Registeren Inloggen

Een afspraak of reservering maken? Deze persoonsgegevens mogen bedrijven (niet) aan u vragen

Voor veel zaken kunt, of moet u zelfs een afspraak maken. Hierbij worden persoonsgegevens opgevraagd waarmee het bedrijf kan bevestigen dat u het bent of om u te bereiken indien noodzakelijk. Maar om welke gegevens mogen zij eigenlijk vragen?

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken bij de kapper of een tafel reserveren in een restaurant, dan wordt u vaak om persoonsgegevens gevraagd. Denk hierbij aan uw naam, geboortedatum, telefoonnummer, e-mailadres, geslacht en soms zelfs uw woonplaats. Deze gegevens worden u ook vaak gevraagd wanneer u contact wilt opnemen met een bedrijf middels een contactformulier, of als u een account wilt aanmaken. Maar mogen bedrijven hier ├╝berhaupt om vragen? En hoe veilig is dit?

Om welke persoonsgegevens mogen bedrijven vragen?

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) mag een bedrijf alleen gegevens van u opvragen die nodig zijn voor het doel waarvoor u een contactformulier invult of een afspraak wilt maken. Het is voor een restaurant, webshop of kapper niet noodzakelijk om uw geboortedatum of geslacht te weten als u een afspraak wilt maken of contact wilt opnemen. Dit betekent dat zij hier in principe niet naar mogen vragen. Bedrijven mogen alleen om uw geboortedatum, geslacht, woonplaats of contactgegevens vragen wanneer zij hier een goede reden voor hebben.

Om uw identiteitskaart mag al helemaal niet zomaar gevraagd worden. Er zijn maar een paar instanties die hiernaar mogen vragen. Wilt u weten welke dit zijn? Lees dan verder in dit artikel.

Maak uzelf minder kwetsbaar

Wanneer u om allerlei gegevens wordt gevraagd, bent u misschien geneigd om deze zonder twijfel te verstrekken. Maar uw persoonsgegevens delen met een bedrijf kan risicovoller zijn dan u denkt. Uw persoonsgegevens zijn namelijk geld waard voor hackers. Bij een datalek kunnen al uw gegevens op straat komen te liggen, of worden doorverkocht. Vervolgens kunt u te maken krijgen met gerichte phishing aanvallen van sluwe oplichters die u geld afhandig willen maken. In dit artikel leest u hoe gemakkelijk criminelen aan uw persoonsgegevens kunnen komen, zodra deze betrokken zijn (geweest) bij een datalek. Of uw gegevens hierbij uitgelekt zijn, kunt u zelf controleren. Hoe u dat doet, leest u in dit artikel.

Gevraagd om (te veel) persoonsgegevens? Dit kunt u doen

Het is dus raadzaam om niet zomaar uw persoonsgegevens te delen met een bedrijf. Wordt u toch om veel informatie gevraagd? Neem dan, als dit mogelijk is, zelf contact op met het bedrijf door te bellen of een mail te sturen. Lukt dit niet, dan kunt u ervoor kiezen om valse gegevens op te geven. Zo maakt u uzelf minder kwetsbaar voor identiteitsfraude en phishing aanvallen.

Recht op inzage

Weet u niet meer precies wat u al heeft gedeeld met een bedrijf? Dan kunt u vragen om inzage van al uw persoonsgegevens. Hier heeft u wettelijk recht op. Het bedrijf moet binnen 1 maand reageren en laten weten hoe zij gebruikmaken van uw gegevens. Daarna mag u aangeven dat bepaalde gegevens niet kloppen, of dat u uw gegevens wilt laten verwijderen. Het bedrijf moet hier gehoor aan geven.

Past het bedrijf zijn beleid niet aan? Of geeft het geen gehoor aan uw verzoek tot inzage of verwijdering van uw persoonsgegevens? U kunt dan een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Voorkom identiteitsfraude: zo makkelijk komen oplichters aan uw gegevens

(Bron: Archief, Autoriteit Persoonsgegevens, Rijksoverheid, NU.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    […] opletten dat u uw persoonsgegevens niet zomaar op straat gooit. Daar kan veel narigheid van komen. Bedenk goed voordat u allerlei gegevens zomaar weggeeft bij een afspraak of het maken van een reserv…. Zo is het voor een restaurant, webshop of kapper totaal niet van belang om uw geboortedatum of […]

    Voor een afspraak (bijvoorbeeld): die gegevens die een bedrijf nodig heeft voor de bedrijfsvoering. Kapper: Naam en adres. Verder niks. Geef ik ook niet. Wil de kapper daarna niet verder? Prima, ga ik naar een andere kapper. Ik ben de klant, en die is koning. Gewoon keihard zijn.
    Medische gegevens: mag iedere medische instantie (dokter, ziekenhuis, apotheek) van mij hebben. Groot voorstander van een Landelijk Medisch Dossier. Is vroeg of laat in mijn eigen voordeel. Velen willen dit niet, en – tot mijn verbazing – altijd van politiek linkse signatuur.

    Ik nam voor buren een pakketje aan moest mijn gegevens laten zien vond het zo raar maar hij stond er op en mijn buren waren op vakantie