Registeren Inloggen

In welke gemeentes is de kans op auto-inbraak het grootst? En hoe voorkomt u dit?

De kans op auto-inbraak is in november een stuk groter dan in andere maanden. En ook de gemeente waar u de auto heeft staan, kan bepalend zijn. Maar waar is het risico het grootst? En wat kunt u ertegen doen?

November is auto-inbraak maand

Uit onderzoek van Independer op basis van politiegegevens blijkt dat in november het meest wordt ingebroken in auto’s. Zoveel zelfs, dat het aantal inbraken in deze maand al 3 jaar lang hoger ligt dan het jaargemiddelde. De maanden waarin gemiddeld het minst wordt ingebroken zijn april en mei.

In welke gemeente de meeste inbraken?

Uit het onderzoek wordt ook duidelijk in welke gemeente gemiddeld de meeste auto-inbraken zijn. Dat zijn:

  • Amsterdam: 21,6 inbraken per 1000 auto’s
  • Utrecht: 16,5 inbraken per 1000 auto’s
  • Rotterdam – 16,2 inbraken per 1000 auto’s
  • Eindhoven – 14,5 inbraken per 1000 auto’s
  • Schiedam – 14,1 inbraken per 1000 auto’s
  • Laren – 9,5 inbraken per 1000 auto’s
  • IJsselstein – 9,3 inbraken per 1000 auto’s
  • Ouder-Amstel – 8,8 inbraken per 1000 auto’s
  • Nieuwegein – 8,8 inbraken per 1000 auto’s
  • Den Haag – 8,1 inbraken per 1000 auto’s

Geen waardevolle spullen achterlaten

Natuurlijk wilt u voorkomen dat er wordt ingebroken in uw auto. Of dat de auto in zijn geheel wordt meegenomen. Om de kans hierop te verkleinen, kunt u een aantal dingen doen. Zo is het van belang om geen waardevolle spullen in uw auto achter te laten. Deze verstoppen in de auto heeft namelijk ook geen zin, want criminelen hebben apparatuur die het signaal van bijvoorbeeld uw telefoon oppikken. En als ze weten dat die er ligt, is auto-inbraak niet langer uitgesloten. Wilt u uw auto voor enige tijd parkeren, laat dan ook uw handschoenenkastje openstaan om te laten zien dat er niets te halen valt.

Installeer een alarmsysteem

Wat afschrikt, is een ingebouwd alarmsysteem dat hard geluid maakt en veel licht geeft. Houd u bij het inbouwen wel aan de eisen van de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). Dat staat bij sommige verzekeraars namelijk in hun voorwaarden. En let op als uw auto het keyless-entry systeem heeft. U kunt hiermee nog steeds uw eigen auto openen, maar u moet er dan wel aan denken het alarm uit te zetten.

Gebruik pedaalslot en stuurslot

In elke moderne auto zit een intern stuurslot. Als u de sleutel uit het contact haalt, geeft u uw stuur even een klein knikje. Bij de klik valt uw stuur in het slot. Draai het liefst uw stuur richting de stoeprand. Bij een poging uw auto weg te slepen stuurt uw auto dan net de vervelendste kant op. Als aanvulling hierop kunt u ook nog een extern stuurslot aanschaffen. Maakt u daarnaast ook nog gebruik van een pedaalslot, waarmee u uw koppeling en rempedaal vastzet? Dan lopen inbrekers en autodieven al helemaal liever door.

Sluit altijd een autoverzekering af

Voorkomen is beter dan genezen. Maar als uw auto dan toch gestolen wordt, dan is een goede autoverzekering een must. Autodiefstal kunt u namelijk alleen claimen met een WA Beperkt Casco of WA Casco (All Risk) verzekering. Maar let op: dat kan slechts als de auto goed afgesloten was, de sleutels niet in de auto lagen en alle ramen goed gesloten waren.

(Bron: Independer, AD, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie