Registeren Inloggen

Elektrisch snorren, mag dat op het fietspad?

De toename van het aantal elektrisch aangedreven brom- en snorfietsen is enorm. Volgens de BOVAG is inmiddels meer dan 50 procent van de nieuwe brommers en snorfietsen elektrisch. De toename van snorfietsen was al langer gaande omdat u daar lange tijd nog zonder helm op mocht rondrijden. Maar sinds 1 januari 2023 moet er ook een helm gedragen worden op de snorfiets.

Snorren op fietspad met het verkeersbord G13

Maar dan de plek waar u mag rijden. In Zoetermeer kreeg een mevrouw een boete van een BOA omdat ze met haar elektrische snorscooter op een fietspad met het verkeersbord G13 had gereden. Dat is een rechthoekig blauw bord met daarop het woord “FIETSPAD” (zie foto hieronder). Toen ze de bekeuring in de bus kreeg, stond erop dat ze met ingeschakelde verbrandingsmotor op een fietspad had gereden. Maar haar snorscooter heeft helemaal geen verbrandingsmotor, een motor die op benzine rijdt. En volgens de regels zou ze daar mogen rijden.

Fietspad met het verkeersbord G13

Snorren op fietspad met het verkeersbord G11

De boete was onterecht, aldus de berijdster van de elektrische snorscooter. Maar toen ze bezwaar maakte bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau, werd haar bezwaar afgewezen. De officier van justitie stelde dat op de plek van de boete het bord G11 (zie foto hieronder) had gestaan, een rond, blauw bord met een fiets erop. Dat bord stond er niet, maar als het er wel had gestaan, dan had mevrouw er ook mogen rijden.

Bord G11

Fietspad met het verkeersbord G11

Bezwaar aantekenen tegen een boete loont

Door de wirwar aan regels, verkeersborden, de verschillende soorten voertuigen op het fietspad en de wisselende uitleg van die borden en regels, loont het om bezwaar aan te tekenen als u een boete krijgt. Dat zegt Nick Voorbach van Verkeersboete.nl. “Alleen al in het geval van de mevrouw in Zoetermeer hadden wij de zaak gewonnen op het simpele feit dat er op de boete ‘ingeschakelde verbrandingsmotor” staat, terwijl ze die helemaal niet heeft,” aldus Voorbach.

Verwarrend, vindt Veilig Verkeer Nederland

Toch is het rijden op een fietspad met een snorfiets niet vanzelfsprekend. In Amsterdam en Utrecht mag u in een groot deel van de binnenstad juist niet met een snorfiets op het fietspad rijden. Op een aantal straten na dan. Verwarrend, vindt Veilig Verkeer Nederland. En de ANWB vindt het nog steeds zorgelijk dat de snorfiets in een aantal plaatsen op de rijbaan moet tussen het veel snellere en zwaardere auto-, bus- en vrachtwagenverkeer. Dat lost u met een verkeershelm niet op, aldus de ANWB.

Grote toename aantal verkeersborden

De hoeveelheid borden op en rond het fietspad neemt ook toe. Zo zijn er tegenwoordig speciale borden waarop een snorfiets staat. Maar er zijn ook onderborden, de rechthoekige witte borden met zwarte letters, waar weer extra informatie op staat. “Niet brommen en snorren” staat er dan bijvoorbeeld. Maar brommen en snorren wordt meestal geassocieerd met het geluid dat de brommer of snorfiets maakt. En de elektrische snorscooter maakt nu juist geen geluid.

Minimaal 600.000 borden te veel

Het duizelt de weggebruiker van de vele borden. Volgens Veilig Verkeer Nederland staan er minimaal 600.000 borden te veel. En dat in een tijd waarin het overal drukker wordt, zeker ook op en rond het fietspad. Dan wilt u de focus hebben op het overige verkeer en is de kans groot dat u ergens een bordje mist. Wilt u nu zelf uw kennis van verkeersborden en verkeersregels testen, dan kunt u dat doen op de site van Veilig Verkeer Nederland.

Deze helmen zijn toegestaan op de snorfiets

(Foto’s: MAX)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Wat een kul wordt hier verkocht. Het programma zoekt alleen sensatie en verkoopt onzin. En dan zo’n vent die uit naam van veilig verkeer Nederland op tv komt en onwaarheden staat te verkopen. Bah! Ik heb er met kromme tenen naar zitten kijken. Een minuut googlen en er is meer duidelijkheid dan deze kul. Van zo’n item als deze wordt niemand wijzer! Ga je huiswerk doen!

      Je hebt helemaal gelijk ome Henk. Die beste man wist zelf de regels niet, wat een achterlijk figuur. Komt naar de studio zonder ze eigen even in te lezen. En die mevrouw mocht daar gewoon rijden alleen de boa was verkeerd in deze.

      Het is simpel, fietspad mag met elektrische snor, rond bord met fiets ook met verbrandingsmotor. Mits er een ander bord nog onder staat.