Registeren Inloggen

VIDEO: Stress in een elektrische auto

In Nederland verdubbelt elk jaar het aandeel elektrische auto’s. Presentator Elles de Bruin heeft een nieuwe auto nodig, en vraagt zich af of zij ook elektrisch kan gaan rijden. We gaan met haar op pad en onderzoeken alle voordelen en nadelen.

Op dit moment kent Nederland 50.000 van deze electric vehicles. Daarnaast rijden 100.000 hybrides rond: auto’s met zowel een brandstof- als een (kleine) elektrische motor. Dat aandeel valt in het niet bij het aantal van 9 miljoen brandstofauto’s dat nog altijd op de wegen rijdt.

Twijfel en accustress

Potentiële autokopers zijn terughoudend in hun keuze voor een elektrische auto. De hoge prijs en de beperkte keuze in de beschikbare modellen speelt daarbij een grote rol.

Presentatrice Elles de Bruin wil die elektrische auto wel eens uitproberen en maakt een proefrit. Binnen enkele minuten ervaart ze accustress: angst om met een lege accu te staan vanwege de beperkte actieradius van de auto.

Laadpalen of laadkwalen

En dan dreigt er ook nog eens een tekort aan laadmogelijkheden. In Nederland staan inmiddels tienduizenden publieke laadpalen. Toch moeten heel wat gemeenten een flinke stap zetten om straks aan de publieke laadbehoefte te voldoen, zo becijfert adviesbureau Over Morgen. Dat ondervindt Ron Companus nu al. Als elektrische autorijder vindt hij bij hem thuis geen enkele plek waar hij de accu kan opladen. In de studio reageren Jurjen de Jong van de vereniging van laadpaalexploitanten en Marco van Eenennaam van de ANWB.

Goedkoopste elektrische auto’s

In dit artikel zetten we de goedkoopste elektrische auto’s op een rij.
Lees in dit artikel over de voordelen en nadelen van de elektrische auto.

Geef een reactie

Reacties (5)

    Zolang er nog electriciteit wordt gebruikt voor voor het opladen van een e-auto die wordt opgewekt in ole- of kolencentrales stoot de e-auto meer fijnstof uit als een moderne diesel.
    (bij de laadpaal kan ik niet de electronen selecteren die niet opgewekt zijn in die centrales)

    Er wordt tegenwoordig steeds meer electriciteit geconsumeerd dicht bij de plek waar die wordt geproduceerd (om de transportverliezen veel kleiner te maken).
    Daarom is een hybride auto die rijdt op waterstof, geproduceerd met overtollige wind- en zonneenergie, veel beter voor het milieu.

    Waarom geldt de mening van een gadget-freak als de mening van een expert?

    e-man, doe even dat onderzoekje, want ‘t wordt nogal vaak gezegd maar het blijkt nergens op gebaseerd te zijn.

    Ook hier wordt iets geroepen van fijnstof, maar er komt meer dat pijpje uit; CO2, NOx enz. Fijnstof komt vooral van remmen, iets wat EV’s vooral doen met de motor, waardoor fijnstof van het remmen daar marginaal is., niet bij ICE’s. Wilt u een indruk van de vervuilingsgraad tussen ICE en EV, ga dan even aan dat uitlaatpijpje hangen van je ICE. Dat pijpje zit er bij een EV niet. BP adverteert niet voor niets dat “schrobbende borstels” uw motor gaan schoonmaken; er komt rotzooi in en er gaat rotzooi uit. Dus met een EV direct voordeel op straat; de vervuiling wordt u niet in de mond geblazen met EV’s

    De pijp van de EV zit bij de stroomproducent zult u zeggen, windmolens, zonnepanelen en ander duurzaam opgewekte stroom hebben echter geen pijpen of schoorstenen. Alle stroom uit laadpalen is afkomstig van groene stroom, bij u thuis koopt u zelf in. Helaas is niet alle stroom groen, maar gaat dat wel worden. De EV wordt alleen maar beter, de ICE blijft verbranden en dus vuil.

    Hybride op waterstof; heb ik nog niet zien rijden, maar slecht idee;

    Hybride; achterhaalde, onnodig dure en verkwistende techniek vanwege de dubbele aandrijflijn en verbrand, vervuild nog steeds.

    Waterstof; dat vind je niet ergens, dat moet je maken. Omdat te maken heb je nog veel meer stroom nodig dan waarmee je direct met een EV weg kunt rijden. Past dus zeker niet in de redenering dat stroom vervuilend is, De kostbare duurzaam opgewekte stroom, moeten we zeker niet verkwisten aan iets waarvoor we juist veel meer stroom nodig hebben, alleen maar om sneller te kunnen tanken.

    Die gadgetfreak is 1 van de eerste EV rijders in Nederland en dus ervaringsdeskundige. Hij reed 1 van de eerste Nissan Leafs (2010 of zo). Hij weet wat velen niet willen weten, alleen vanwege angst voor het nieuwe, dat EV rijden gewoon kan en prettig en beter is.

    Nederland heeft de hoogste laadpaaldichtheid en heeft het beste betaalsysteem. Overal kun je een laadpunt vinden en betalen doe je met 1 pasje op alle palen. Waar het niet altijd goed gaat is gemak: je moet er wat voor doen, vooraf even kijken welk laadpunt je gaat gebruiken, soms wat moeten lopen. Dat wordt beter als er meer ev’s rijden. Het rijd super en als de gemiddelde Nederlander voorbij de hogere aanschafprijs kan kijken naar de kosten op langere termijn, dan is er geen houden meer aan. Ik hoop dat e-man het nog gaat meemaken en gaat denken “was ik maar eerder overgestapt” voor mijzelf en mijn kinderen.

    Ik ben ook ervaringsdeskundige. Mijn ervaring is dat berijders van elektrische auto’s immuun worden voor informatie die aantoont dat op dit moment elektrisch rijden niet milieuvriendelijker is als rijden op fossiele brandstoffen. Publicaties van de stichting Natuur&Milieu, Milieu Centraal, Stimular, Connect, geven ook aan dat uit de laadpaal nog steeds grijze stroom komt, ook al betaal je voor groene stroom. Zij laten zien hoeveel CO2 vrijkomt bij de productie in heel Nederland van een kiliowatt. Ook al heet een elctrische auto zelf geen uitlaatpijp, die uitlaatpijp staat op de fossiele bandstof centrales.
    Volgens diezelfde organisties stoot een elektrische auto nu per gereden kilometer een hoeveelheid CO2 uit vergelijkbaar met de uitstoot door een fossiele brandstof auto.
    De beste oplossing om die fossiele bandstof centrales zo snel mogelijk te sluiten is de subsidie op elektrisch rijden daaraan te besteden, en pas als alle productie in Nederland groen is en alle ingekochte, niet gecompenseerde stroom ook groen is, de subsidie voor de omschakeling op elektrisch rijden te besteden.
    Voor de goede orde: ik hoef helemaal niet eerder over te stappen op elektrisch rijden.

    Ik heb ook een elektrische auto.
    Maar waarom die meneer in de Hyundai zijn auto in de reportage niet kan opladen snap ik wel. Dan heeft hij de verkeerde instructie gekregen. Alvorens je wil gaan opladen dien je eerst met de pas je aan te melden alvorens je de stekker erin doet. Doe je dit niet dan gebeurt er niks of gaat de paal in storing.
    Een groot nadeel vindt ik voor veel mensen de oplaadtijd. Ik rij zelf een auto met een accupakket van 60kWh. Aangezien de auto alleen kan opladen met 1 fase (Ook al kan de paal 3 fasen aan) duurt het met een lege accu toch gauw 12 á 13 uur voor die weer vol is. Ik zelf verbruik ongeveer 75% van de capaciteit dus in praktijk ongeveer 8 á 9 uur oplaadtijd. Voor mij voldoende.
    Helaas woon ik ook in een gemeente waar de laadpalen schaars zijn. De dichtsbijzijnde is 500 meter lopen. Aangezien er maar 1 parkeerplaats afgekruist is en er 1 pijl op het bord staat gebeurd het mij geregeld dat er op de andere plek een brandstofauto staat. Op zich mag dat omdat die niet afgekruist is, maar voor mij lastig. Ook elektrische auto’s die al vol zijn blijven op hun plek staan of zelfs ongestekkerd, Dat is mij een doorn in het oog. Ik kan op mijn dashboard zien en ook op een app hoelaat mijn auto ongeveer weer vol. Ik haal hem dan rond die tijd ook weg. Behalve als het midden in de nacht is natuurlijk 🙂

    In aanloop naar electrisch rijden zonnepanelen aangeschaft, vervolgens laadpaal voor mijn huis aangevraagd.
    Afgewezen door gemeente Almere omdat ik géén eigen oprit heb.
    Ondanks dat de gemeenteraad heeft besloten dat electrisch rijden bevorderd mòet worden in het kader van de milieu-afspraken met de overheid. 😖