewoners thuis zijn, gebeurt ook. Voorkomen is beter dan genezen. Maar wat als het toch gebeurt?

Voorkomen is beter dan genezen: anti-inbraaktips

Lees, met deze tips van Meldpunt, hoe u een inbraak kunt voorkomen. Dat gaat van het huis goed verlichten en een bewoonde indruk geven tot het installeren van een deugdelijk alarmsysteem.

Wees er alert op hoe u ventileert met open ramen, zonder dat dit direct tot een inbraak leidt. Ook daar is over nagedacht. Kies een van de volgende oplossingen of een combinatie daarvan: installeer speciale sloten op uw ramen, anti-inbraakstrips, een barrièrestang, een dievenklauw of een raamboompje. Of doe het simpelste: gebruik gewoon een ventilatierooster. Dan kan het raam dicht blijven.

Maar dan komt die inbraak: dat doet wat met u

U kunt uw huis nog zo goed beveiligen, een gemotiveerde inbreker zal het er misschien toch op wagen. U komt thuis en treft uw huis aan na een inbraak. Uw dierbare spullen zijn verdwenen. Soms vertegenwoordigen die ook een emotionele waarde, bijvoorbeeld een sieraad dat nog van uw ouders is geweest. U bent iets van geldwaarde kwijt, maar daarnaast doet een inbraak dus ook iets met uw mentale toestand. Niet in het minst omdat een vreemde met foute bedoelingen in uw huis is geweest.

Wat moet u doen na een inbraak?

Volg deze stappen als u thuiskomt na uw werk, een avondje uit of van een reis en merkt dat er is ingebroken:

  • Bel 112: zo waarschuwt u de politie. Als het gevaar al is geweken, kunt u ook bellen met 0900 8844. Volg daarna de volgende stappen:
  • Doe aangifte bij de politie. Vanaf dat moment kunnen zij beginnen met de opsporing. Aangifte is ook belangrijk in verband met een schadevergoeding door uw verzekering, want het geldt als een bewijs dat er is ingebroken in uw huis.
  • Overal afblijven, niks aanraken: raak niets aan tot de politie komt, want anders wist u belangrijke inbraaksporen uit.
  • Blokkeer passen: via uw bank kunt u meteen uw bankpassen en creditcards blokkeren. Dat kan ook in uw bankapp. Maar dat gaat natuurlijk niet als uw telefoon is gestolen. Leen dan even iemands telefoon, om daarmee te bellen. Als uw telefoon inderdaad ook weg is, dan moet u de simkaart daarvan ook blokkeren bij het bedrijf waar u een telefoonabonnement heeft.
  • Breng uw verzekeraar op de hoogte: wie na een inbraak voor een schadevergoeding in aanmerking wil komen, moet dit wel eerst melden bij zijn verzekeraar. Daar is een speciaal alarmnummer voor. Uw aangifte completeert die melding. Zeer handig voor uw verzekeraar is een lijst van de gestolen voorwerpen en beschadigingen aan uw huis. Het is sowieso handig als u van uw waardevolle bezittingen foto’s en aankoopbonnen bewaart, om zo hun bestaan te kunnen bewijzen. Foto’s en video’s van na de inbraak kunnen de schade in huis en de inbraaksporen goed aantonen.
  • Vraag schadevergoeding aan: na melding van de inbraak kunt u in de daaropvolgende dagen een schadevergoeding aanvragen bij uw verzekeraar. Als u het daar moeilijk mee heeft, kan dat ook samen met een medewerker van Slachtofferhulp Nederland.
  • Vraag om psychologische hulp: door inbraak gaan er niet alleen spullen verloren met geldwaarde maar ook van emotionele waarde. Bovendien kan het uzelf danig van streek brengen. Ook hiervoor is de hulp van Slachtofferhulp Nederland. Let ook op wat het met uw kind(eren) doet, want de impact van een inbraak kan heel groot zijn.

Wat moet u doen als u thuis bent tijdens een inbraak?

Het bovenstaande ligt heel anders, indien u getuige bent van een inbraak in uw huis. Het kan namelijk gebeuren dat u thuis bent tijdens een inbraak. De inbreker kan per ongeluk maar ook bewust op dat moment binnenkomen. Dat hangt af van zijn intenties. Volg dan deze stappen:

  • Bel zo snel mogelijk met 112.
  • Zoek een veilig heenkomen met uw familieleden in een kamer, liefst een die u kunt afsluiten.
  • Maak herrie, want daar houden inbrekers niet van. Ze willen namelijk maar kort blijven en snel vluchten.
  • Heeft u een app op uw telefoon om de verlichting in huis aan te zetten op afstand? Doe dat nu vanuit uw vluchtkamertje.
  • Ga de confrontatie met de inbreker(s) niet aan. Wacht op de politie. Een medewerker van 112 zal u op rustige toon door de hele procedure helpen.

Inbraak voorkomen tijdens uw vakantie? Lees deze tips

(Bron: Politie, Stopinbraak.nu, Slachtofferhulp Nederland, Slachtofferwijzer, Univé, Inshared, Interpolis. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    […] uw huis overhoop heeft gehaald en (emotioneel) waardevolle spullen heeft meegenomen, dan is niet alleen de materiele schade groot maar lijdt ook uw mentale toestand daaronder. Er is immers iemand met foute bedoelingen bij u thuis […]