Registeren Inloggen

APK van de camper door laten gaan in coronatijd of niet?

Normaal gesproken is eind maart het startschot voor het kampeer- en camperseizoen. Maar door het coronavirus zijn veel campings gesloten en reizen naar het buitenland is voorlopig niet aan de orde. Veel campers gaan rond deze tijd voor een jaarlijkse APK naar de garage. Bij de NKC, de Nederlandse Kampeerauto Club, komen hier veel vragen over binnen, bijvoorbeeld of het mogelijk is om het uit te stellen. NKC-adviseur Hans de Goede geeft antwoord.

Onzekerheid opening campings

Al eerder is bekend geworden dat het campingseizoen er in 2020 heel anders uitziet dan u gewend bent. Het campingseizoen wordt nog omgeven door onzekerheid. Dat heeft te maken met het feit dat Nederlanders zoveel mogelijk binnen moeten blijven. Om op een camping te komen moet er eerst gereisd worden. En dat heeft de overheid nu liever niet.

Schorsen camper

Volgens Hans de Goede kan het uitstellen van de APK alleen als de camper geschorst is. Tijdens de schorsing is de camper vrijgesteld van de APK. Let daarbij wel op dat de camper dan niet mag rijden of staan op de openbare weg. Want bij schorsing betaalt u geen motorrijtuigenbelasting. Ook de dieseltoeslag vervalt. Die gaat tegelijk met het opheffen van de schorsing weer van start.

APK

Om na een schorsing weer met de camper de weg op te mogen is een APK wel vereist. Maak voor u de schorsing opheft een afspraak bij de garage voor de APK. U mag namelijk met een geschorste camper rijden naar het keuringsbedrijf. Pak wel de kortste route. De Goede: “De eigenaar kan dit vooraf melden bij de Belastingdienst, maar een bewijs dat er een afspraak is volstaat ook.”

Ga bij uw verzekeraar na of en hoe uw camper verzekerd is tijdens de schorsing en als u daar na weer met de weg op gaat.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie