Registeren Inloggen

Hoe makkelijk komen criminelen aan uw persoonsgegevens?

Identiteitsfraude is een groot probleem. In 2021 werden maar liefst 115.000 mensen hier het slachtoffer van. Criminelen handelen online in de persoonsgegevens van miljoenen mensen om daar zelf financieel gewin uit te halen. Maar hoe gaat dit in zijn werk?

Identiteitsfraude

Online uw persoonsgegevens achterlaten kan leiden tot identiteitsfraude. Criminelen kopen daarmee op uw naam spullen of sluiten abonnementen af. U betaalt de rekening. Op internet is een bloeiende handel in identiteitsgegevens en scripts om deze van consumenten te ontlokken.

Op platforms als Telegram worden in verkoopgroepen bundels persoonsgegevens te koop aangeboden. Sommige zelfs gespecificeerd op leeftijd, bank of energiemaatschappij. Hoe meer voorinformatie beschikbaar, hoe beter de truc en hoe groter de kans dat u slachtoffer kunt worden van identiteitsfraude.

Persoonsgegevens worden te koop aangeboden

Voor een paar tientjes tot honderden euro’s worden de gegevens, ook wel leads genoemd, van anderen te koop aangeboden. Hoe meer informatie van een potentieel slachtoffer, hoe duurder die gegevens zijn. Een ‘lead’ van een Nederlandse 65-plusser die bankiert bij de Rabobank is bijvoorbeeld een stuk duurder dan slechts een telefoonnummer. Ook worden er oude en verse leads te koop aangeboden. Een oude lead kan al regelmatig benaderd zijn, dus de kans van slagen is kleiner dan bij een verse lead. Die gegevens worden voor het eerst aangeboden en zijn vaak buitgemaakt door malafide callcentermedewerkers die een klantenbestand hebben gekopieerd bij hun werkgever en vervolgens te koop aanbieden. Omdat die klanten nog niet eerder benaderd zijn voor een fraudetruc, is de slagingskans groter.

Hoe meer voorinformatie er beschikbaar is, hoe geloofwaardiger de truc over zal komen, vertelt ethisch hacker Rik van Duijn. In die handel gaat dan ook veel geld om. Naast persoonsgegevens zijn online ook belscripts en handleidingen te koop. Dat maakt het beangstigend, want zo kan iedereen die kwaad in de zin heeft, deze truc uitvoeren.

Hoe werkt dit?

Van Duijn laat aan Elles de Bruin zien, hoe dit proces in zijn werk gaat, en hoe die leads eruit zien.

Wilt u de hele uitzending van 3 maart 2023 bekijken? Dat kan hier

Geef een reactie

Reactie

    […] Source […]