Registeren Inloggen

Op tv: De bloeiende handel in ID-gegevens

Online uw persoonsgegevens achterlaten kan leiden tot identiteitsfraude. Criminelen kopen daarmee op uw naam spullen of sluiten abonnementen af. U betaalt de rekening. Op internet is een bloeiende handel in identiteitsgegevens en scripts om deze van consumenten te ontlokken. Wat kunt u doen om ID-fraude te voorkomen?

Gegevens sturen en geld overmaken

Miranda Heerema (40) reageert op een Facebook-advertentie waarin mensen worden gezocht voor thuiswerk. Ze is geïnteresseerd in extra inkomsten uit werk dat goed te combineren is met haar gezinsleven. Via Whatsapp komt ze in contact met het bedrijf en stuurt ze op hun verzoek kopieën van haar rijbewijs en bankpas. Ook moet ze via een betaallinkje €4,50 overmaken om te bewijzen dat ze serieus interesse heeft in de thuiswerkbaan. De volgende ochtend krijgt Miranda argwaan. In haar bankapp ziet ze dat ze de €4,50 niet naar het thuiswerkbedrijf heeft overgemaakt, maar aan telefoonaanbieder Belsimpel. Gelukkig is ze er op tijd bij om het abonnement stop te zetten.

Identiteitsfraude

Volgens het CBS werden in 2021 ruim 100.000 Nederlanders slachtoffer van identiteitsfraude. Meldpunt laat aan ethisch hacker Rik van Duijn de opbrengst van een zoektocht naar online ID-gegevens beoordelen. Van Duijn vertelt wat criminelen hiermee kunnen doen. Elles de Bruin praat hierover door met criminoloog Renushka Madarie en advocaat Nicolette Heijkant.

Gemeente halsstarrig na verkeerde trapliftplaatsing

En verder: De gemeente Leudal plaatst de traplift voor de echtgenoot van Rica Creemers-Verstappen aan de brede zijde van de trap. Ze verwijderen hiervoor de trapleuning. Meneer kan nu via de traplift goed omhoog, maar mevrouw Creemers moet nu via de smalle zijde van de trap, zonder leuning de trap op en af. En dat is gevaarlijk. Meldpunt toonde eerder aan dat dit soort trapliftplaatsingen in strijd is met de bouwregels. Desondanks zijn er nog gemeentes die de regels anders interpreteren, zoals de gemeente Leudal. Na 10 maanden gesteggel over de plek van de traplift, schakelt de inmiddels wanhopige mevrouw Creemers het tv-programma Meldpunt in. MAX Ombudsman Jeanine Janssen haalt samen met mevrouw verhaal bij de gemeente Leudal.

Kijk Meldpunt op 3 maart om 19.50 uur op NPO 2. Of bekijk de uitzending later hier terug.

Geef een reactie