RegisterenInloggen

Plan minister: Een jaar langer doorrijden zonder CBR-keuring

Er komt misschien wat lucht voor vele CBR-gedupeerden. Minister Van Nieuwenhuizen overweegt gezonde automobilisten ouder dan 75 een jaar door te laten rijden zonder keuring en verlenging van hun rijbewijs. Dat meldt zij dinsdag 18 juni aan de Tweede Kamer.

Wachttijden te lang

De minister van Infrastructuur en Waterstaat laat deze mogelijkheid onderzoeken omdat de wachttijden voor keuringen en verlengingen enorm zijn opgelopen. Het CBR komt hierdoor niet toe aan ander werk dat belangrijker is, zo blijkt uit de brief van de minister aan de Tweede Kamer.

Herkeuring op doktersadvies prioriteit

Zo blijven aanvragen, voor medische keuringen van mensen die zichzelf melden, liggen. Zij melden zich omdat zij twijfelen aan hun rijvaardigheid of omdat zij op doktersadvies een herkeuring nodig hebben. Volgens de minister zouden deze aanvragen vanwege de verkeersveiligheid hogere prioriteit moeten krijgen. 75-plussers die gezond zijn zonder medische achtergrond krijgen dan een administratieve verlenging van maximaal een jaar. Het CBR stuurt hen hierover een brief. Vanwege de hoge urgentie onderzoekt de minister of haar voorgestelde maatregel meteen kan ingaan, nog voordat het Reglement rijbewijzen is aangepast.

Steun

Het Verbond van Verzekeraars verwacht geen problemen bij deze maatregel. Ook de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) steunt het plan en hoopt dat dit een opmaat is voor een beter systeem.

Niet langer iedereen keuren

Nu moet iedereen van 75 jaar gekeurd worden, ongeacht de medische situatie. De minister laat onderzoeken of het mogelijk is over te stappen op een systeem waarbij gekeken wordt naar gezondheidsrisico’s. Niet iedereen van boven de 75 wordt dan nog gekeurd, maar alleen zij met gezondheidsproblemen die een risico vormen voor de rijvaardigheid. De minister heeft het CBR opgedragen voor het zomerreces met een plan van aanpak te komen.

Vakantie annuleren

Op het forum van Meldpunt wordt al maanden actief gecommuniceerd over de CBR-ellende. Zo meldt ‘Kingp’ dat hij een reis naar Corsica moet annuleren, omdat hij nog geen rijbewijs heeft. ‘Waar kan ik de kosten daarvan verhalen?’, vraagt hij zich af. En ‘Jopina’ vertelt dat in de chaos van herkeuringen allerlei formulieren kwijtraken.

‘Mijn vader mag weer rijden’

Marjolein Lieuwes mailde Meldpunt dat haar vader al vijf maanden heeft gewacht op z’n rijbewijs. ‘Dan heb ik het nog maar niet over een vakantie die geannuleerd moet worden, een verzekering die voor de kat zijn viool betaald wordt, kosten voor de garage omdat de auto tijden stilstaat met alle gevolgen van dien, het abonnement voor de sportschool waar geen gebruik van gemaakt kan worden en het meest erge van alles; het persoonlijk leed wat deze mensen aangedaan wordt’, schrijft ze. Na vele telefoontjes is de aanvraag van haar vader met spoed behandeld en mag hij sinds een week weer rijden.

Geef een reactie

Reacties (6)

  1. Het is niet waar dat je altijd met 75 jaar gekeurd moet worden. Dat hangt af van de datum waarop je rijbewijs afloopt. En bij mij was dat op 21 juni 2019, na mijn verjaardag in mei, dus met 77 jaar. Er zaten mensen van 78 en 79 die nu voor de 1e keer gekeurd werden. Dat scheelt dus wel. Bovendien kreeg ik na de keuring al na 5 weken bericht van het CBR dat het rijbewijs bij de gemeente aangevraagd kon worden. Dat was in april. ik heb het pas aangevraagd op 4 juni en opgehaald op 11 juni. Waarom? Omdat op elk nieuwe rijbewijs de datum van aanvraag bij de gemeente komt te staan in plaats van de datum waarop het vorige rijbewijs dus afloopt. Dat is nou iets wat ik wel heel gek vind, want op die manier worden er bij elke verlening een paar weken van de eerst-uitgegeven-geldigheid afgesnoept.

    Dat er soms lang gewacht moet worden is alleen als het CBR veel meer informatie nodig heeft. Dat het dan 3 tot 4 maanden kan duren is wel abnormaal, maar je kunt hier ook zelf op inspelen door vroeg genoeg het CBR-formulier in te vullen en op te sturen en met hun formulier voor de keuringsarts meteen een keuringsarts op te zoeken wat heel goed online kan.

  2. Ben in januari 2019 begonnen met doktersverklaring en aanvraagformulier verlening rijbewijs. Brief aangetekend opgestuurd, werd pas na 3 weken vermeld als ontvangen op mijn cbr. daarna verschillende datum gezien voor beslissing bekend zou zijn. Eindelijk na 4 maanden (vrij vlug, vorige aanvragen soms 6/7 maanden) kreeg ik bericht dat mijn rijbewijs is verlengd tot ik 75 jaar wordt. ben hier erg blij mee, in Zeeuws Vlaanderen kun je echt geen auto missen.

  3. Op 1 mei 2019 heb ik een keuring gehad, bij een arts, voor mijn rijbewijs. Ik ben goedgekeurd. Daarna heb ik alle papieren aangetekend opgestuurd naar het CBR. Daarna is er radiostilte vanuit het CBR en blijf je achter met een nummer en de mededeling dat je binnen 8 weken iets hoort. Maar helaas – nog geen bericht. Je bent als particulier afhankelijk van een grote organisatie, die zijn mededelingen niet kan nakomen. Mijn rijbewijs loopt op mijn verjaardag in oktober 2019 af. Omdat mijn kinderen in Zweden wonen reizen wij regelmatig met de auto die kant op. We kunnen nu geen plannen maken en moeten maar afwachten. Hoe kan ik het CBR bewegen om mijn rijbewijs z.s.m. af te geven, zodat ik snel weer op reis kan?

    1. Radiostilte schrijft u, heeft u al op mijncbr.nl gekeken, daar staat vaak het antwoord dat u verwacht

  4. Ik wordt in september 75 en loopt tevens mijn rijbewijs af. Ik heb bij het CBR digitaal een gezondheidsverklaring ingevuld en kreeg bericht dat ik gekeurd moest worden. De ingevulde papieren van de arts heb ik verstuurd dus ik hoop dat alles snel voor elkaar is. Als alleenstaande ben ik afhankelijk van de auto, want ik heb 2 zussen van ver in de 80 die ik ophaal en begeleid als ze naar een arts of ziekenhuis moeten. Ik fiets niet dus alle boodschappen doe ik ook met de auto en natuurlijk ’s avonds naar de verenigingen waar ik (ruim 50 jaar) lid van ben en dan laat thuis kom. Dan is de auto een veilige manier om ’s nachts over straat te moeten.

  5. Wanbeleid ! Waarom wordt de verantwoordelijke directeur niet ontslagen ?