Registeren Inloggen

Aantal verkeersongevallen neemt toe: in deze gemeenten zijn de meeste ongelukken

Het aantal ongevallen in het verkeer neemt toe, zo blijkt uit cijfers van Independer over 2022. Er is gekeken naar de cijfers onder automobilisten, fietsers en voetgangers. In bepaalde gemeenten lopen weggebruikers echter meer risico dan elders.

Meer verkeersongevallen

Uit de cijfers van Independer blijkt dat het steeds vaker misgaat op de weg. In 2022 zijn er maar liefst 122.000 geregistreerde verkeersongevallen, een stijging van 6,8 procent ten opzichte van 2021. Volgens Fonds Slachtofferhulp zijn de meeste dodelijke slachtoffers in 2022 fietsers. Er verongelukten 84 fietsers meer dan in 2021.

Waarom steeds meer ongelukken?

Voor de stijging is niet 1 duidelijke verklaring. Expert autoverzekeringen Menno Dijcks geeft in een artikel van RTL Nieuws diverse mogelijke verklaringen:

  • Zo zouden er meer auto’s op de weg zijn. Volgens het CBS zijn er in 2020 zo’n 8,5 miljoen auto’s in Nederland. Slechts 3 jaar later zijn dit er al bijna 9 miljoen. ”En hoe meer auto’s, hoe meer risico op een ongeval”, zegt Dijcks tegen RTL Nieuws.
  • De cijfers van voorgaande jaren liggen wellicht lager vanwege de pandemie.
  • Er zijn steeds meer bestelbusjes in het verkeer. De busjes hebben ook nog eens haast, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.
  • De elektrische fiets is steeds populairder, maar zorgt ook voor meer ongelukken. De fietsen gaan namelijk een stuk harder dan gewone fietsen.

In welke gemeenten zijn de meeste verkeersongevallen?

Volgens Independer vinden de meeste ongevallen op de Nederlandse wegen plaats binnen de bebouwde kom. Landelijk gezien zijn dit 3,7 ongevallen per 1000 inwoners. Hieronder staan de gemeenten met de meeste verkeersongevallen in 2022 per 1000 inwoners op een rij.

Gemeente Provincie Per 1.000 inwoners
Ouder-Amstel Noord-Holland   31,3
Midden-Delfland Zuid-Holland   26,2
Oostzaan Noord-Holland   17,1
Oirschot Noord-Brabant   16,8
Moerdijk Noord-Brabant   15,5
Haarlemmermeer Noord-Holland   14,3
Geertruidenberg Noord-Brabant   14,0
Eemnes Utrecht   13,8
Wassenaar Zuid-Holland   12,6
Hardinxveld-Giessendam Zuid-Holland   12,4

Verbetering

Ouder-Amstel is bekend met de hoge cijfers, maar laat aan RTL Nieuws weten dat ze een kleine gemeente zijn met zo’n 14.000 inwoners. Hierdoor zouden volgens de gemeente cijfers per 1000 inwoners een vertekend beeld geven. Wel geven ze bij het nieuwsplatform aan graag verandering in de cijfers te brengen. “Verkeersveiligheid vinden we belangrijk en heeft voortdurend aandacht”. Er wordt daarom onder andere gekeken naar verbeteringen als het toevoegen en verbreden van fietspaden. En het afschalen naar 30 kilometer op de rijbaan veegt de gemeente ook nog niet van tafel.

(Bron: Independer, Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), RTL Nieuws, fonds Slachtofferhulp. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie