Registeren Inloggen

Deze geteste zonnebrandcrèmes beschermen minder goed dan beloofd

Uit de jaarlijkse zonnebrandcrème test van de Consumentenbond blijkt opnieuw dat enkele crèmes minder goed beschermen dan beloofd. 

 Deze 3 zonnebrandcrèmes raadt de Consumentenbond af in 2024

De afgeraden zonnebrandcrèmes zijn Nivea Sun Kids Ultra Protect and Play, Kruidvat Solait Sunmilk en Cien Sun Kids Sun Protect Cream, van supermarktketen Lidl. De crèmes hebben volgens de verpakkingen factor 50, maar tests laten zien dat ze in werkelijkheid minder bescherming bieden. Nivea kwam volgens de Consumentenbond uit op een beschermingsfactor van 41,3, Kruidvat op 32,7 en Cien op 36. Dan moet op de verpakking volgens de bond een beschermingsfactor, ook wel SPF, van 30 staan.

Reacties Kruidvat, Lidl en NIVEA

Kruidvat zegt tegen het ANP dat zijn zonnebrandcrèmes op een soortgelijke manier als de Consumentenbond zijn getest en dat daaruit hoge beschermingsfactoren naar voren kwamen. Een woordvoerster van de drogisterijketen zegt “oprecht bezorgd” te zijn over de verschillende resultaten. “Het blijft heel raar dat je met dezelfde test verschillende uitkomsten krijgt. Dat is verwarrend voor consumenten.” Mogelijk hebben beide organisaties volgens haar verschillende typen testpersonen gebruikt. Kruidvat wil met de Consumentenbond en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een eenduidige testmethode afspreken.

Een woordvoerster van Lidl meldt aan het ANP dat de zonnebrandcrèmes van de supermarktketen zijn onderzocht in externe laboratoria. De beschermingsfactor van het afgeraden middel komt volgens die resultaten wel overeen met die op de verpakking. “Echter nemen wij geen enkel risico en halen het product uit voorzorg uit onze schappen”, meldt de woordvoerster. Lidl gaat volgens haar onderzoeken waarom de resultaten verschillen.

“We vinden het zeer zorgelijk dat de resultaten van De Consumentenbond afwijken van die van ons en begrijpen dat dit uiterst verwarrend is voor de consument. Omdat we het beslist oneens zijn met de testresultaten van De Consumentenbond eisen we transparantie over de testmethode en roepen we De Consumentenbond én de NVWA op om samen tot een eenduidige methode te komen voor de gehele productcategorie.”

Toch gebruiken? Smeer vaker!

De bond heeft een melding gedaan bij de fabrikanten en de NVWA. “Als je één van deze producten in huis hebt en wilt gebruiken, check dan je huid regelmatig op tekenen van verbranding en smeer vaker”, adviseert directeur Sandra Molenaar. Verbranden vergroot de kans op huidkanker.

Zonnebrandcrèmes speciaal voor het gezicht

Dit jaar testte de bond voor het eerst ook zonnebrandcrèmes speciaal voor het gezicht. Ook bij deze test bleken sommige crèmes minder bescherming te bieden dan de vermelde beschermingsfactor doet geloven. In dit artikel kunt u lezen om welke crèmes het gaat.

Test 2023

Jaarlijks test de Consumentenbond nieuwe en aangepaste zonnebrandcrèmes met factor 30 en 50. Vorig jaar had de bond de crèmes Cien SUN SPF 50 Love Your Planet Vegan, Vision SPF30 Clear & Dry Transparante Spray en Naïf Mineral Suncream SPF 30 afgeraden. Die van Cien en Vision zijn niet meer verkrijgbaar. Die van Naïf is aangepast en komt nu wel goed uit de test van de Consumentenbond.

Zonnebrandcrème kopen? Let hierop

Als u een zonnebrandcrème wilt kopen, hoeft dat niet meteen een dure variant te zijn. Een goedkopere crème hoeft namelijk niet meteen van slechtere kwaliteit te zijn. “Wat betreft bescherming doen ze hetzelfde”, schrijft KWF Kankerbestrijding op haar website. Een goedkope fles zonnebrandcrème beschermt u dus net zo goed tegen uv-straling als een duurdere variant. Controleer echter wel of de crème zowel tegen UVB-straling als tegen UVA-straling bescherming biedt. UVB wordt tegengehouden door een dik pak wolken. UVA komt door de wolken heen en is er dus altijd, ook in de schaduw. In dit artikel gaan we dieper in op wat beiden voor effect kunnen hebben op uw gezondheid. 

Op de site waarzitwatin.nl kunt u zien welke stoffen in de zonnebrand zitten die u wilt kopen. U kunt elk ingrediënt opzoeken en uitleg vinden over de veiligheid.

Wat zit er in zonnebrandcrème en is dit veilig voor uw huid?

(Bron: Consumentenbond, ANP, KWF, Waarzitwatin, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie