Registeren Inloggen

Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe fiets

Een nieuwe fiets is een behoorlijke uitgave. En bovendien brengen veel fietsers aardig wat tijd door op het apparaat. Belangrijk dus, dat de fiets goed bij uw lichaam en uw gebruik past. Maar waar moet u dan op letten? Roderick van fietswinkel Mantel geeft tips om te voorkomen dat u een miskoop doet.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuwe fiets? Deel twee

Wie een fiets wil kopen heeft keuze uit een enorme hoeveelheid soorten. Van mountainbike tot e-bike tot stadfiets. Alle verschillende typen fietsen, en welk type fiets past bij welk type gebruik bespreken we in dit artikel. Weet u al welk type fiets bij u past? Dan zijn er nog een aantal zaken waar u op kunt letten om een miskoop te voorkomen. Want niemand geeft graag honderden euro’s uit aan een vervoermiddel dat zadelpijn of rugpijn oplevert. Lees: ‘Waar moet u op letten bij het kopen van een nieuwe fiets’ deel twee.

Maat

Het belangrijkste om juist te hebben bij het kiezen van een fiets is de maat. Het gaat dan om de hoogte van het frame, legt Roderick van Mantel fietsen uit. Welke maat fiets je moet hebben kun je zelf uitrekenen na het opmeten van je binnenbeenlengte. Zet de voeten zo’n 15 cm uit elkaar, en meet de afstand tussen de grond en kruis. Het aantal gemeten centimers vermenigvuldig je met 0,68.

De juiste framemaat is volgens Roderick erg belangrijk. “Als je fiets te groot is, heb je kans om te vallen met het afstappen. Als hij te klein is kun je last krijgen van je rug, nek of benen. Overigens is het ene frame het andere niet. Per fabrikant verschillen de hoogtes en lengtes van frames met dezelfde maat. Daarom is het altijd verstandig fietsen uit te proberen van verschillende merken.”

Lichaam opmeten en fiets afstellen

Volgens Roderick is het eigenlijk niet mogelijk om op afstand een fiets te adviseren. “Bij een goede fietswinkel kun je een bikefitting doen. Je wordt dan helemaal opgemeten en de fiets wordt afgesteld op je lichaam.” Het frame bij een fiets is namelijk vast, maar het stuur en het zadel kun je op meerdere manieren afstellen. “Doe je dat niet, dan kan het zijn dat iemand te ver voorover zit of scheef zit.”

Rugpijn en zadelpijn

Rugpijn kun je krijgen van een verkeerd frame, een te hoog of te laag stuur of een verkeerd afgesteld zadel. Ga daarom altijd terug naar de winkel als je rugpijn krijgt van fietsen op je nieuwe fiets. Een ander veelvoorkomende pijnklacht op de fiets is zadelpijn. Volgens Roderick is het uitkiezen van het juiste zadel altijd even puzzelen. “Er zijn zo ontzettend veel zadels! Hard, zacht, breed, smal of met een gat erin. En een zadel wat voor mij goed zit, kan voor de buurman helemaal verkeerd zitten. Daarom hebben veel zadels ook een niet goed geld terug garantie.”

Zitbotjes

Volgens de ANWB is zadelpijn te voorkomen door te zitten op je zitbotjes. Dat betekent dat je een zadel moet hebben waarbij je zitbotjes op het zadel rusten. Bij vrouwen zitten de zitbotjes doorgaans verder uit elkaar dan bij mannen, en is een breder zadel geschikt. Maar voor bij een racefiets geldt dit advies niet. Roderick: “Je zit op zo’n fiets zo ver naar voren dat zitten op een breed zadel niet mogelijk is.”

Tweedehands fiets altijd uittesten

Bij online fietswinkel Mantel worden fietsen het vaakst teruggebracht omdat de kleur toch niet bevalt, omdat de fiets niet lekker zit, of omdat men eens een nieuw merk wilde proberen, maar toch liever bij het oude vertrouwde blijft. Roderick heeft ook nog een tip voor mensen die geen nieuwe fiets kunnen betalen, maar hun slag proberen te slaan op Marktplaats. “Bekijk op de advertentie welk merk en type fiets het is. Kom dan naar de fietswinkel, en test hetzelfde merk en type uit. Krijg je er ook nog advies bij. Fietst de fiets lekker? Dan weet je dat de fiets op Marktplaats ook prettig fietst.”

Geef een reactie