RegisterenInloggen

Klaar met al die pakketbezorgers in de straat? Zo kan het ook!

Elke dag worden in Nederland meer dan een miljoen pakketten bezorgd. Niet door één pakketdienst, maar door meerdere. Ze rijden af en aan door de straat. Vaak in een grote bus die op diesel of benzine rijdt. En dat is slecht voor het milieu. Kan dit niet anders?

PostNL en DHL

Bestelt u een product bij een webwinkel? Dan zit u vaak vast aan pakketdiensten zoals PostNL en DHL. DHL gebruikt steeds meer electrische bestelauto’s om bestellingen af te leveren. En ook PostNL is het wagenpark aan het verduurzamen. Zo kijkt de grootste speler in de Nederlandse pakketbezorging naar fietsen met aanhangwagentjes waar pakketten in kunnen. Zodat deze niet meer in halflege bestelbusjes worden vervoerd. Maar er zijn ook andere bedrijven die pakketjes duurzaam bezorgen. En dat is niet alleen goed voor het milieu.

Homerr

Pakketbezorger Homerr is in 2016 opgericht om de buurt samen te brengen. En om een einde te maken aan ongewenste bezorging bij buren. De pakketdienst werkt namelijk met servicepunten en afhaalpunten in de buurt: de zogenaamde Buurtpunten. De bezorging gaat via busjes die toch al door de buurt rijden en waar nog plek is voor een pakketje. De CO2-uitstoot wordt hierdoor volgens Hommer tot wel 79% per pakket vermindert. Keerzijde is wel dat u misschien een dag langer moet wachten op de bezorging, omdat de bus vol is. Tot slot gaat bij Homerr alles digitaal. U hoeft geen retourformulieren te printen, met een QR code wordt uw pakket gescand en zo is alles binnen een paar klikken geregeld.

ViaTim

Ook bij ViaTim, opgericht in 2016, letten ze op het sociale en duurzame aspect. Gepensioneerden, thuiswerkers, huisvaders en -moeders, verspreid over heel Nederland staan buurtgenoten klaar voor hun wijk. Ze nemen pakketjes aan van vervoerders zoals DHL en DPD. En omdat er minder busjes door de wijk heen scheuren, scheelt dit CO2-uitstoot. Volgens ViaTim verbetert het ook de veiligheid in de buurt en levert het contact met een buurtbewoner op. En die buurtbewoner zelf verdient ook nog een klein zakcentje bij. Benieuwd waar in u buurt een ViaTim afhaalpunt zit? Kijk dan op deze kaart.

Fietskoeriers.nl

Helemaal geen zin om de deur uit te gaan? Maar toch duurzaam bezig zijn? Laat uw pakket dat bezorgen of ophalen door één van de bedrijven aangesloten bij het platform fietskoeriers.nl. Dit groene peloton bezorgt pakketten in meer dan 30 steden. Fietskoeriers.nl zegt hierdoor 60% minder CO2 uit te stoten op de totale reis van een pakket ten opzichte van de bezorging per bestelbus. Verschillende grote en kleine bedrijven bieden de mogelijkheid aan om een bestelling via een fietskoerier te laten bezorgen. Wilt u zelf een pakket per fietskoerier laten bezorgen, dan kan dat ook. Kijk voor meer informatie op de website van fietskoeriers.nl. 

Duurzaam verpakken

Een beter milieu begint bij uzelf. Duurzaam versturen begint bij duurzaam verpakken. Hoe kleiner het pakket, des te minder ruimte het inneemt bij het transport. Een bestelling die retour moet, kan meestal prima in dezelfde verpakking. Maakt u zelf een pakket? Gebruik zo min mogelijk verpakkingsmateriaal en stop het in een doos die precies om het pakket past. Koop daarvoor geen nieuwe doos, maar gebruik materiaal dat u in huis heeft liggen. Is de doos iets te groot, vul hem dan op met oud papier.

Geef een reactie

Reactie

  1. Terug naar het oude Bodeplein.