Registeren Inloggen

Staking: buschauffeurs streekvervoer leggen werk neer

Een nieuwe staking in het openbaar vervoer staat op de planning. Buschauffeurs in het streekvervoer staken van 19 tot en met 21 oktober 2022 voor onder meer een “fatsoenlijke” cao. Dat meldt vakbond FNV.

Middelvinger naar eigen personeel

Ondanks eerdere stakingen komen de buschauffeurs en werkgevers niet nader tot elkaar. “Ze steken gewoon hun middelvinger op naar hun eigen personeel,” aldus FNV-bestuurder Marijn van der Graag. Daarom leggen de chauffeurs 3 dagen lang het werk neer. Volgens de vakbondsman vinden chauffeurs dat erg vervelend voor de reiziger, maar laten de werkgevers hen geen andere keuze.

Door tot eerlijke cao

“Deze staking komt echt door de weigerachtige opstelling van de werkgevers om tot een eerlijke cao te komen,” zegt Van der Graag. “De chauffeurs zijn het nu echt zat en gaan het er niet bij laten zitten. Ze gaan door tot die eerlijke cao er ligt.”

Staking is nodig

Wat de chauffeurs willen bereiken met de staking, is helder: een loonsverhoging van 10 procent en een koopkrachtverbetering van 100 euro. Daarnaast willen ze dat er iets gedaan wordt aan de hoge werkdruk en het personeelstekort. Voor het aanpakken van het personeelstekort zouden volgens het FNV betere contracten en meer vaste aanstellingen een oplossing kunnen zijn. Volgens Van der Graag is die oplossing nodig, want momenteel is er sprake van een hoog ziekteverzuim onder chauffeurs als gevolg van de hoge werkdruk. “En dat zorgt weer voor nog meer werkdruk. Het is hoog tijd dat de werkgevers daar aandacht voor krijgen,” betoogt de FNV- bestuurder.

Stakingen onbegrijpelijk

Echter niet iedereen staat achter de staking. Zo vindt de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) de stakingen onbegrijpelijk. Voorzitter Fred Kagie snapt niet dat de chauffeurs nu gaan staken voor een cao die eind dit jaar afloopt. “We hebben FNV al een aantal keer uitgenodigd. Maar de eisen die de vakbond nu stelt gaan over de toekomst, bijvoorbeeld over werkdruk. Ik zie niet hoe die eisen met terugwerkende kracht in de huidige cao kunnen worden ingevoerd.” Kagie doet daarom een oproep: “Kom aan tafel en hou op met actievoeren.”

Akkoord is mogelijk

VWOV sloot vorige week nog een akkoord met vakbond CNV. Daarin werd afgesproken dat chauffeurs een eenmalige uitkering van 1000 euro krijgen. Deze wordt in november uitgekeerd. De cao Openbaar Vervoer werd namelijk begin dit jaar afgesloten, maar sindsdien is de wereld er anders uit komen te zien. “CNV was bereid om aan te schuiven en met die vakbond zijn we er gewoon uitgekomen,” aldus Kagie.

(Bron: ANP, FNV. Foto: ANP Foto)

Geef een reactie