Registeren Inloggen

Jetten: Nederlanders moeten bus en trein ‘herontdekken’ na corona

Een autoloze zondag, zoals het Internationaal Energie Agentschap bepleit, komt er voorlopig niet in Nederland. Maar het is wel de bedoeling dat Nederlanders “het openbaar vervoer weer even herontdekken” na de coronacrisis, zegt energieminister Rob Jetten. “Op dit moment, met de huidige prijzen aan de pomp, zijn veel reizen met het ov beter te doen qua kosten dan met de auto.”

Lege treinen

Hij wijst erop dat veel bussen en treinen lang niet zo vol zitten als voor de coronacrisis. Dit terwijl het volgens Jetten “heel verstandig is” voor het openbaar vervoer te kiezen, nu we “de komende tijd met minder fossiele energie aan de slag moeten” als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Tekort aan auto-brandstof

Pas als er “echt tekorten” ontstaan, gaat de overheid mensen met verdergaande maatregelen aanmoedigen in de bus, trein of tram te stappen, zoals met een autoloze zondag. “Mocht dat nodig zijn, op een gegeven moment, dan overwegen we alle maatregelen”, zegt Jetten.

Personeelstekort ov

Meer mensen het ov in, is nog wel lastig als de personeelstekorten bij NS blijven aanhouden. Zaterdagmiddag en maandag rijden er opnieuw minder treinen wegens gebrek aan personeel. De spoorwegen hebben 1100 openstaande vacatures. Ze komen machinisten, conducteurs, IT’ers, monteurs, veiligheidmedewerkers en winkelpersoneel tekort. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) maakte eerder duidelijk aan de Tweede Kamer dat de tekorten mogelijk langere tijd zullen aanhouden, ook na de zomer.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Gebruikmakend van verschillende OV- en routeplanners heb ik bekeken wat nu het handigste is. Ik reis vanuit het oosten van het land naar familie in het noorden van het land buiten de spitsuren. De afstand is 163 Km. Met de auto doe ik daar (van deur naar deur) 2 uur en 5 minuten over. De kosten zouden 27,55 euro zijn.

    Kijk ik naar het OV dan duurt de reis 4 uur en 15 minuten. De kosten zijn dan 40,60 euro. Dit zijn 3 busritten, een trein overstap en opgeteld 27 minuten lopen. Reken ik niet kosten voor eventueel koffie in de trein of een broodje op een station.

    Maar dat weet meneer Jetten niet….

    ja zeker als het er is en betaalbaar maar niets van dit is waar dus rob jetten kan de pot op