Registeren Inloggen

Diefstal e-bikes stijgt met 37 procent

Eigenaren van e-bikes opgelet. De elektrische tweewielers worden steeds vaker gestolen. Door de hoge waarde zijn deze erg interessant voor dieven. Uit de aangiftecijfers van 2020 blijkt dat het aantal diefstallen met 37 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

18.000 fietsen weg

Dat meldt de Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal (SAFE). Natuurlijk speelt ook een rol dat er meer fietsen worden verkocht. In totaal is vorig jaar ruim 18.000 keer aangifte gedaan van een gestolen e-bike. Ook het aantal aangiften van bakfietsen nam toe, met 24 procent.

Uit de schuur gestolen

Volgens de stichting worden de elektrische fietsen niet alleen van straat meegenomen. Bijna tweeduizend tweewielers zijn ontvreemd uit schuurtjes, garages of bijvoorbeeld bergingen. Voorzitter Jeroen Snijders Blok van SAFE maakt zich zorgen over de stijgende trend. Hij wijst op georganiseerde bendes ‘die professionele en gewelddadige methodes niet schuwen’. Volgens hem verdwijnen ‘busjes vol e-bikes naar Oost-Europa’.

Steeds minder diefstal, behalve voor e-bikes

De voorzitter vindt het ook opmerkelijk dat de stijging in e-bikediefstal afwijkt van de algemene trend in diefstallen en inbraken. Die nemen al jaren af, zoals ook de onlangs gepubliceerde cijfers van autodiefstallen laten zien.

Aangifte

Het totaal aantal fietsendiefstallen- inclusief de niet elektrisch aangedreven tweewielers – ligt nog veel en veel hoger. Uit een onderzoek dat Bureau Beke in het najaar publiceerde, blijkt dat slechts 14 procent van de gedupeerden aangifte doet wanneer zijn fiets wordt gestolen. Overigens doen eigenaren van e-bikes wel vaker aangifte. Deze fietsen zijn vaker verzekerd zijn en de verzekeraar vraagt meestal om een aangifte.

Diefstal voorkomen

Er zijn veel dingen die u kunt doen om te voorkomen dat ook uw e-bike wordt meegenomen door een dief. We geven tips.

  • Gebruik twee verschillende sloten. Het kost dieven meer tijd om twee sloten te forceren. Bovendien zijn veel dieven gespecialiseerd in één soort slot.
  • Zet uw fiets altijd met het frame én het voorwiel vast aan iets in de buurt, een fietsenrek of brug bijvoorbeeld.
  • Stal uw fiets in het zicht. Tegenover een plek waar mensen staan te wachten, bijvoorbeeld tegenover een bus- of tramhalte.
  • Maak uw slot hoog vast. Als het slot niet op de grond hangt, kan er minder makkelijk met stenen op worden geslagen. Dit is een bekende truc om sloten open te breken.
  • Bij een kettingslot is het beter om de ketting een paar keer om een paal en de fiets te wikkelen dan los te laten hangen. Maak het slot ook hierbij zo hoog mogelijk vast. Voor dieven met een betonschaar is het namelijk lastig om de tang niet op de grond te kunnen leggen om kracht te zetten.
  • Bij een beugelslot: bevestig het slot nooit in het midden van het frame. De dief kan dan de fiets zelf als hefboom gebruiken, waardoor het slot open knalt.
  • Heeft uw e-bike een afneembaar display? Haal deze dan altijd van uw e-bike af als u niet fietst. Zo is de e-bike niet meer als elektrische fiets te gebruiken.
  • Heeft de accu van uw e-bike een slot? Gebruik deze dan altijd. Beschikt de accu van uw e-bike niet over een slot? Haal deze dan altijd van uw e-bike af als u niet fietst. Zo is de e-bike ook niet meer als elektrische fiets te gebruiken.

Bron: SAFE

Geef een reactie

Reactie

    Ik mis het advies om een trackchip in het frame te nemen, met bijbehorende sticker.