Keyless entry auto’s makkelijk doelwit voor diefstal
Wat is keyless entry?
Bij een auto met een keyless entrysysteem, een sleutelloos instapsysteem, gaan de autodeuren vanzelf open als u met de sleutel naast de auto staat. De voortdurende communicatie tussen de sleutel en de auto zorgt hiervoor. Alle merken hebben wel modellen met een keyless entry sleutel. Het is namelijk erg handig, zegt ook Carlo Brantsen, hoofdredacteur van autoblad Carros, maar er zitten ook nadelen aan.
Werkwijze criminelen
Dieven maken namelijk misbruik van het systeem legt Carlo Brantsen uit. Ze gaan op pad met een tas met een zender erin. Deze zender pikt de communicatie tussen auto en sleutel op en versterkt het. Daardoor denkt de auto dat de sleutel dichtbij is en gaan de deuren open. De dieven kunnen de auto nu leeghalen. Ze stelen bijvoorbeeld het stuur, de airbags en het navigatiesysteem. In sommige gevallen rijden ze zelfs met de auto weg. De auto’s zijn er namelijk op gemaakt te blijven rijden als het signaal van de sleutel wegvalt. Bijvoorbeeld om gevaarlijke situaties te voorkomen wanneer de batterij van de sleutel leegraakt als u midden op de snelweg rijdt.
Verbeteringen sleutel
Het is al jaren bekend dat auto’s met dit systeem gevoelig zijn voor diefstal. Autofabrikanten hebben daarom verbeteringen doorgevoerd. Zo gaan nieuwe sleutels in slaapstand als u deze enkele minuten niet heeft gebruikt. Ook kunt u het systeem uitzetten met een schuifje. Uit onderzoek van ADAC, de Allgemeine Deutsche Automobil-Club, blijkt dat de nieuwste modellen van de VW Golf, Land Rover en Jaguar niet te kraken zijn. Zij gebruiken als enige UWB-technologie in de sleutel. Deze technologie herkent de werkelijke afstand tussen de sleutel en de auto en is dus ongevoelig voor de versterking van een zender.
Verzekeraars zijn streng
Omdat zoveel auto’s nog makkelijk te kraken zijn, gelden er sinds 2021 strengere beveiligingsmaatregelen voor de eigenaar vermeldt De Consumentenbond. Het gaat hierbij vooral om dure auto’s met een cataloguswaarde van 50.000 euro of meer. U zult uw auto in dat geval aanvullend moeten beveiligen door een extra alarmsysteem aan te schaffen. Anders wordt er niet uitgekeerd bij schade of diefstal. Maar ook bij de goedgekeurde auto’s kunt u problemen krijgen met de verzekeraar. Zo hebben een aantal verzekeraars de eis dat er aantoonbare braaksporen moeten zijn. Dit is meestal niet het geval bij diefstal uit een keyless entry auto.
Diefstal voorkomen
Een nieuwe en beter beveiligde sleutel krijgen op een ouder model auto kan niet volgens de autofabrikanten. En bij veel modellen zijn ook de nieuwe sleutels niet veilig genoeg. Verzekeraars en de consumentenbond adviseren dan ook om het keyless entrysysteem uit te laten schakelen bij uw dealer. Toch willen veel mensen dat niet, omdat zij de service fijn vinden. In dat geval kunt u gebruik maken van een metalen koekblik of een speciaal zakje dat het signaal verstoort. Al werkt dit volgens het Kiwa-SCM, de stichting voor voertuigbeveiliging, niet altijd. Het verschilt per voertuig. Neem dus altijd de proef op de som en test het blik uit bij de auto. Wees ook niet te goed van vertrouwen, zegt Carlo. “Leg je sleutel ver bij de voordeur vandaan. Je hangt tegenwoordig ook geen touwtje meer uit de brievenbus.”
Tweedehands auto kopen
Lees ook onze 6 tips bij het kopen van een tweedehands auto en onze tips bij het autorijden bij hevige regenval.
Bron: NOS, AD en De Consumentenbond