Registeren Inloggen

Hoe lang kunt u autorijden zonder pauze?

Heeft u een (lange) autorit voor de boeg? Zorg er dan voor dat u uitgerust achter het stuur zit en niet te lang doorrijdt. Vermoeid rijden kan namelijk levensgevaarlijk zijn. Hoeveel slaap heeft u nodig voor u in de auto kunt stappen, en wanneer rijdt u te lang door?

Extra kans op een ongeluk

Of u nu na een lange werkdag naar huis wilt, of een flinke rit voor de boeg heeft om naar uw vakantiebestemming te rijden, zorg ervoor dat u niet te lang doorrijdt en niet vermoeid achter het stuur zit. Wellicht denkt u dat vermoeidheid alleen tijdens lange ritten met de auto op de loer ligt, maar dat klopt niet. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat bestuurders ook tijdens korte ritten hierdoor overvallen kunnen worden. En dat is levensgevaarlijk, want vermoeidheid vergroot de kans op een ongeluk namelijk maar liefst 4 keer. Jaarlijks speelt het een rol bij 700 tot 1000 (ernstige) ongevallen.

’s Nachts rijden

Over de rit naar vakantiebestemmingen gesproken: Veel mensen rijden zulke lange afstanden het liefst ’s nachts, als het rustig is op de weg. Zo kunt u immers zonder file doorrijden, waardoor u sneller op uw bestemming kunt aankomen. Begrijpelijk, maar het brengt wel extra risico’s met zich mee, want ’s nachts zijn mensen meestal minder alert. Zorg er daarom voor dat u minstens 6 uur heeft geslapen en voldoende uitgerust bent. In het donker rijden vergt namelijk nog meer concentratie dan overdag rijden. Stapt u vanuit een verlichte ruimte in de auto terwijl het buiten donker is? Laat uw ogen dan in ieder geval een paar minuten wennen voordat u wegrijdt.

Tips voor veilig rijden

Om veilig langere stukken te rijden en/of in het donker de weg op te gaan, geeft de ANWB op hun website nog onderstaande tips:

  • Zorg ervoor dat uw ruiten goed schoon zijn. Met vuile ramen heeft u minder zicht. Ook in het donker.
  • Zet de verwarming niet te hoog. In een warme auto raakt u sneller versuft.
  • Kijk niet in de koplampen van uw tegenligger. Die verblinden de ogen en dat zorgt ervoor dat u het overzicht op de rest van het verkeer verliest.
  • Houd voldoende afstand op uw voorligger. Dat is sowieso goed om te doen, maar in de nacht extra belangrijk.
  • Concentreer u op uw eigen weghelft en kijk zoveel mogelijk voor u en in uw spiegels om te zien wat er achter u gebeurt.

Wanneer moet ik stoppen met autorijden?

Zit u achter het stuur en moet u gapen? Dit is het eerste signaal van het lichaam dat u vermoeid raakt. De volgende stap is concentratieverlies waardoor u bijvoorbeeld ongemerkt moeite heeft om binnen de lijnen te blijven rijden. Door de vermoeidheid neemt uw rijvaardigheid namelijk af. Als uw oogleden vervolgens zwaar worden en u begint te knikkebollen, dan zit u in de gevarenzone. Want eigenlijk bent u dan al in slaap aan het vallen.

De grote vraag is dan altijd: moet ik nu stoppen of kan ik nog (even) doorrijden? U wilt natuurlijk niets liever dan zo snel mogelijk naar uw bestemming, of naar huis. En zeker als u daar bijna bent, kan de verleiding groot zijn om door te rijden. Toch is het aan te raden om te stoppen wanneer u vermoeid raakt. Het beste kunt u dan even een ‘powernap’ doen. Kort slapen blijkt het meest effectief tegen vermoeidheid. Slaap echter niet meer dan 30 minuten, anders wordt u weer vermoeid wakker en zit u alsnog versuft achter het stuur. In 30 minuten bouwt u weer kracht op om verder te gaan. Hou daarnaast in ieder geval aan dat u na elke 2 uur achter elkaar rijden een pauze van 15 minuten houdt. Ook wanneer u ’s nachts rijdt. Zo houdt u het veilig op de weg voor uzelf, en voor anderen.

 

(Bron: MAX vakantieman, ANWB. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie