Registeren Inloggen

QR-code op ID-kaart of rijbewijs scannen: mag een pakketpunt dat wel doen?

Stel, u wilt een pakket ophalen bij een pakketpunt. Maar om het pakket mee te krijgen, moet u zich identificeren. Alleen is een blik op uw identiteitskaart niet genoeg, maar het pakketpunt scant de QR-code achterop uw ID-kaart of rijbewijs. Mag dat wel? En hoe veilig is het? PostNL reageert zelf ook nog.

Identificeren

In Nederland is het voor alle mensen vanaf 14 jaar verplicht om zich te kunnen identificeren. Dat kan middels een paspoort of identiteitskaart. Wanneer u op straat staande wordt gehouden, of wanneer u iets wilt ophalen bij een pakketpunt, is het heel normaal wanneer u wordt gevraagd uzelf te identificeren. Maar hoe uw gegevens gecontroleerd worden en wat ermee wordt gedaan, is van groot belang.

Pakketpunt wil QR-code scannen op identiteitskaart: mag dat?

Zo krijgt de redactie van Meldpunt de volgende melding binnen: ”Als ik een pakketje ophaal bij een DHL of PostNL punt, moet ik mijn ID-kaart of rijbewijs tonen. Wat ze daarna doen is de QR-code op de achterkant van de kaart scannen, anders krijg ik het pakketje niet mee. Mag dit zomaar? Want via de QR-code wordt dan toch ook mijn BSN-nummer voor hun zichtbaar?” Onderaan dit artikel volgt een reactie van PostNL.

Meldpunt vraagt aan de Autoriteit Persoonsgegevens hoe het zit. Zij bevestigen inderdaad dat het BSN zichtbaar is, wanneer de QR-code wordt gescand. De instantie zegt verder het volgende: “Omdat de QR-code op paspoorten (afgifte op of na 30 augustus 2021) en identiteitskaarten (afgifte op of na 2 augustus 2021) het BSN bevat, mogen organisaties de QR-code niet zomaar uitlezen.”

Wanneer mogen organisaties de QR-code van uw paspoort of ID-kaart wel scannen?

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mogen organisaties het BSN alleen verwerken als dat in de wet staat. En alleen voor de doelen die in de wet staan omschreven. “Denk bijvoorbeeld aan zorgaanbieders, onderwijsinstellingen, pensioenfondsen, financiële instellingen, maar ook aan werkgevers bij het verstrekken van salarisinformatie aan de Belastingsdienst. Het ophalen van pakketjes staat niet in de wet genoemd als situatie waarbij organisaties het BSN mogen verwerken. In de QR-code op het rijbewijs staat geen BSN. Die mogen pakketpunten dus wel scannen.”

Wat is het alternatief?

U op een andere manier identificeren moet mogelijk zijn. Bij het ophalen van een pakketje moet de medewerker van het pakketpunt alleen checken of u inderdaad degene bent wiens naam op het pakketje staat. Dan is simpelweg naam, adres, postcode en het zendingsnummer van het pakketje controleren voldoende. Ook de naam op het pakketje vergelijken met die op uw ID-bewijs, en kijken of u dezelfde persoon bent als op de foto van uw ID-bewijs, is mogelijk. Daarbij mag de medewerker eventueel wel het type ID-bewijs en documentnummer registreren.

Reactie van PostNL

Bij monde van woordvoerder Annemieke Herberigs reageert PostNL: “Als een consument bij een PostNL-punt een pakket komt ophalen moet hij/zij zich in sommige gevallen kunnen legitimeren. De verzender van het pakket kan namelijk kiezen voor aanvullende diensten (zoals een ID-check) bij het verzenden van een pakket, bijvoorbeeld als het gaat om een pakket met een hoge waarde of wanneer een pakket wordt opgehaald door iemand anders dan de geadresseerde. In geval van fraude kan PostNL hiermee achterhalen wie het pakket heeft opgehaald.”

Herberigs geeft aan wat PostNL precies vastlegt in zijn systeem:

 • Het type legitimatiebewijs (rijbewijs, ID -kaart, paspoort, etc)
 • En het documentnummer van het legitimatiebewijs.

“We scannen de QR-code op de achterkant van een rijbewijs omdat dit sneller gaat dan het overtypen van het documentnummer. De scanner is zo ingesteld dat alleen het documentnummer automatisch wordt ingevuld. Bevat de QR-code meer informatie, dan wordt dat niet uitgelezen en opgeslagen. We registreren dus nooit een BSN-nummer.”

Laat ook nooit zomaar een kopie maken van uw identiteitsbewijs in hotels of op campings

Tot zover de reactie van PostNL. In het algemeen geldt: om uzelf te beschermen tegen identiteitsfraude, is het belangrijk om een organisatie niet zomaar een kopie van uw identiteitsbewijs te laten maken. Dat geldt zelfs voor hotels en campings. Maar bij welke organisaties is dit verder het geval? En waar mag of moet het wel? U leest het in dit artikel van MAX vakantieman.

Een afspraak of reservering maken? Deze persoonsgegevens mogen bedrijven (niet) aan u vragen

(Bron: Autoriteit Persoonsgegevens, Rijksoverheid, MAX Vakantieman, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

  […] Autoriteit Persoonsgegevens verklaart tegenover MaxMeldpunt.nl dat recent uitgegeven identiteitskaarten en paspoorten een QR-code bevatten met daarin het […]

  […] Verder krijgt de redactie de vraag van een meneer of een pakketpunt de QR-code achter zijn ID-kaart, paspoort of rijbewijs mag scannen. Hij vermoedt namelijk dat dan zijn BSN zichtbaar is. En is dat wel veilig? In dit artikel gaan we er dieper op in. […]

  Jullie schrijven (terecht): “….belangrijk om een organisatie niet zomaar een kopie van uw identiteitsbewijs te laten maken. Dat geldt zelfs voor hotels en campings. .”

  Dit is helaas nog steeds theorie want gesuggereerde alternatieven worden niet geaccepteerd. Scannen gaat namelijk sneller!
  Ik vraag vaak om verwijdering bij vertrek maar regelmatig kom ik ergens volgend jaar terug en alle vorig jaar geregistreerde gegevens staan nog (wel erg handig) in de computer bij check-in.

  Net als Rens zegt: Jullie schrijven (terecht): “….belangrijk om een organisatie niet zomaar een kopie van uw identiteitsbewijs te laten maken. Dat geldt zelfs voor hotels en campings. .”

  Als je bij bijvoorbeeld een camping je ID of paspoort niet laat scannen, zeggen ze doodleuk dat je om kunt draaien. Zelfs een afdruk waarop het BSN nummer is doorgehaald, wordt niet geaccepteerd. Dus allemaal leuk om aan te geven wat wel en niet kan, maar als je na een dag rijden in een warme auto met twee kinderen achterin eindelijk op de camping komt, dan geef je graag je ID af om te scannen. En dan maar hopen dat er niets raars mee gebeurt.

  Nu is me dit soortgelijk overkomen. Maar zelfs een stap verder.
  Dan wat te doen? Hoe krijg ik die gegevens gewist. Het werd niet eens gezegd of gevraagd, voor-&achterkant. Gemeld bij de telecomprovider. Die lachten ‘ach mevrouwtje’. Ben overstuur.
  Wat nu? Wat nu te doen voor acties? Alle passen vervangen en opnieuw aanvragen? Of melding/aangifte? Met alle kosten&boetes en wachttijd, want dat komt er ook bij kijken…

  Wat te doen wanneer dit je is overkomen?