Registeren Inloggen

6 tips bij het kopen van een tweedehands auto

Door de coronacrisis reizen we minder met het openbaar vervoer en kiezen we sneller voor de auto. Er worden ook veel meer tweedehands auto’s verkocht dan in 2019. Maar waar moet u nou op letten als u een tweedehands auto koopt? Carlo Brantsen, hoofdredacteur van het autoblad Carros, geeft een paar gouden tips.

1. Neem iemand mee

Bijna iedereen kent wel iemand die verstand heeft van auto’s. Gaat u kijken bij de auto die u op het oog heeft? Neem zo iemand mee! Een paar extra ogen kunt u goed gebruiken. Lukt dat nou niet, kijk dan goed hoe de auto erbij staat.

2. Algehele staat

Wat is de algehele staat van de auto? Hoe ziet de auto er van binnen en van buiten uit? Hieraan kunt u zien of de eigenaar een beetje lief is geweest voor de auto. En staat de auto nog een beetje fris op zijn bandjes? Het zijn misschien zaken die niet allesbepalend zijn voor de levensduur, maar je kunt er een boel vanaf lezen.

3. Zit er een onderhoudsboekje bij?

Vraag de eigenaar altijd naar het onderhoudsboekje. Daarin kunt u zien welke problemen de auto in het verleden heeft gehad en hoe dat is opgelost. Bij veel tweedehands auto’s is het boekje opeens zoek. Dan moet u extra alert zijn, want zo’n onderhoudsboekje is volgens Carlo veel belangrijker dan het automerk of het bouwjaar.

4. Onder motorkap

Ook al weet misschien niks van auto’s, het is volgens Carlo altijd verstandig even een blik onder de motorkap te werpen. Hoe zien de slangen en de rubbers eruit? Zijn er oliesporen? Het zegt niet alles, maar het geeft wel een goede indruk.

5. Maak een proefrit

Zorg ervoor dat u altijd een rondje kunt rijden met de auto. Voel en luister hoe de auto rijdt. Hoort u bijgeluiden? Die zijn nooit goed! Probeer daarnaast ook even de remmen. Als je harder remt, blijft de auto dan recht in het spoort? Of trekt de auto naar links of naar rechts?

6. Langs de garage

U kunt het allerbeste even met uw auto langs een garage. Daar kunnen ze de auto uitvoerig bekijken en u kunt ook een aankoopkeuring laten doen. “Wil de verkoper daar niet aan meewerken, loop dan maar met een hele grote boog, om de auto heen”.

Geef een reactie