Registeren Inloggen

Alle vliegvouchers KLM en Transavia in te wisselen voor geld

Iedereen die een vliegvoucher van Transavia of KLM in huis heeft kan deze inwisselen voor geld. Ook mensen die de voucher al in huis hebben kunnen dit doen. Dat hebben de 2 Nederlandse luchtvaartmaatschappijen bekend gemaakt.

Toch geld terug voor iedereen

KLM biedt vanaf half mei reizigers met een geannuleerde vlucht de keuze tussen geld terug of een voucher. Op de site van MAX Vandaag leest u hier meer over. De aanleiding hiervoor was kritiek vanuit de Europese Commissie op het voucherbeleid. In een Europese verordening uit 2004 staat immers dat reizigers recht hebben op geld terug als hun vlucht wordt geannuleerd. KLM past het restitutiebeleid aan en biedt naast de voucher ook geld terug als optie. Maar dit gold alleen voor mensen van wie de vlucht nog geannuleerd ging worden. Iedereen die al ja had gezegd tegen een voucher kon deze niet meer inwisselen.

Inmiddels is KLM daar van teruggekomen en kan iedereen met terugwerkende kracht geld terugvragen. Ook reizigers die een voucher van Transavia – een dochteronderneming van KLM – hebben geaccepteerd krijgen hun geld terug als zij dit willen. Bent u in het bezit van een KLM- of Transaviavoucher en wilt u uw geld terug? Neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.

Verschil met pakketreisvoucher

De voucher die wordt uitgegeven door luchtvaartmaatschappijen is een andere dan die verstrekt wordt door reisorganisaties. Die laatste worden pakketresivouchers genoemd en zijn – mits de reisorganisatie is aangesloten bij de ANVR en garantiefonds SGR- tot zeker 1 september 2020 gedekt door de Nederlandse overheid. Origineel is dit de taak van de SGR, maar omdat de coronacrisis in de reisbranche langer duurt dan gedacht kan dit garantiefonds de waarde van alle vouchers niet meer garanderen. De overheid heeft deze taak nu dus overgenomen en dat betekent dat de pakketreisvouchers de waarde behouden, ook als de reisorganisatie omvalt. De vouchers uitgegeven door vliegmaatschappijen is niet gegarandeerd, want de luchtvaartbranche heeft geen garantiefonds.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie