Registeren Inloggen

Wachtlijsten CBR mogelijk pas in 2021 opgelost

De chaos bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) duurt voort. Het CBR kampt met een enorme wachtlijst die volgens de instantie zelf pas in de zomer van 2021 is weggewerkt. Daarna is de wachttijd weer normaal.

Half jaar wachttijd

Als sinds eind 2018 is het raak bij het CBR. De wachttijden voor mensen die medisch gekeurd moeten worden loopt steeds verder op. Daardoor kunnen zij onmogelijk hun rijbewijs verlengen. De wachttijd schommelt nu rond de 6 maanden, in plaats van de gebruikelijke 9 weken. Dit komt onder meer door mismanagement en een tekort aan keuringsartsen. Met name voor automobilisten van 75-plussers is deze situatie erg vervelend. Zij hebben vanaf die leeftijd een gezondheidsverklaring van het CBR nodig om hun rijbewijs te verlengen. Ook vrachtwagenchauffeurs en mensen met een beperking hebben zo’n verklaring nodig.

Coulanceregeling voor ouderen

Vrachtwagenchauffeurs kunnen gewoonweg niet meer werken als zij niet op tijd hun gezondheidsverklaring krijgen. Zij kunnen vanaf januari 2019 gebruik maken van een speciale spoedprocedure. Voor ouderen is zo’n procedure er nog steeds niet. Er wordt wel al tijden over gesproken in politiek Den Haag. Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) is in eerste instantie niet voor een coulanceregeling voor ouderen. Zij moet zich daardoor beroepen op de reguliere – en dure- spoedprocedure. In juni 2019 komt zij hierop terug en blijkt zij er toch oren naar te hebben. Inmiddels is de coulanceregeling daadwerkelijk in de maak. De geschatte ingangsdatum is 1 december 2019, maar de minister hoopt dat dit sneller kan.

CBR-chaos in Meldpunt

Het MAX-programma Meldpunt volgt de chaos bij het CBR op de voet en besteedt hier op 20 september 2019 ruim aandacht aan in de uitzending. De situatie wordt uiteengezet en er worden kijkersvragen over dit onderwerp behandeld. U ziet Meldpunt elke vrijdag om 19.00 uur op NPO 2.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie

Reacties (5)

  Hoe bestaat het bij een “Overheids instelling” als men begrijpt wat ik bedoel.

  Wanbeleid ! Waarom wordt de verantwoordelijke directeur niet ontslagen ? Dit kan toch niet !

   Keuringsarts vindt op 1 juli dat mijn gezichtsscherpte onvoldoende is. Ben door oogarts op 20 september onderzocht en alles goed maar wel weer 2 maanden in de wacht.

  Ik heb op 4 april 2019 mijn rijbewijs aangevraagd, dat 16 oktober 2019 vervalt. Alle gezondheidsverklaringen zijn per computer opgestuurd en bericht ontvangen dat zij ontvangen zijn.
  Verder gebeurt er niets. Als ik mijn rijbewijs niet op tijd heb, zijn mijn vrouw en ik volkomen geisoleerd. Openbaar vervoer is geen optie, want mijn vrouw kan geen 50 meter lopen zonder heftige pijnen in haar enkels. Wij moeten dan voor alles taxi’s nemen en wie betaalt dat of wij zitten opgesloten in huis. Kinderen wonen 2 uur rijden van ons vandaan; mijn vrouw heeft nooit een rijbewijs gehad, dus wat nu…??
  En waarom moet het zo lang duren vóór er een coulanceregeling kan komen??
  vriendelijke groet
  J.A. van Kessel, Eindhoven

  Ik ben 79 jaar en op 10-09-2019 verliep mijn rijbewijs. Op 22-02-2019 bij CBR verlenging van het rijbewijs aangevraagd. Na DRIE maanden, op 28-05, verwijzing naar keuringsarts. Op 06-06 gekeurd, alles goed. Op 13-06 is het keuringsrapport door CBR ontvangen. Nog steeds geen bericht! Ben nu al ZEVEN maanden bezig!!