Registeren Inloggen

Pilot met e-bikes als vervangend vervoer bij pech onderweg

De ANWB is een pilot gestart waarbij e-bikes tot eind 2021 kunnen worden ingezet als vervangend vervoer bij pech. De pilot is bedoeld om Wegenwacht-leden in stedelijke gebieden een duurzaam alternatief te bieden ten opzichte van de auto. De pilot wordt uitgevoerd in Utrecht, Amsterdam en Wolfheze. 

Voor autogebruikers en fietsrecreanten

Achter dit idee zitten volgens Markus van Tol, woordvoerder van de ANWB, twee belangrijke redenen. De eerste is dat in grote steden een vervangauto niet altijd even handig is door het parkeerbeleid en de daarbij vereiste parkeervergunning. Ook kan het door verkeersdrukte lastig zijn om een plekje in de buurt te vinden of je bestemming te bereiken. De e-bike kan dan uitkomst bieden.

Daarnaast kampen mensen met een fietsabonnement ook zo nu en dan met pech. Voor deze mensen is er niet zo snel een vervangende fiets beschikbaar. ,,Simpelweg omdat het minder vaak voor komt dan bij auto’s en er niet altijd genoeg fietsen in de buurt zijn’’, aldus Van Tol. Daarom wil de ANWB met deze pilot ook fietsrecreanten bereiken en testen hoe zij de hulp ervaren.

Of het succesvol is moet nog blijken

Vervangend vervoer wordt door de ANWB Wegenwacht aangeboden wanneer deze service in het pakket zit dat de leden hebben afgesloten. De pilot is geslaagd als er voldoende vraag is naar de e-bike. Mocht dit succesvol blijken komen er mogelijk meer fietsen bij. ,,De eerste gebruiker uit Utrecht was er in ieder geval blij mee.’’

Als iemand nog steeds liever een vervangauto heeft in plaats van een e-bike, bijvoorbeeld om de kinderen naar school te brengen, blijft dat mogelijk.

Geef een reactie