Registeren Inloggen

Hoe kan ik een visum aanvragen en wat kost het?

Wat kost een visum en wat is de makkelijkste en goedkoopste manier om een visum aan te vragen? Reisorganisaties geven hier verschillende en niet altijd juiste adviezen over. Er zijn zelfs bedrijven die misleidende informatie geven. Bekijk de video en lees de uitleg in dit artikel.

Wat is een visum?

Een visum is een document waarin officieel toestemming wordt gegeven om een land binnen te komen voor een bepaalde tijd. Door een visum te verstrekken wil een land controle houden op wie het land inkomt. Het visum wordt afgegeven door het land waar u naar toe gaat en dient van tevoren te worden aangevraagd. Een visum kan bestaan uit een document of een stempel of sticker in het paspoort.

Heb ik een visum nodig?

Om na te gaan of u een visum nodig heeft voor het land waar u naar toe gaat, kunt u het beste informeren bij de ambassade van het land. Daar kunt u vaak ook terecht voor de aanvraag van het visum. Aanvragen kan ook online, maar daar zijn vaak extra bemiddelingskosten aan verbonden. Het is belangrijk dat u het juiste visum aanvraagt. Gaat u gewoon op vakantie, dan reist u op een toeristenvisum. Dat is een wezenlijk ander document dan wanneer u een visum aanvraagt voor een zakenreis of langer verblijf om in een ander land te werken.

Biometrische gegevens

Voor sommige visa zijn biometrische gegevens nodig. Een vingerafdruk, irisscan of gezichtsafbeelding zijn voorbeelden van biometrische gegevens. Dit zijn unieke lichaamskenmerken waarmee de authenticiteit van iemand kan worden bevestigd. Sommige landen vragen om biometrische gegevens bij de aanvraag van een visum.

Moet ik mijn paspoort afgeven?

In sommige gevallen is voor de aanvraag van een visum meer tijd nodig en wordt gevraagd om het paspoort voor de aanvraag bij de ambassade achter te laten. Geef niet zomaar uw paspoort af, want er kan identiteitsfraude met uw gegevens worden gepleegd. Vraag of een kopie volstaat. Op de website van de Rijksoverheid kunt nagaan welke organisaties een kopie van uw paspoort mogen maken. Als u een kopie maakt, maak dan een veilige kopie. Dat doet u zo:

  • Maak in de kopie uw Burgerservicenummer onleesbaar, ook in de cijferreeks onderaan.
  • Schrijf in de kopie dat het een kopie is.
  • Schrijf in de kopie voor welke instantie of welk product de kopie is bedoeld.
  • Schrijf in de kopie de datum waarop u de kopie afgeeft.

Er bestaat ook een gratis app voor op uw smartphone die een veilige kopie van uw identiteitsbewijs maakt. U kunt de KopieID app downloaden in de Apple App StoreGoogle Play Store of Windows Phone.

Wat is een e-visum?

Een alternatief voor het visum in de vorm van een document is het e-visum. Dit is een digitaal visum. Het e-visum kunt u geheel online aanvragen en krijgt u ook als e-mail toegestuurd. Mocht daar bij de douane om gevraagd worden, dan kunt u de mail laten zien. U kunt natuurlijk ook de mail uitprinten en die meenemen als bewijs.

ESTA en eTA

Naast een visum en e-visum bestaan er nog 2 reisdocumenten: de ESTA en eTA. Beiden zijn reistoestemmingsformulieren, geen visa’s. U moet ze voor u naar Amerika of Canada reist aanvragen. Zowel de ESTA, voor Amerika, als de eTA, voor Canada, zijn verplicht om beide landen binnen te mogen komen. De formulieren zijn online in te vullen. Uw aanvraag wordt vervolgens door de autoriteiten bekeken. Na goedkeuring wordt dit ook gemeld aan de luchtvaartmaatschappij waar u mee vliegt.

Visum laten aanvragen door bureau

In plaats van een visum zelf aan te vragen kunt u dit ook laten doen door een bureau. Maar pas wel op met welk bureau u in zee gaat. Een grote speler in deze markt is bijvoorbeeld CIBT VisumCentrale, een Amerikaans bedrijf dat in Nederland onder meerdere namen opereert. ANWB werkt ook met hen samen. Het bestelproces bij dit bedrijf is erg onoverzichtelijk. Een aanvrager moet vinkjes afvinken om een dienst niet te krijgen. Daar kijken klanten makkelijk overheen, waardoor de eindfactuur veel hoger is dan gedacht. Bekijk voor meer informatie de video hierboven van MAX vakantieman.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie