Registeren Inloggen

De antwoorden van het CBR op de vragen die u stelde

Bij het CBR, het bureau dat rijbewijzen verlengt, is het al maanden een rommeltje. Daar zijn vooral ouderen de dupe van. In september 2019 vroegen wij u: wat wilt u van het CBR weten? In dit artikel geeft deze overheidsinstantie antwoord op de meest gestelde vragen.

Mijn rijbewijs is verlopen, nu moet ik met de taxi. Kan ik de kosten declareren?

“Het CBR vergoedt in ieder geval de kosten voor het met spoed aanvragen van het rijbewijs bij de gemeente en de kosten die mensen hebben gemaakt als zij twee keer hun gezondheidsverklaring hebben ingevuld. Andere verzoeken beoordelen wij apart.”

Ik zou binnen 8 weken een reactie krijgen, maar ik hoor niets. Waarom geen update?โ€Œ

“Het is erg vervelend als je niet weet waar je aan toe bent. Op onze website staan de actuele wachttijden. We zouden het liefst iedereen persoonlijk informeren maar dat lukt ons nu niet.”

De keuringsarts zegt dat ik mag rijden, maar van jullie moet ik toch naar een specialist. Waarom?

“De arts van het CBR beoordeelt of iemand veilig aan het verkeer kan deelnemen. Of een aandoening daarbij niet in de weg zit. En dan kan het gebeuren dat de huisarts zegt dat alles goed is en het CBR toch meer informatie van een medisch specialist nodig heeft om het besluit te nemen. Want je kunt bijvoorbeeld met een oogafwijking prima leven, maar niet altijd veilig autorijden.”

Als ik morgen begin met het verlengen van mijn rijbewijs, hoe lang duurt dit dan?

“Dat hangt sterk van uw situatie af. Een derde van onze klanten krijgt op dit moment heel snel, binnen enkele weken, een besluit. Terwijl anderen lang moeten wachten. Veel klanten mankeren niets of hebben een aandoening waarover ons systeem automatisch een besluit kan nemen. Bijvoorbeeld als het gaat om oogwaardes. Maar als het beeld complexer is, bijvoorbeeld bij een neurologische aandoening, dan moet een CBR-arts u beoordelen. Dan kan het langer duren. Gemiddeld 9 weken, maar dat kan oplopen.”

Hoe ben ik zo snel mogelijk bij jullie aan de beurt?

Stuur uw aanvraag als het kan op de computer of tablet in, via de website van het CBR. Dat gaat snel en foutloos.

Hebben jullie niet aan zien komen dat het druk zou worden? Het CBR kan toch zien welk rijbewijs verloopt?

Ja dat hebben we wel voorzien. Maar vorig jaar liepen we vertraging op bij de invoering van eenย  nieuw computersysteem en ontstonden er achterstanden. Daardoor werden klanten begrijpelijk ongerust waardoor ze steeds vroeger de gezondheidsverklaring insturen. Hierdoor wordt de wachtrij nog langer. We hebben nu al meer dan 70.000 extra klanten in behandeling.

Kunnen jullie niet meer artsen inzetten?

We zijn volop aan het werven maar het is in deze krappe arbeidsmarkt niet gemakkelijk om aan artsen te komen.

Rijbewijs verlopen

Agaath van Deursen wacht al maanden op het CBR.โ€Œ Inmiddels is haar rijbewijs verlopen. In deze video ziet u haar verhaal.
Lees in dit artikel over de coulanceregeling die moet zorgen dat mensen met een verlopen rijbewijs een jaar langer kunnen doorrijden.

Geef een reactie

Reacties (4)

  Schandalig dat het CBR nu durft te suggereren dat er geen probleem is als je maar een half jaar tevoren je verlenging aanvraagt.
  Mijn rijbewijs verloopt op 6 oktober. Ik heb keurig op 6 april mijn verlenging aangevraagd. Waarschijnlijk moet ik nog naar een oogarts verwezen worden, maar ik hoor steeds niks van het CBR. Toen ik onlangs (weer) zelf belde, kreeg ik doodleuk te horen dat ik op 4 november weer mag bellen. Dan is mijn rijbewijs al verlopen! Mijn verzekeringsmaatschappij heeft in eerste instantie gezegd “regels zijn regels”; ze zijn nu opnieuw aan het kijken of ze iets voor me kunnen doen, maar ik verwacht er weinig van.
  Ik ben slecht ter been en voor al mijn activiteiten buitenshuis afhankelijk van mijn auto. Ik ben 89, en mijn onafhankelijkheid wordt me dan helemaal afgenomen.
  Over de coulanceregeling waar de minister mee bezig is, lees ik dat die op 1 december zou ingaan. Dat is voor mij te laat!
  Ik hoop dat dit bericht de druk op wie dan ook nog kan verhogen om dit probleem echt zo snel mogelijk op te lossen.

  Ik heb een hersenbloeding gehad en dan moet je zelf aangeven dat je niet meer mag autorijden, mensen met een licht infarct daarin tegen mogen na 14 dagen weer gewoon auto rijden.
  Ik moest eerst een verklaring overleggen van een arts en dan pas mag je een toets afleggen, goede 4aad neem een paar lessen vooraf!

  De overheid wil dat iedereen mobiel blijft en het CBR heeft daar blijkbaar maling aan, ze doen waar ze zelf zin in hebben. Het CBR roept al maanden dat ze gaan verbeteren, maar in de praktijk doen ze er niets mee, alleen maar loze woorden.

  02 februari 2020 verloopt mijn rijbewijs. `Voor de zekerheid heb ik op 8 augustus al de gezondheidsverklaring ingediend, dus 6 maanden van te voren. Ik ontving een ontvangstbevestiging van het CBR dat ik binnen 8 weken een reactie zou krijgen. We zijn nu 10 weken verder en heb nog niks gehoord. Vandaag dus maar even met CBR gebeld en na een half uur wachttijd een dame gesproken die mij vertelde dat het wel 22 weken kan duren voor mijn gezondheidsverklaring beoordeeld wordt en mocht ik naar een keuringsarts moeten dan kan dat weer 23 weken duren !!!!! Dus totaal 45 weken, bijna een jaar !!!! Ik ben 84, hopelijk ben ik er dan nog ๐Ÿ˜‰