In het buitenland met elektrische auto rijden is een bezoeking
Van laadpaal naar laadpaal
Ik ben een enthousiast rijder van een elektrische auto, totdat ik onlangs naar Engeland ging om mijn dochter op te halen die daar een opleiding had gedaan. Van tevoren had ik een app gedownload, waarop alle laadpalen stonden. Zo konden we van laadpaal naar laadpaal rijden; dat was althans het plan. De accu was vol toen we vertrokken en in ons geval kun je er dan 280 kilometer mee rijden.
Zoeken naar de snellader
Toen de ‘batterij’ zo’n vijftig kilometer aangaf, gingen we op zoek een snellader. En dat viel niet mee. Het is namelijk nogal zoeken voordat je de betreffende laadpaal hebt gevonden. Veelal wordt het slecht aangegeven en moet je bij de balie van de benzinepomp vragen waar de snelladers staan. Soms is de laadpaal weggestopt op een industrieterrein of verdekt opgesteld bij een hotel.
Laders verschillen
Tweede handicap is dat er elke keer andere laders zijn, met andere gebruiksaanwijzingen. Sommige opladers werkten niet; het is om moedeloos van te worden. Zolang veel elektrische auto’s een beperkte actieradius hebben, is langere reizen maken een hoop gedoe. Ik geloof ik in de toekomst van elektrisch rijden. Maar aan de infrastructuur moet, zeker in het buitenland, nog een hoop worden verbeterd!