Registeren Inloggen

Voorkom autodiefstal met deze 10 tips

Door de lockdown en tijdelijke avondklok werden er in 2021 16 procent minder personenauto’s gestolen dan normaal. Toch waren dit er nog altijd ruim 5400. Wat kunt u doen om diefstal van uw eigen auto of auto-inbraak te voorkomen? Lees onze 10 tips tegen diefstal.

Ander gedrag en kleine investeringen helpen.

Autodieven worden steeds handiger. Ze omarmen constant nieuwe technieken. Maar u kunt zelf iets tegen hun praktijken doen. Want kleine veranderingen in uw gedrag en enkele investeringen in materiaal kunnen u flink helpen. Want als u het de dieven moeilijk maakt, slaan ze uw auto liever over.

1. Parkeer op een drukbezochte, goedverlichte, veilige plek

Wat zeker helpt, is waar u uw auto parkeert. Zet uw auto daarom direct onder een lantarenpaal. Geen dief staat graag in de spotlights. Als u even ergens stopt om iets af te geven, zet uw auto ook dan even op slot. Kost niks.

2. Laat nooit waardevolle spullen achter in uw auto

U moest eens weten hoeveel mensen hun smartphone of iPad “onzichtbaar” verstoppen onder hun stoel. Vergeet het maar: tegenwoordig is niets meer onvindbaar. Want criminelen hebben apparatuur die het signaal van uw telefoon oppikken. Ze weten dat die er ligt. Mocht u wat langer parkeren? Laat dan ook uw handschoenenkastje openstaan. Zo kunt u laten zien dat er niets te halen valt.

3. Plak uw nummerplaat steviger vast en graveer uw kenteken in uw ruiten

Om te voorkomen dat criminelen uw kentekenplaat meteen omwisselen na diefstal, kunt u hem net zo goed wat steviger bevestigen. Een krachtige lijm doet wonderen. Maar pas écht vervelend vinden ze het als u uw kenteken in de ruiten laat graveren. Want die ruiten vervangen is een veel te duur grapje voor deze dieven. Ze laten uw auto dan liever staan.

4.Gebruik uw interne én externe stuurslot

Nog iets wat autodieven uitermate vervelend vinden: een stuurslot. In elke moderne auto zit er een. Dat is uw interne stuurslot. Als u de sleutel uit het contact haalt, geeft u uw stuur even een klein knikje. Bij de klik valt uw stuur in het slot. Draai het liefst uw stuur richting de stoeprand. Bij een poging uw auto weg te slepen stuurt uw auto dan net de vervelendste kant op. Als aanvulling hierop kunt uw voor weinig geld ook nog zo’n geel extern stuurslot aanschaffen. We verzekeren u: elke autodief loopt liever door.

5. Gebruik een pedaalslot

Met een pedaalslot kunt u uw koppeling en rempedaal ook nog vastzetten. Er zijn ook nog speciale versnellingsbak- en handremsloten te koop. Wie dat nog niet genoeg vindt, kan zelfs een wielklem aanschaffen.

6. Bewaar uw keyless-entry ver weg van uw auto

Het keyless-entry (= sleutelloze entree) systeem werkt zo: als u naast uw auto staat, gaat die vanzelf open. Als de sleutel maar in de buurt is, maakt die vanzelf contact met uw auto. Moderne autodieven zijn gek op nieuwe technieken. Daarom gebruiken ze ook hightech apparatuur om keyless-entry systemen te kraken. Hoe doen ze dat? Stel: u hebt uw auto voor uw huis geparkeerd. En die supersonische sleutel ligt in uw halletje binnen de zes meter afstand van uw auto? Met zijn eigen ontvanger pikt de autodief het signaal op en versterkt het. Uw auto denkt dat u het bent. 2 minuten later rijdt een dief in uw auto weg. Overigens kunt u het keyless-entry systeem uitzetten. Lees daarvoor de handleiding van uw auto goed na.

7. Bouw een alarmsysteem in uw auto

Wat echt afschrikt is een ingebouwd alarmsysteem dat hard geluid maakt en veel licht geeft. Volg bij het inbouwen wel de eisen van de SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging). Sommige verzekeraars eisen dit in hun voorwaarden.

8. Maak gebruik van een voertuigvolgsysteem

Als uw auto toch wordt gestolen, dan helpt een voertuigvolgsysteem bij het terugzoeken. Dit apparaatje dat vaak met een magneetje in uw kofferbak of onder de motorkap geplaatst is, heet ook GPS-tracker. De politiecentrale kan zo het signaal opvangen en uw auto terugvinden. Dat gebeurt tegenwoordig steeds vaker. Het gemiddelde terugvindpercentage is ergens tussen de 40-45 procent op jaarbasis. Het is zelfs 57 procent in de eerste week na de diefstal.

9. Doe direct aangifte

Niet elke autodiefstal valt te voorkomen. Er zijn toch nog over de 5400 personenauto’s gestolen in 2021. Snelheid is geboden als dat u overkomt. Doe daarom dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie. U moet dan ook uw auto als gestolen registreren bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Wat u daarbij nodig heeft zijn uw kentekenbewijs, de meldcode (de laatste 4 cijfers van uw chassisnummer) en uw groene poliskaart van uw autoverzekering.

10. Sluit een goede autoverzekering af.

Voorkomen is beter dan genezen. Maar als uw auto dan toch gestolen wordt, dan komt een goede autoverzekering wel van pas.

Volkswagen het populairst bij autodieven

Wie nu nog steeds bang is voor diefstal van zijn of haar auto, moet bepaalde automerken maar beter vermijden. Volkswagens zijn namelijk veruit het populairst bij autodieven. Dat kan komen omdat er daar ook meer van rondrijden. Vorig jaar werden 842 VW’s gestolen. Toch is de algemene daling in autodiefstallen ook bij de koploper merkbaar. Want het was 29 procent minder dan in 2020. Verder waren SUV’s erg in trek bij autodieven en de Franse merken Renault en Peugeot.

https://www.maxmeldpunt.nl/vervoer/keyless-entry-autos-makkelijk-doelwit-voor-diefstal/

Geef een reactie