Registeren Inloggen

Help! Ik mag met verlopen bewijs niet rijden in het buitenland

Het CBR heeft grote achterstanden bij het verlengen van rijbewijzen. Daar heeft het kabinet iets op bedacht. Sinds 1 december 2019 kunnen automobilisten dankzij een tijdelijke verlenging van verlopen rijbewijzen weer voor een jaar de weg op. Alleen niet in het buitenland, en dat levert problemen op. We geven u advies.

Veel klachten

Jan Böhmer uit Nieuwegein is één van de velen die bij ons klaagt. Hij begint op tijd met de aanvraag voor een nieuw rijbewijs, zo’n 8 maanden voordat zijn rijbewijs verloopt. Maar ook hij krijgt een brief van het CBR, net als 85.000 andere ouderen. Daarin staat dat hij met een verlopen rijbewijs een jaar lang in Nederland mag rijden, maar niet in het buitenland. Voor Jan Böhmer betekent dit dat hij geen auto kan huren op vakantie. Ook kan hij niet meer weekendjes weg naar het buitenland. Iets wat hij graag met zijn vrouw Ann doet. Om medische redenen mag zij helaas niet rijden. Ook ons forum staat vol met klachten van mensen die hun werk niet meer kunnen doen of hun laatste buitenlandse reis ooit in het water zien vallen.

Klagen helpt soms

Volgens Jeanine Janssen is er niet veel aan de regeling te doen. Het CBR een dwangsom opleggen en de beslissing afdwingen, kan pas als er 18 maanden verstreken zijn. “Het enige dat u kunt doen, is klagen bij het CBR. En in sommige gevallen helpt dit. Het CBR maakt uitzonderingen en geeft specifieke gevallen voorrang. Moet u voor een medische behandeling naar het buitenland, bent u mantelzorger voor iemand die over de grens woont, of woont u zelf in de grensstreek, meldt dit dan bij het CBR. Ook mensen die hun vakantie met de auto in het buitenland hebben geboekt voordat ze de brief van het CBR hebben gekregen, moeten contact opnemen met het CBR. Sinds 1 december 2019 heeft het CBR voor 2.718 mensen een uitzondering gemaakt.“

Ouderenbond helpt bij aanvraag

Ook bij ouderenbond KBO-PCOB wordt geklaagd. Niet alleen door mensen die op vakantie naar het buitenland willen, maar ook door mensen die in de grensstreek wonen.  Volgens directeur Manon Vanderkaa is de maatregel van het kabinet begrijpelijk, maar een groep is niet met deze oplossing geholpen. “We hebben onlangs een hulppunt ingesteld. We helpen ouderen bij hun aanvraag en sturen schrijnende gevallen via de achterdeur door naar het CBR. En dat helpt, merken we.”

Ga niet toch de grens over

Het CBR raadt af om met het verlopen rijbewijs toch de grens over te gaan.  U bent dan in overtreding en daarnaast niet verzekerd. De besluitbrief van het CBR meenemen in uw auto is geen optie. Deze brief geldt niet als wettig bewijs dat uw verlopen rijbewijs geldig is.

Wachttijden worden korter

Het CBR  verwacht dat er aan het eind van het eerste kwartaal van 2020 geen klanten meer zijn die door toedoen van het CBR een verlopen rijbewijs hebben. Pas eind 2020 zijn de wachttijden weer genormaliseerd. Het CBR adviseert 75+’ ers die in de regeling vallen niet eerder dan vier tot vijf maanden voordat hun rijbewijs verloopt de gezondheidsverklaring in te sturen. Eerder insturen heeft geen zin omdat het CBR de aanvragen niet eerder kan behandelen.

Goedkope oplossing

Het CBR heeft een filmpje online gezet waarin u kunt zien hoe de regeling over het blijven rijden met een verlopen rijbewijs precies werkt.  Volgens de instantie is deze maatregel de meest laagdrempelige oplossing voor de problemen bij het CBR, zonder dat het veel geld kost.

De antwoorden van het CBR op de vragen die u stelde

Geef een reactie

Reacties (3)

  Oudere krijgen 1 jaar uitstel voor hun rijbewijs maar ik ben 62 jaar en heb een ICD (een kastje voor jr hart ) krijg ook maar een rijbewijs voor 5 jaar maar er is geen regeling voor ons ik wacht al 5 maanden heb het 5 maanden geleden aangevraagd contact gezocht krijg je 25 wachtende voor je een brand mail gestuurd want mijn man is ernstig ziek en heb het rijbewijs hard nodig hebben ze mij gebeld met de verwachting het rojbewijs in juni 2020 ongeveer afte geven maar kunnen geen regeling treffen maar dat wordt nergens gemeld ze hebben het alleen over de 75 jarige
  Ik hoop dat hier ook eens aandacht aan besteed wordt want heel veel mensen onder de 75 hebben een ICD
  Mevr Smits- Tierie

  Omroep Max,
  Ik kreeg ook in december 2019 de brief van het CBR dat ik een jaar met het verlopen rijbewijs kon rijden. Echter, een vakantie naar het buitenland was lang geleden geboekt. Direct na die ‘geruststellende’ brief, schreef ik het CBR dat ik in augustus 2019 al mijn eigen gezondheidsverklaring had ingediend met de opmerking dat ik onder behandeling ben van een oogarts (al dertig jaar). Snel daarna maakte ik een afspraak met de keuringsarts van de ouderenbonden in Zoetermeer; als 75-jarige moest ik gekeurd worden. Hij schatte in dat het CBR mij nog naar een oogarts zoal sturen omdat ik had aangegeven daar onder behandeling te zijn. Dat keuringsrapport stuurde ik aangetekend naar het CBR.
  Na ontvangst van de ‘geruststellende’ brief stelde ik het CBR in gebreke. Immers, volgens het Reglement rijbewijzen (artikel 103) diende het CBR binnen een termijn van vier weken een besluit te nemen over mijn rijvaardigheid. Die termijn was in december 2019 ruimschoots verstreken.
  Ik stelde het CBR aanspraken voor de taxi en andere kosten die ik in mijn vakantie in het buitenland zou moeten maken, waarbij ik hoopte dat dit niet nodig was.
  Bij deze brief stuurde ik wel een verklaring mee van de optometrist die ik kort daarvoor bezocht om me een nieuwe bril aan te meten. Zowel de gemeten oogdruk was in orde en mijn gezicht met bril lag op 90%. Ruim voldoende om auto te mogen blijven rijden.
  Ik denk dat die verklaring wel belangrijk was.
  Tot mijn verrassing (en opluchting) kreeg ik binnen vier dagen de verlossende brief van het CBR dat ik bij de gemeente mijn rijbewijs kan aanvragen. Na een week had ik mijn nieuwe rijbewijs.

  Met enige verbazing keek ik 31 Januari naar uw uitzending over het CBR waarin de heer Böhmer uit Nieuwegein zich nogal slachtofferig uitliet over het feit dat hij niet naar het buitenland kon omdat zijn rijbewijs daar nu niet geldig is. U vond dit zelfs schrijnend. Natuurlijk is het vervelend dat er op het moment zoveel mensen zijn ( ook in mijn naaste omgeving) die door de problemen bij het CBR met een verlopen rijbewijs moeten rijden. Ik vond de reactie van de mevrouw van de ouderenbond ook nogal vreemd overkomen. Allemaal reageren: dan kom je vanzelf als eerste aan de beurt, dus de rest die niet zo mondig is mag nog langer wachten. Schrijnend vind ik echt een te zwaar woord voor dit feit, schrijnend is het wanneer je door omstandigheden helemaal niet weg kunt. Deze meneer kan ook in Nederland gaan toeren, is het ook mooi weer tegenwoordig, niet zielig gaan doen. Verder wens ik iedereen veel sterkte en geduld toe.