Registeren Inloggen

Zo reist u het best en comfortabelst naar stadionconcerten en festivals deze zomer

Het drukke zomerseizoen met park- en stadionconcerten van Bruce Springsteen tot Taylor Swift plus grote meerdaagse festivals als Pinkpop is weer begonnen. Wie liever niet in de file staat op weg hiernaartoe of op de terugweg, doet er goed aan deze reistips te lezen.

Met de auto naar stadionconcert is een crime, maar boek parkeerkaart vooruit

Uren in de file staan op weg naar Bruce Springsteen in het Goffert Park in Nijmegen, of The Eagles, Green Day en rapper Travis Scott in het GelreDome is bepaald geen pretje. Als u toch voor de auto kiest, kunt u wel bepaalde voorzorgsmaatregelen treffen om uw leven in elk geval een stuk aangenamer te maken.

Als u met de auto komt, kunt u tegenwoordig al een parkeerkaart reserveren via de website van de concertpromotor. Wie daarna maar een korte afstand wil lopen naar het concert, gaat voor een duurdere premiumparkeerkaart. Als het stadionconcert plaatsvindt in een grote arena als bij voorbeeld de Johan Cruijff Arena of de GelreDome, is het in feite vergelijkbaar met een middagje Eredivisievoetbal, ware het niet dat het vaak veel drukker is bij een stadionconcert. Voor rolstoelgebruikers is er overigens een beperkt aanbod van speciale parkeerplekken dichtbij de concertlocatie.

Park & Bike, Walk, Shuttle

Er zijn 3 varianten voor wie met de auto komt en parkeert op de bestelde plek: Park & Bike, Park & Walk, Park & Shuttle. Vanaf uw parkeerplaats kunt u verder op een huurfiets, lopend of met een shuttlebus. Uiteraard variëren de prijzen hierbij. Er is ook gezorgd voor een (on)bewaakte fietsenstalling bij het stadion of concertpark.

Festivals waarschuwen wel dat bij overvloedige regenval er parkeerproblemen kunnen ontstaan vanwege de blubber. In dat geval verkopen ze vanaf dat moment geen parkeertickets meer, maar zetten ze liever pendelbussen in.

Carpoolen

“Samenrijden is leuker, goedkoper en bovendien duurzaam. Carpool met mede-concertgangers naar Bruce Springsteen of meld je lege autostoelen aan bij onze partner Slinger,” zo schrijft een grote concertpromotor op zijn website. Slinger is een initiatief voor carpoolers: u kunt kiezen tussen ‘Rit aanbieden’ of ‘Meerijden’.

Op de fiets naar stadionconcert

De Johan Cruijff Arena beveelt concertbezoekers die dichtbij wonen aan om de fiets te pakken op een mooie dag. Er is voldoende parkeerplek voor fietsen op de grasvelden rond het stadion en het nabijgelegen Ziggo Dome. Fietsen en parkeren is gratis. Zo houdt u nog geld over om een band-T-shirt te kopen als aandenken aan het concert.

Met het OV en shuttlebus

Een andere optie is reizen met het OV. Op de NS-stations worden vaak gratis shuttlebussen ingezet om de concertbezoekers op de plek van bestemming te brengen. Maar let op: het lijkt handig om in Nijmegen via het dichtst bijgelegen Station Goffert bij het Goffertpark te komen voor Bruce Springsteen. Maar helaas is dat station tegenwoordig voor concertbezoekers gesloten bij de echt grote concerten. Het is namelijk totaal niet berekend op zulke grote aantallen reizigers. Houd daar dus rekening mee. Reizen via Nijmegen Centraal Station is wel gewoon mogelijk. Bij de Amsterdamse Arena is de benenwagen genoeg om vanaf Station Strandvliet of Bijlmer te komen.

Er zitten voordelen aan reizen per OV: u reist filevrij en u kunt in principe zelf uw reistijdstip bepalen. Na het concert gaan er meer treinen dan normaal, zodat iedereen thuis kan komen. Let op: die treinen gaan vaak niet later dan normaal. Dus kijk goed naar de eindtijd van een concert voor u besluit om met de trein te gaan. Het zou vervelend zijn als u niet meer thuiskomt.

Georganiseerd busvervoer

Een alternatief in plaats van het OV is een busreis naar een stadionconcert. Voor Springsteen is het al de zoveelste keer dat er georganiseerd busvervoer wordt aangeboden. Qua prijs ontloopt het een treinkaartje nauwelijks, grofweg tussen de 25-50 euro met diverse opstapplaatsen in heel het land. Ideaal is dat u bij aankomst niet zelf naar een parkeerplaats hoeft te zoeken. Vanaf de laatste halte is het hooguit 10-15 minuten lopen naar het concert. Na afloop vertrekt u vanaf dezelfde plek. Wie moe is van het concert hoeft in dit geval niet zelf te rijden, maar kan zelfs een tukkie doen in de bus. Wel moet u vanaf uw afzetplaats ’s nachts zelf nog naar huis rijden, fietsen of wandelen. Of een taxi nemen.

En nu maar hopen dat al deze moeite die u doet niet voor niets is geweest. Want u zal maar aankomen bij het concert en horen dat de artiest niet of te laat komt. Dan bent u nog verder van huis.

(Bron: Live Nation, Ticket Master, Johan Cruijff Arena, GelreDome, archief. Foto: ANP)

Artiest komt te laat of helemaal niet op concert: waar heeft u recht op?

 

 

 

 

Geef een reactie