Registeren Inloggen

Artiest komt te laat of helemaal niet op concert: waar heeft u recht op?

Een concert moet een leuk uitje zijn. Dat kan echter omslaan naar frustratie en teleurstelling wanneer de artiest veel te laat, of zelfs helemaal niet, komt opdagen. Waar heeft u recht op, als u het concert hierdoor (deels) mist?

Artiesten laten bezoekers wachten

In ruim een jaar tijd hebben diverse concertgangers flinke pech gehad. Zo laten Madonna en ook Nicki Minaj hun fans urenlang wachten. En Burna Boy komt na 2,5 uur wachten zelfs helemaal niet opdagen. Dit soort acties van artiesten kunnen het missen van (een groot deel van) het concert als gevolg hebben. Bijvoorbeeld omdat mensen afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Wanneer de artiest later begint en de eindtijd van het concert later wordt, rijdt het ov niet meer en kunnen ze niet meer thuiskomen.

Waar heeft u recht op als u concert (deels) mist door te late artiest?

Waar heeft u recht op, bij het (deels) missen van een concert omdat een artiest te laat komt? Dat is volgens muziekadvocaat Sander Petit afhankelijk van de situatie. Hij vertelt aan EditieNL dat er soms vooraf, bij de kaartverkoop, door de organisatie al wordt aangegeven dat het concert later kan beginnen en eindigen dan aangegeven. Dat was volgens een woordvoerster van de Consumentenbond het geval bij het concert van Nicki Minaj. “MOJO heeft van tevoren gewaarschuwd dat de tijden onder voorbehoud waren. Er is expliciet gezegd: Minaj begint vaak later, ga ervan uit dat ze later begint. MOJO is dus niet aansprakelijk.” Dat organisatoren dit aangeven, is met een reden. Ze dekken zich zo veel mogelijk in. Maar wanneer een artiest te laat, of helemaal niet komt opdagen, is dat ook betreurenswaardig voor de organisatoren. Medewerkers moeten bijvoorbeeld overwerken en ze kunnen een deel missen van hun (drank)omzet.

Petit vertelt aan EditieNL dat het nog weleens moeilijk vast te stellen is of er sprake is van schuld wanneer een concert te laat begint. Dit kan immers komen door ziekte of een vertraagde vlucht. Dan is er sprake van overmacht. Ook kunnen er technische problemen zijn. Komt een artiest te laat of helemaal niet opdagen omdat deze simpelweg geen zin heeft of onder invloed is van bepaalde middelen, dan is het een ander verhaal. Toch blijft het volgens een woordvoerster van de Consumentenbond een grijs gebied. Om te bepalen of bezoekers van het concert eventueel recht hebben op schadevergoeding “is echt jurisprudentie nodig. Het is een lastige kwestie. Los daarvan is zo’n voorval natuurlijk supervervelend en superzuur voor de bezoekers,” zegt de Consumentenbond tegen ANP.

Verplaatst concert

Tot nu toe hebben bezoekers nog niet eerder geld terug gekregen wanneer zij het concert (deels) misten door een te late artiest. Als dit door afhankelijkheid van het openbaar vervoer komt, wordt dat in de meeste gevallen namelijk gezien als een eigen verantwoordelijkheid. Wordt het concert afgelast, dan heeft u recht op uw geld terug. Ook kan het concert nadat het wordt afgelast, verplaatst worden naar een nieuwe datum. Dit was bijvoorbeeld het geval bij Burna Boy. Hiermee hoeft u echter niet akkoord te gaan. Of de artiest dan wel op tijd komt, wat Burna Boy niet lukte, is immers nog maar de vraag.

Op zoek naar tickets voor theater, festival of een concert? Zo controleert u of de kaarten echt zijn

(Bron: Consumentenbond, ANP, EditieNL, NOS, NU.nl, Ticketmaster, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie