Registeren Inloggen

Auto’s met keyless entry-systeem zijn gemakkelijk, maar ook doelwit voor diefstal: zo voorkomt u dat

Het keyless entry-systeem, de zogenaamde slimme sleutel, kan worden misbruikt door dieven om auto’s leeg te halen of te stelen. Maar hoe doen ze dat? En hoe kunt u voorkomen dat dit met uw auto gebeurt?

Wat is het keyless entry-systeem?

Bij een auto met een keyless entry-systeem, een sleutelloos instapsysteem, gaan de autodeuren vanzelf open als u met de sleutel naast de auto staat. De voortdurende communicatie tussen de sleutel en de auto zorgt hiervoor. Vrijwel alle automerken hebben modellen met een keyless entry sleutel. Het is namelijk erg handig, vertelt Carlo Brantsen, destijds hoofdredacteur van autoblad Carros, in 2019 aan Meldpunt. Maar er zitten ook nadelen aan.

Werkwijze criminelen

Dieven maken namelijk misbruik van het systeem, legt Brantsen uit. Zo gaan ze op pad met een tas met een speciale zender of antenne erin. Deze zender pikt de communicatie tussen auto en sleutel op en versterkt het. Daardoor denkt de auto dat de sleutel dichtbij is en gaan de deuren open, waarna dieven de auto kunnen leeghalen. Ze stelen bijvoorbeeld het stuur, de airbags en het navigatiesysteem. In sommige gevallen rijden ze zelfs met de auto weg. De auto’s zijn er namelijk op gemaakt te blijven rijden als het signaal van de sleutel wegvalt. Bijvoorbeeld om gevaarlijke situaties te voorkomen wanneer de batterij van de sleutel leegraakt als u midden op de snelweg rijdt.

Verbeteringen keyless entry-systeem

Het is al jaren bekend dat auto’s met het keyless entry-systeem gevoelig zijn voor diefstal. Autofabrikanten hebben daarom verbeteringen doorgevoerd. Zo gaan sommige nieuwe sleutels in slaapstand als u deze enkele minuten niet heeft gebruikt. Ook kunt u het systeem uitzetten, maar dan levert u dus wel enig gebruiksgemak in.

Verzekeraars zijn streng

Omdat zoveel auto’s nog makkelijk te kraken zijn, gelden er sinds 2021 strengere beveiligingsmaatregelen voor de eigenaar vermeldt De Consumentenbond. Op de website van Kiwa SCM kunt u zien welke voertuigen goedgekeurd zijn en welke extra beveiliging nodig hebben. Is uw auto niet extra beveiligd, maar wordt dit wel van u verwacht? Dan zult u uw auto alsnog aanvullend moeten beveiligen door bijvoorbeeld een extra alarmsysteem aan te schaffen. Anders loopt u het risico dat er niet wordt uitgekeerd bij schade of diefstal. Maar ook bij de goedgekeurde auto’s kunt u problemen krijgen met de verzekeraar. Zo hebben een aantal verzekeraars de eis dat er aantoonbare braaksporen moeten zijn.

Diefstal voorkomen bij keyless-entry auto

Om te voorkomen dat dieven uw auto gemakkelijk kunnen stelen door middel van het keyless entry-systeem, is het beste advies om het systeem uit te laten schakelen bij uw dealer. Wilt u dit niet? Dan kunt u ook gebruik maken van een slim trucje. Doe uw (reserve)sleutels in een metalen blik. Dit zou het signaal moeten verstoren, waardoor dieven dit niet meer kunnen opvangen en versterken om uw auto open te krijgen. Neem echter wel altijd de proef op de som en test het blik uit bij de auto. En wees ook niet te goed van vertrouwen, dus leg uw sleutel hoe dan ook ver bij de voordeur vandaan.

10 tips om autodiefstal of auto-inbraak te voorkomen

Bron: Archief, NOS, AD, NU.nl, De Consumentenbond. Foto: Meldpunt Archief

Geef een reactie

Reacties (4)

  Ik heb een auto met keyless entry.
  Al jaren gaat de sleutel in een zgn.Faraday-kistje (te koop vanaf ca. € 20,00).
  En bij de nieuwe auto leverde de dealer een Faraday-pouch (te koop vanaf ca. € 7,00).
  Uitschakelen levert mij teveel gebruiksONgemak op.

  Is er geen redactie of moderator om volledige vermelding van iemands e-mailadres tegen te houden?

  Er is al zoveel ellende met auto’s incl. het drukke verkeer !!

  Gewoon gebruik maken van het Openbaar Vervoer !! Juist, de regering heeft hierin verantwoordelijkheid om te zorgen voor een efficiënt OV ! met redelijke prijzen !!!

   @Papua,
   Wat heeft keyless-entry te maken met het OV????
   Wat heeft keyless-entry te maken met het drukke verkeer????

   Ik blijf mijn (milieuvriendelijke) auto gebruiken mét keyless entry: om diefstal te voorkomen bij mijn keyless-entry auto gebruik ik Farady-kistje en Faraday-pouches (zie mijn reactie van 18.09.2023).