Registeren Inloggen

Dit is E10, de groene brandstof die u straks gaat tanken

Vanaf 1 oktober bieden alle grote benzinestations in Nederland de brandstof E10 aan. Dat wordt verplicht door de overheid. Deze brandstof bestaat voor 90 procent uit benzine en 10 procent uit bio-ethanol. De brandstof is daardoor beter voor het milieu.

E10 vervangt Euro 95

E10 gaat bij meer dan de helft van de benzinestations Euro 95, ook wel E5 genoemd, vervangen. Euro 95 is dan niet meer beschikbaar. Euro 95 bestaat al voor 5 procent uit bio-ethanol. In E10 zit het dubbele. Nederland is niet de eerste die deze groenere brandstof verplicht stelt. In België, Frankrijk, Duitsland en Finland kunt u al bijna overal E10 tanken.

Is E10 goedkoper?

De groenere brandstof is niet duurder dan Euro 95. Het is zelfs een paar cent goedkoper bij sommige benzinestations. Er is nog geen wettelijke regeling om E10 goedkoper te maken. Maar de VVD meldt in januari 2019 dat de partij wel graag minder belasting wil heffen op E10 dan op E5. Mensen zullen dan meer geneigd zijn om de goedkopere en groenere brandstof te tanken.

E10 tanken

Op het vulpistool, de slang die u in de auto stopt, staat hoeveel bio-ethanol er in de brandstof zit. Voor E10 pakt u dus het vulpistool met 10 procent erop. Deze brandstof kunt u voor bijna iedere auto die op benzine loopt gebruiken. In ieder geval alle auto’s die na het jaar 2000 zijn gebouwd.  Oudere auto’s zijn niet altijd geschikt voor de brandstof.  Als u zeker wilt weten of uw auto geschikt is, kunt u dat checken op de website van de e10check.

Groenere brandstof

E10 bestaat uit benzine en bio-ethanol. Bio-ethanol is een hernieuwbare grondstof gewonnen uit afvalresten. Bij het winnen van de grondstof wordt minder CO2-uitgestoten. De opdracht voor de ontwikkeling van de brandstof E10 is afkomstig van de Europese Unie. De overstap naar deze brandstof draagt bij aan het halen van doelen in het klimaatakkoord. Bio-ethanol wordt vaak geproduceerd in Europese landen, omdat het wordt gemaakt van bijvoorbeeld suikerriet. Hierdoor zijn we minder afhankelijk van landen die olie winnen.

Brandstof uit eigen land

Een groot deel van de liters bio-ethanol die u straks tankt, komt zelfs uit ons eigen land. In Rotterdam produceert Alco Energy Rotterdam biobrandstof uit maïs.

Bron: RTL Nieuws, AD, Telegraaf

Geef een reactie

Reactie

    aw