Registeren Inloggen

Duizenden ouderen mogen in buitenland niet de weg op

Ongeveer 85.000 ouderen hebben eind 2019 van het CBR een brief gekregen. Omdat het CBR de enorme stroom aanvragen voor verlenging van het rijbewijs niet aankan, heeft het kabinet een maatregel ingesteld. De 85.000 ouderen mogen met een verlopen rijbewijs nog een jaar doorrijden, alleen niet in het buitenland.

Waardeloos

Jan Böhmer en zijn vrouw Ann Nielissen zijn boos over deze maatregel. Ze gaan regelmatig naar het buitenland op vakantie. Ze huren op hun vakantieadres vaak een auto. Ook werkt meneer nog en moet hij af en toe met de auto de grens over. Dat kan straks niet meer.

Klagen

Zowel bij MAX Ombudsman Jeanine Janssen als bij de ouderenbond KBO-PCOB klagen ouderen over deze maatregel. De klachten gaan niet alleen over de vakantie, maar komen ook van inwoners van dorpen en steden in de grensstreek. Zij mogen met een verlopen rijbewijs niet de grens over. Doen ze dit wel, dan zijn ze in overtreding en daarnaast niet verzekerd.

Uitzonderingen

In schrijnende situaties maakt het CBR uitzonderingen. Bijvoorbeeld bij een ziek familielid in het buitenland of andere ernstige situaties. Denkt u dat u een uitzondering bent? Dan is het  belangrijk dat u minstens 90 dagen voor de verloopdatum van het rijbewijs uw gezondheidsverklaring heeft ingediend. Heeft u uw vakantie met de auto in het buitenland  geboekt voordat u de brief van het CBR heeft gekregen? Neem dan ook contact op met het CBR. Het CBR helpt waar mogelijk.

Bellen met het CBR

Wilt u het CBR bellen, dan is zaterdag de aangewezen dag. Dan is het CBR het best bereikbaar en de gemiddelde wachttijd het kortst. Het CBR is op zaterdag tussen 10:00 uur en 16:00 uur bereikbaar op 088 227 77 00

Geef een reactie

Reacties (4)

  Sinds 5 september 2019 ben ik bezig om een gezondheidsverklaring te krijgen van het CBR. Verzoek schriftelijk aangetekend verzonden. Reactie na 8 weken toegezegd. Na 11 weken nog geen enkele reactie van het CBR. Op 28 november een automatische reactie van het CBR dat ik een gezondheidsverklaring aan moet vragen, digitaal en € 37,80 moet betalen, omdat mijn rijbewijs begin mei 2020 verloopt. Het CBR heeft dus meer dan 16 weken niets gedaan met mijn verzoek van 5 september. De aangeboden 75+ regeling is geen oplossing voor mijn buitenlandse vakantie.
  Op mijn schriftelijke vraag begin februari over de status van mijn aanvraag krijg ik 4 februari als antwoord dat door de dwingende 75+ maatregel het CBR meer tijd is gegeven om de vele dossiers af te handelen. En inderdaad de 75+ regeling is niet juridisch geldig in het buitenland.
  De CBR Klantenservice gebeld, maar die kon mij niet helpen. Ik moest maar contact formulier invullen.
  In het formulier uiteengezet dat ik mijn situatie als schrijnend beschouw, omdat ik geen vakantie kan boeken en niet eens naar het buitenland kan, met het verzoek de behandeltermijn om te zetten naar 1 april 2020. Na 2 dagen reactie dat de beantwoording van mijn vraag binnen “afzienbare” tijd zal plaatsvinden!!
  Kan omroep MAX aan deze bizarre situatie misschien aandacht besteden in één van haar uitzendingen?
  De 75+ regeling is een schijn maatregel, die het CBR als excuus gebruikt om nog langer te doen over de afhandeling van een verzoek voor een gezondheidsverklaring.

  heb mijn gezondheidsverklaring op 4 okt.2019 digitaal ingevuld en betaald en heb tot op heden verder alleen de brief ontvangen dat ik onder de 75+ regeling val en een jaar op het oude verlopen rijbewijs mag door rijden!! Al twee maal geklaagd over de trage werking maar kreeg alleen mail terug dat ik voor 4 dec.2020 wel aan de beurt kwam.
  Heb mijn geboekte hotels vast geannuleerd maar mijn vrienden die in augustus 50j. getrouwd zijn rekenen toch wel op mijn komst!! Maar dat is in de ogen van CBR niet urgent, dus krijg geen medewerking voor een wat snellere afhandeling!!

  ben op 4 0kt 2019 begonnen met invullen gezondheidsverklaring via internet heb de rekening voldaan, en tot op heden als reactie op 2 keer klagen over tijds duur en vragen wanneer er iets gaat gebeuren de mededeling dat ik met een verlopen rijbewijs 1 jaar door mag rijden. Word hier moedeloos van en vraag me af wat de Hr. Pechtholt in al die maanden heeft gedaan om de boel daar op poten te zetten!!

  Het CBR heeft mij op onnodige kosten gejaagt .
  Ik moest voor mijn 75jaar mijn autorijbewijs verlengen.
  Daarvoor moest ik naar een keuringsarts.
  Toen ik bij de ogentest de kleinste karakters moest lezen op 6meter afstand, wist ik dat ik enkele moest gokken.
  Ik ga elke 8-10 maanden naar de oogarts vanwege oogdruk.
  Tevens wordt regelmatig een gezichtsveldonderzoek gedaan.
  Ook de scherpte wordt bekeken, deze zijn altijd prima.
  Op mijn vraag in oktober 2020 ,of ik gegevens kon meekrijgen, heeft de oogarts een print van het gezichtsveldonderzoek meegegeven.
  Toen ik bij de keuringsarts kwam, liet ik hem de gegevens zien.
  Hij zei daarop.. Wist je dat er afwijkingen inzitten?
  Daar schrok ik van ,en ontkende .
  Ik moest van het CBR een oogarts (mag niet eigen oogarts zijn) raadplegen , en een formulier in laten vullen.
  Dus heb ik een bezoek aan de oogarts gemaakt, en de conclusie was dat alles prima in orde is.
  Bij het lezen op scherpte, kwam ik veel verder dan noodzakelijk is om het rijbewijs te verlengen.
  En ook het gezichtveldonderzoek hoefde ik niet te doen, omdat het resultaat prima was.
  Ik moet dit onderzoek wel zelf betalen, omdat de ziektekostenverzekering niet uitkeerd voor verlenging rijbewijs.
  Ook was de sterkte van mijn bril optimaal.
  Deze keuringsarts heeft volgens mij onterecht deze conclusie getrokken.
  Welke stappen kan ik nemen om de onderzoekskosten oogarts terug te krijgen?