Registeren Inloggen

Pas op bij in- en uitchecken in trein met bankpas

U kunt vanaf 31 januari 2023 bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) in heel het land inchecken met uw bankpas, of een aan de bankpas gekoppelde smartphone of smartwatch. Dat bevestigt het spoorbedrijf na berichtgeving van NRC. De nieuwe mogelijkheid is vooral bedoeld om het treinreizen makkelijker te maken voor mensen die niet zo vaak met de trein gaan. Maar voor vaste reizigers is het minder voordelig.

Ook in andere treinen mogelijk

Niet alleen bij NS kunt u gebruik maken van de aanvullende service. Volgens reizigersvereniging Rover kunt u ook bij de meeste bussen al inchecken met uw bankpas. En ook QBuzz en Arriva doen voor hun treinen rond Dordrecht en in Limburg mee met de overstap.

Geen korting bij inchecken met bankpas

De OV-chipkaart blijft voorlopig gewoon beschikbaar. Rover wil namelijk dat de OV-chipkaart in gebruik blijft, totdat er een gelijkwaardige opvolger is geïntroduceerd voor alle reizigers. Wilt u namelijk inchecken met uw bankpas, dan staat de prijs van uw reis gelijk aan dat van de 2e klas tegen vol tarief. Heeft u een abonnement, kunt u gebruikmaken van kortingen of wilt u reizen in de 1e klas? Dan moet u dus nog gewoon een kaartje uit de automaat halen, of de OV-chipkaart gebruiken. Ook het lenen van een ov-fiets kan niet met uw bankpas. Het betalen met de bankpas of creditcard is dus vooral een extra service, benadrukt commercieel directeur Tjalling Smit van NS.

Pasje uit uw portemonnee halen

Bij het inchecken, met zowel uw bankpas als OV-chipkaart, vraagt NS wel om uw pasje uit de portemonnee te halen. Als er meerder pasjes in de buurt van het poortje worden gehouden, dan kan het gebeuren dat u meerdere keren betaald voor dezelfde reis. En dat wilt u natuurlijk voorkomen. Tegelijkertijd kan dit een risico zijn. Zeker voor kwetsbare reizigers, want een pasje in de hand kan sneller afgepakt worden.

Binnenkort ook in ander openbaar vervoer

Het is de bedoeling dat inchecken met de bankpas later dit jaar ook in andere vormen van openbaar vervoer mogelijk wordt, zoals in nog meer bussen, trams en metro’s.

Overvolle treinen: het is weer raak op het spoor

(Bron: NS, Rover, ANP. Foto: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Voor noodgevallen kan het een aangename oplossing zijn, de bankpas i.p.v. een OV-chipkaart.
    Maar gezien de beperkte mogelijkheden kun je beter de OV-chipkaart (blijven) gebruiken.