Registeren Inloggen

Tienduizenden Toyota’s kwetsbaar voor diefstal binnen een paar minuten

De Toyota’s RAV4 en Toyota C-HR zijn extreem kwetsbaar voor diefstal. Of de auto op slot staat maakt daarbij niet uit. Experts waarschuwen hiervoor in de uitzending van MAX Meldpunt op 6 oktober 2023. Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit: ‘Het is niet de vraag of, maar wanneer je Toyota gestolen wordt’.

Adressen worden getipt aan criminelen

Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) ziet een enorme toename van de diefstal van deze Toyota’s. Professionele bendes verzamelen eerst informatie via tipgevers waar de Toyota’s RAV4 en C-HR staan. Vervolgens stelen ze in 1 nacht 3 of 4 van deze auto’s tegelijk door via het spatbord toegang te krijgen tot de bediening van de auto, aldus Rob Smitskamp van het VbV. Ook de politie ziet de toename van deze diefstallen. Alleen dit jaar al zijn er 726 Toyota’s van deze 2 types gestolen, aldus de verzekeraars. Bedrijven die gestolen auto’s opsporen, hebben er bijna een dagtaak aan. Tenminste, als de auto voorzien is van goede track- en trace-systemen. De auto’s worden in containers teruggevonden, klaar voor transport naar afnemers in Afrika. Deze diefstallen vinden overal in Europa plaats.

Eigenaren Toyota onwetend van diefstalmethode

“Ineens was ie weg”, zegt Annita Dols. Haar 14 maanden oude Toyota C-HR stond keurig afgesloten voor de deur. ’s Ochtends was de parkeerplek leeg. Op bewakingsbeelden is te zien dat de auto in een paar minuten weg is. Zo ook bij Angela Marx, bij haar betrof het de Toyota RAV4. Als ze na de diefstal naar de garage gaat waar ze de auto gekocht heeft, blijkt dat men daar allang op de hoogte is van de gebruikte diefstalmethode. “Ik had dit willen weten, dan had ik extra maatregelen kunnen nemen”, aldus Marx.

Toyota: tekort geschoten in waarschuwen klanten

Toyota Nederland laat aan Meldpunt weten dat ze hun klanten beter hadden moeten informeren over het diefstalrisico. Komende week zullen Toyota-klanten een mail ontvangen om te waarschuwen voor de diefstalmethode, deze informatie komt ook op de website van de autofabrikant te staan. En de Toyota RAV4 wordt in 2023 met aangepaste beveiliging aangeboden, terwijl de Toyota C-HR pas in 2024 met verbeterde beveiliging wordt verkocht. Toyota raadt klanten die zich zorgen maken aan contact te zoeken met hun dealer. Dan kunnen zij op eigen kosten eventueel extra beveiligingsmaatregelen, als een startonderbreker, inbouwen.

Risicocheck auto op diefstal

In Nederland kunnen eigenaren van auto’s via de website www.autodiefstalcheck.nl zien hoe groot het risico op diefstal is van hun auto. Bij de Toyota RAV4 is het risico op diefstal 1 op de 79, bij de C-HR is dat 1 op de 151 exemplaren. Volgens het Landelijk Informatie- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit zijn er zo’n 50.000 RAV4’s en C-HR’s in Nederland geregistreerd met bouwjaren tussen 2016 en 2022. Op de website van het VbV kunt u meer informatie over, en tips tegen, autodiefstal vinden.

Dit onderwerp wordt besproken in de uitzending van Meldpunt op 6 oktober 2023.

Auto’s met keyless entry-systeem zijn gemakkelijk, maar ook doelwit voor diefstal: zo voorkomt u dat

(Foto: LoJack)

Geef een reactie

Reacties (8)

  Deze zomer autodieven betrapt bij diefstalpoging mbt onze RAV4. Thuis: Daders weggejaagd, 112, politie etc. Lang verhaal. Paar weken ervoor in Noorwegen ook poging meegemaakt. Ook in Frankrijk ongewenst bezoek bij de auto (ook weggejaagd!). 3 Pogingen in 2 maanden in 3 landen!
  Toyota geeft niet thuis/ wil inbraakschade achterraampje en extra beveiliging niet vergoeden. Uiteindelijk is bij ons een Bearlock geïnstalleerd, naast het al aanwezige klasse 3 systeem (was al door ons gekocht). Tevens is keyless entry systeem uitgezet. Sleutels zitten in kooi van faraday. Wij vangen overal bot! Toyota, RADAR, ANWB aangeschreven en rechtsbijstand DAS ziet geen heil in aansprakelijkheidsstelling Toyota. Ik vind het krankzinnig. Elke inbraakpoging kost ons geld (eigen risico). Dat criminelen kunnen terugkomen zorgt voor nachtelijke onrust! Er moet een vervolg komen om Toyota aan te pakken! Mvg Tom, uit Oegstgeest, waar al div RAV4 ‘s zijn gestolen, evenals C-HR’s.

   @TdeVl deze diefstalmethode werkt helaas bij nagenoeg alle Toyota’s en Lexus na 2016 tot heden. Lees onderstaande tekst en bekijk de film wij bieden een bewezen oplossing voor dit probleem.

   🚨 Belangrijke Mededeling voor Toyota RAV4 Bezitters! 🚨
   Heb je een Toyota RAV4? Dit nieuws wil je niet missen!
   CARlectra Ontdekt Beveiligingslek in Toyota RAV4 en Biedt Een Onmisbare Oplossing!
   CARlectra heeft recentelijk een kritiek beveiligingslek ontdekt bij de Toyota RAV4. We willen graag de ernst van dit probleem benadrukken en hoe CARlectra jouw auto kan beschermen met een innovatieve oplossing.
   Het Beveiligingslek
   Ons team van experts heeft vastgesteld dat bepaalde modellen van de Toyota RAV4 kwetsbaar zijn voor potentiële diefstal. Deze kwetsbaarheid kan het voor dieven mogelijk maken om toegang te krijgen tot je voertuig zonder fysieke toegang tot de sleutel. Daarnaast is het starten mogelijk door een universele module. Dit is verontrustend nieuws, maar we hebben een krachtige oplossing.
   De CARlectra Oplossing – Geïntegreerd in de CAN-bus
   CARlectra begrijpt de behoefte aan ultieme beveiliging van je voertuig. Daarom hebben we onmiddellijk actie ondernomen om een oplossing te bieden voor dit beveiligingslek. Ons geavanceerde beveiligingssysteem is geïntegreerd in de CAN-bus van je Toyota RAV4, waardoor de aanvalsmethode die wordt toegepast simpelweg niet mogelijk is.
   Hoe CARlectra Beschermt
   Ons geïntegreerde beveiligingssysteem biedt de volgende voordelen:
   CAN-bus Integratie: CARlectra is naadloos geïntegreerd in de CAN-bus van je voertuig, wat betekent dat externe aanvallers geen toegang kunnen krijgen tot de essentiële systemen van je auto.
   Actieve Beveiliging: Ons systeem bewaakt voortdurend je Toyota RAV4 en reageert onmiddellijk op verdachte activiteit, waardoor potentiële dieven geen kans krijgen.
   Onzichtbaar voor Eindgebruiker: CARlectra werkt in de achtergrond zonder enige hinder voor jou als bestuurder. Je zult geen verschil merken in het dagelijkse gebruik van je voertuig.
   Kies voor CARlectra Beveiliging
   Bescherming van je Toyota RAV4 en je gemoedsrust staan bij ons centraal. Met CARlectra beveiliging ben je verzekerd van de beste bescherming tegen diefstal en ongeautoriseerde toegang. Kies voor gemoedsrust en neem vandaag nog contact op met CARlectra om je voertuig te voorzien van ongeëvenaarde beveiliging!
   Aarzel niet om ons te contacteren voor verdere informatie of vragen over hoe CARlectra jouw Toyota RAV4 kan beschermen. Jouw veiligheid en gemoedsrust zijn onze prioriteit! 🔒✨
   #CARlectra #ToyotaRAV4 #Beveiliging #CANbus #Diefstalpreventie
   Bekijk de video over hoe de aanvalsmethode werkt en onze innovatieve oplossing hier:

   https://youtu.be/vZKUenO2NU0?si=tpyKVjAH72EpnvP8

   Beste tdevl,

   Wat jij beschrijft heb ik ook meegemaakt. Vorige week is mijn Toyota CHR voor mijn deur gestolen. Auto stond op slot. Volgend ochtend was hij weg. Hetzelfde geldt voor de RAV-4 van mijn buurman die een halfjaar geleden was gestolen. Het gaat mijn pet te boven dat we te maken hebben met een miljardenbedrijf, namelijk Toyota, die zich zo weinig verantwoordelijk voelt voor dit probleem van hun auto’s. Ik bedoel maar, een willekeurige smartphone van minder dan 100 euro kan nog getraceerd worden via allerlei ‘zoek-mijn’ functies en bij een auto van tientallen duizenden euro’s kan dat niet. Daarnaast vind ik het ook zo nalatig van Toyota dat ze hier niet beter voor waarschuwen bijv. tijdens reguliere onderhoudsbeurten. Ook ik zat te denken aan aansprakelijkheidsstelling, maar misschien werkt dat beter als je dat met een groep gedupeerden doet. Hoor graag hoe je hierover denkt. Dank voor je verhaal.

  Niet alleen de Rav4 en CHR.
  Ook mijn Landcruiser verdween oktober 2022 op deze manier binnen 1 minuut.
  2 schroeven uit het linker binnen scherm , klein apparaatje tegen de bedrading aan en open is de auto. Instappen en wegrijden. Zonder enig probleem. Later terug gevonden in een container met een andere Landcruiser die gelukkig een track en tracé had. Auto naar de dealer. Daar bleek dat de auto geen enkele schade had door de diefstal. Er was niets te vinden in de software of aan de bekabeling. De sleutels werkte gewoon. Het is te gek voor woorden dat de importeur of verzekeringsmaatschappijen niemand op de hoogte brengt zodat je maatregelen kan nemen. Het speelt al veel langer. Het enige wat de verzekeringsmaatschappij doet is de premie verhogen of je uitsluiten omdat het risico te groot wordt en de dealers verkopen je graag een nieuwe. Ipv voor een paar tientjes een extra startonderbreker in te bouwen. En eigenlijk zou dat op kosten van de importeur moeten als blijkt dat het zo kinderlijk eenvoudig is om een auto te stelen. Het is te gek voor woorden dat niemand hier zijn verantwoordelijkheid voor neemt.

   In de uitzending van 6 okt 23 door Rob Smitskamp.

  Wel heel erg jammer en onproffesioneel dat de “expert” van de verzekeringen met een JBL bluetooth box wil laten blijken dat dit het apparaat is waar ze de auto’s mee kunnen stelen. Laat dan geen apparaat zien. Verder goed dat dit aan de kaak gesteld wordt want ook onze RAV4 hebben ze proberen te stelen. Toyota moet echt iets doen!

   In de uitzending van 6 okt 23 door Rob Smitskamp.

  🚨 Belangrijke Mededeling voor Toyota RAV4 Bezitters! 🚨
  Heb je een Toyota RAV4? Dit nieuws wil je niet missen!
  CARlectra Ontdekt Beveiligingslek in Toyota RAV4 en Biedt Een Onmisbare Oplossing!
  CARlectra heeft recentelijk een kritiek beveiligingslek ontdekt bij de Toyota RAV4. We willen graag de ernst van dit probleem benadrukken en hoe CARlectra jouw auto kan beschermen met een innovatieve oplossing.
  Het Beveiligingslek
  Ons team van experts heeft vastgesteld dat bepaalde modellen van de Toyota RAV4 kwetsbaar zijn voor potentiële diefstal. Deze kwetsbaarheid kan het voor dieven mogelijk maken om toegang te krijgen tot je voertuig zonder fysieke toegang tot de sleutel. Daarnaast is het starten mogelijk door een universele module. Dit is verontrustend nieuws, maar we hebben een krachtige oplossing.
  De CARlectra Oplossing – Geïntegreerd in de CAN-bus
  CARlectra begrijpt de behoefte aan ultieme beveiliging van je voertuig. Daarom hebben we onmiddellijk actie ondernomen om een oplossing te bieden voor dit beveiligingslek. Ons geavanceerde beveiligingssysteem is geïntegreerd in de CAN-bus van je Toyota RAV4, waardoor de aanvalsmethode die wordt toegepast simpelweg niet mogelijk is.
  Hoe CARlectra Beschermt
  Ons geïntegreerde beveiligingssysteem biedt de volgende voordelen:
  CAN-bus Integratie: CARlectra is naadloos geïntegreerd in de CAN-bus van je voertuig, wat betekent dat externe aanvallers geen toegang kunnen krijgen tot de essentiële systemen van je auto.
  Actieve Beveiliging: Ons systeem bewaakt voortdurend je Toyota RAV4 en reageert onmiddellijk op verdachte activiteit, waardoor potentiële dieven geen kans krijgen.
  Onzichtbaar voor Eindgebruiker: CARlectra werkt in de achtergrond zonder enige hinder voor jou als bestuurder. Je zult geen verschil merken in het dagelijkse gebruik van je voertuig.
  Kies voor CARlectra Beveiliging
  Bescherming van je Toyota RAV4 en je gemoedsrust staan bij ons centraal. Met CARlectra beveiliging ben je verzekerd van de beste bescherming tegen diefstal en ongeautoriseerde toegang. Kies voor gemoedsrust en neem vandaag nog contact op met CARlectra om je voertuig te voorzien van ongeëvenaarde beveiliging!
  Aarzel niet om ons te contacteren voor verdere informatie of vragen over hoe CARlectra jouw Toyota RAV4 kan beschermen. Jouw veiligheid en gemoedsrust zijn onze prioriteit! 🔒✨
  #CARlectra #ToyotaRAV4 #Beveiliging #CANbus #Diefstalpreventie
  Bekijk de video over hoe de aanvalsmethode werkt en onze innovatieve oplossing hier:

  https://youtu.be/vZKUenO2NU0?si=tpyKVjAH72EpnvP8