Registeren Inloggen

Update CBR-chaos: Verzekeraars coulant bij doorrijden zonder verlenging

De klachten over wachttijden bij het CBR blijven binnen komen bij Meldpunt. Tijd voor een update. Verzekeraars zijn coulant als mensen met een verlopen rijbewijs die op tijd verlenging aanvroegen, blijven doorrijden. En CBR stopt dossiers in verkeerde mapjes.

Doorrijden zonder verlenging niet onverzekerd

75-plussers die een verlenging voor hun rijbewijs aanvragen bij het CBR komen op een lange wachtlijst. Het gebeurt veel dat wie op tijd een verlenging aanvraagt, deze pas krijgt als het rijbewijs al lang en breed is verlopen. Sommige mensen blijven in de tussentijd doorrijden. Dit is illegaal, maar uit een rondgang van de NRC blijkt dat deze automobilisten vaak wel verzekerd zijn. Voor mensen die op tijd een verlenging aanvragen en die gezond zijn (geen chronische ziekte of handicap), passen verzekeraars coulance toe.

Bijna alle verzekeraars

De Consumentenbond krijgt berichten dat veel 75-plussers met verlopen rijbewijs blijven doorrijden en vraagt verzekeraars in juli 2019 om een coulanceregeling. ‘Want’, zegt de bond tegen NRC, ‘de financiële gevolgen die dat kan hebben bij schade of een ongeluk zijn groot’. Nu blijkt dat bijna alle verzekeraars gehoor geven aan deze vraag. Ze doen dit in afwachting op het plan van minister Cora van Nieuwenhuizen die wil dat 75-plussers met verlopen rijbewijs een jaar langer kunnen doorrijden. Over dit plan stemt de Tweede Kamer op zijn vroegst in december 2019.

Dit betekent het voor u

Om zeker te weten dat u verzekerd bent als u door blijft rijden zonder dat een rijbewijsverlenging is toegekend, moet u contact opnemen met uw verzekeraar. Want elke verzekeraar beslist zelf om wel of niet coulant te zijn. De regeling geldt alleen voor mensen die gezond zijn. Controleer dus bij uw verzekeraar of de coulanceregeling er is en of die voor uw gezondheidssituatie geldt. En let op, ook al bent u verzekerd bij schade, rijden zonder geldig rijbewijs blijft strafbaar. Tenminste, zolang het plan van minister Van Nieuwenhuizen nog niet is ingevoerd. Mocht u worden aangehouden door de politie, dan krijgt u een boete.

Spoedaanvraag

Als u liever legaal rijdt, is er een manier om de aanvraag een paar dagen te versnellen. Het langst duurt het wachten op de goedkeuring van de gezondheidsverklaring. Deze goedkeuring krijgt u in de vorm van een VvG-melding (verklaring van geschiktheid). Als u die eenmaal heeft, duurt het nog 5 werkdagen om bij de gemeente een nieuw rijbewijs aan te vragen. Maar deze laatste stap kan sneller door een spoedaanvraag. U krijgt uw rijbewijs dan vaak al de volgende werkdag. Dit kost 35 euro, maar die kunt u declareren bij het CBR. Lees op de website van het CBR hoe dit werkt.

Dossiers overhoop

Want de chaos bij het CBR blijft voortduren. 15 augustus 2019 blijkt uit onderzoek van het AD dat de keuringsinstantie formulieren in de verkeerde mapjes heeft gestopt. Wie inlogt op ‘mijn CBR’ loopt kans een dossier van een wildvreemde tegen te komen. Er zijn 71 gevallen bekend van medische gegevens toegevoegd aan de verkeerde dossiers. Denk aan onderzoeken van specialisten, formulieren van huisartsen, adressen en burgerservicenummers. Bij het digitaal invoeren van gegevens en formulieren gaat alles goed, zegt het CBR. Maar het automatisch inscannen van papieren formulieren gaat regelmatig fout. Het CBR kan deze formulieren, eenmaal in het verkeerde mapje, niet meer terugvinden. Gevolg? Weer een langere wachttijd.

Bron: NRC, AD

Geef een reactie

Reacties (5)

  Is dit democratie. Een instantie die het monopoli heeft. Neem een vraag: Heeft u een hart operatie ondergaan? Ja ,dat was 30 jaar geleden ,nooit meer last gehad. Maar,ja dat weet het CBR niet. Ga maar naar een specialist..en daar kom je al ieder jaar eenmaal.Ja maar dat kan het CBR in de vraagstelling niet weten. enz. enz. enz, Het is bar en boos al je zo alles leest. Zet op iedere plaats een arts zodat de kandidaat zijn eventuele ja kan toelichten. Of laat de huisarts bepalen,dat mag ,maar ja die zegt ga maar naar mijn collega Jansen. Hij kan slecht 69 euro vragen aan zijn eigen patient. en zo wordt het maar duurder. De ouderen zijn de pineut

  wie het nieuws een beetje bijhoudt en ziet wat er allemaal mis gaat in ons overgereguleerd landje, waant zich in een bananenrepubliek. En de lijst wordt steeds langer. Zou Rutte écht weten wat er aan de hand is of lacht hij weer alle problemen weg ,zoals altijd ? En wij ouderen maar dokken en van steeds minder rond moeten komen.

  Ook Goede morgen
  In december 2019 gaat het CBR ook nog de vernieuwing van het vaarbewijs op zich nemen. Met deze taak erbij wordt de chaos nog groter. Mooie vooruitzichten. Toch.

  minister van Nieuwenhuizen dient wetsvoorstel in om 75 jarige langer te kunnen laten door rijden het op zijn vroegst behandeld in december 2019. Hallo het kijkt het CBR wel.
  Waarom niet een voorstel tot afschaffing zoals in vele ons omringende landen?

  Waarom schaft de overheid deze keuring voor 75 Plus niet af, in andere landen is dat al zo.
  Waarom blijft het CBR de monopolie houden ? Laat de politie deze taak op zich nemen zoals rij-examen, verlenging e.d. dan kan dit per regio gebeuren en is de capaciteit veel groter. Monopolisten zijn lui, staan niet open voor kritiek, wie doet ze wat.
  Joop 10