Registeren Inloggen

Olieprijs stuwt benzineprijzen naar recordhoogte

De benzineprijs staat, in vergelijking met afgelopen jaren, extreem hoog. De landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 is nu 1,80 euro. De laatste keer dat de prijs van benzine zo hoog was is exact vijf jaar geleden.

De benzineprijs stijgt sinds januari met 20 procent. De prijs van diesel stijgt in dezelfde periode met 10 procent.

Olieprijzen

De stijging van de brandstofprijzen heeft te maken met de wisselende olieprijzen. De prijs van de olie bereikt deze maand, net zoals de benzine, de hoogste prijs in vijf jaar. Dit komt doordat de landen die veel olie bezitten weinig olie produceren sinds begin dit jaar. Door het dalende aanbod stijgen de brandstofprijzen.

Benzineprijsrecord?

Of er een benzineprijsrecord aankomt is volgens Paul van Selms van van UnitedConsumers niet te zeggen. “De prijzen kunnen net zo hard omlaag gaan, maar ook verder omhoog”. Volgens Selms kunnen we niets anders dan afwachten.

Diesel

Voor diesel bent u ook meer geld kwijt. Maar de dieselprijzen hebben een minder explosieve stijging dan de prijs van benzine. De adviesprijs voor een liter diesel is momenteel €1,46. In 2012 koste een liter diesel nog €1,55.

Snel wisselende prijzen

De snel wisselende olieprijzen zorgen ervoor dat brandstofprijzen op één dag meerdere malen veranderen. In een video leggen we uit hoe dit precies werkt.

benzine

In deze grafiek is duidelijk te zien hoe snel de brandstofprijzen veranderen

 

 

 

Geef een reactie