RegisterenInloggen

Medische beoordelingen CBR vertraagd, blijven rijden kan wel

De verlenging van uw rijbewijs kan nog even duren als u een medische achtergrond heeft. Medische beoordelingen zijn vertraagd en de bijbehorende rijtesten liggen stil. Toch kunt u auto blijven rijden met een verlopen rijbewijs.

Wachten

Het CBR kampt met stilstand. Consumenten die langs een medisch specialist moeten, lopen tegen wachtlijsten aan. Dit komt door de druk op de zorg vanwege corona. Volgens het CBR zijn er ook een hoop consumenten die niet langs de medisch specialist durven gaan uit angst voor het virus. Bovendien worden de rijtesten niet meer uitgevoerd. In die testen wordt gecontroleerd of u “ondanks beperking”, veilig kunt rijden. Ze zijn verplaatst naar een later moment, omdat afstand houden in een auto niet mogelijk is.

Eerder in het nieuws

Het CBR was bij ons al eerder in het nieuws vanwege de medische beoordeling. Consumenten moesten lang wachten voor ze reactie kregen en tot de keuring kon plaatsvinden. Vooral ouderen waren de dupe, omdat zij hun bewegingsvrijheid verloren. Deze problemen zijn inmiddels verholpen, zegt Irene Heldens van het CBR. Gemiddeld krijgen mensen binnen een week een reactie en 99 procent van de aanvragers krijgt binnen de afgesproken termijn van 28 dagen een reactie. Dat mensen nu moeten wachten op de beoordeling ligt volgens hen aan corona en dus buiten de invloed van het CBR.

Europese regeling 

Zonder de beoordeling kunt u geen nieuw rijbewijs aanvragen. Toch kunt u in dit geval gewoon blijven rijden. Europa heeft namelijk een noodverordening in het leven geroepen waardoor rijbewijzen langer geldig blijven. Mensen met een rijbewijs waarvan de geldigheidsduur is verlopen in de periode vanaf 1 december 2020, mogen in ieder geval blijven rijden tot 1 juni 2021.   

Rij veilig 

Deze regel zorgt ervoor dat mensen mobiel blijven. Maar nu rijden er wel mensen rond met een verlopen rijbewijs. De overheid doet dan ook een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van die mensen. Weeg zelf af of het nog verstandig is om de weg op te gaan. Stap nooit in de auto als u iets mankeert en u daardoor andere mensen in gevaar kunt brengen.

Oplossing 

Deze vertraging bij het CBR is niet permanent. Zo gaan vanaf 22 februari de examens voor bromfiets en motor weer door. Wanneer rijtesten weer plaats kunnen vinden, is nog onduidelijk. Er komt in ieder geval een grote berg werk aan voor het CBR. Daarom start het Bureau een grote wervingscampagne om zoveel mogelijk examinatoren te vinden. Ook personeel dat al met pensioen is of met pensioen gaat wil het CBR inzetten om de drukte aan te kunnen. Verder komt er een taakgroep die de instroom van klanten reguleert.

Update:

Inmiddels is bekendgemaakt dat alle rijtesten vanaf 3 maart 2021 weer mogelijk zijn. Consumenten waarvan de rijtest door corona is afgezegd, komen als eerst aan de beurt. Tot mei zijn er plekken om het zonder dubbele kosten in te halen.

 

Geef een reactie