Registeren Inloggen

Hier moet u op letten als u met een internationale QR-code reist

Met een internationale QR-code kunt u veilig en makkelijk reizen binnen Europa. Dat denken ook Joop van den Berg en Nadia Ellis met hun partners. Ze boeken een cruise op de Middellandse zee, maar nog voordat ze varen, valt de reis in het water.

Amerikaanse regels

De stellen boeken los van elkaar een cruise met het schip Norwegian Epic bij Cruise Travel en Cruise Reizen. Alle vier hebben ze corona gehad. Met hun herstelbewijs hebben ze recht op een internationale QR-code. Maar wat ze niet weten is dat hun schip, die verwijst naar Noorwegen, in handen is van een Amerikaanse rederij: Norwegian Cruise Line. En daardoor gelden de Amerikaanse regels.

Twee vaccinaties

Volgens Norwegian Cruise Line ben je alleen welkom op het schip als je volledig gevaccineerd bent. En bij deze cruisemaatschappij betekent dat dat je twee vaccinaties nodig hebt. Eén vaccinatiebewijs en een herstelbewijs is dus niet voldoende. Volgens MAX Ombudsman Jeanine Jansen mag de rederij deze regels stellen, maar dan moeten de klanten die de reis boeken, daar wel van op de hoogte worden gesteld.

Rol reisorganisatie

Zowel Cruise Travel als Cruise Reizen moeten in het geval van zo’n belangrijke mededeling voor een grote groep mensen, dit duidelijk vertellen. “Dus het mag niet onderin de voorwaarden staan.” Vertelt Jeanine. “En omdat het niet duidelijk hebben verteld, hebben ze een zogenaamde wanprestatie geleverd. Dus de stellen hebben recht op hun geld terug én op de gemaakte kosten om bij het schip te komen.”

Geld terug

De twee stellen krijgen hun geld van de cruise terug, maar zowel de reisorganisaties als de rederij willen de extra reiskosten niet vergoeden. De gestrande reizigers gaan hiermee akkoord en ondernemen geen verdere stappen. “Maar let wel goed op, voordat je een vakantie naar het buitenland boekt.” waarschuwt Jeanine.

Check de regels

Op de website wijs op reis ziet u welke vaccinatieregels er in welke landen gelden, tipt de MAX Ombudsman. “En kijk ook altijd op de websites van de overheid van het desbetreffende land. Want daar staat de laatste updates qua vaccinatieregels. En zorg dat je goed verzekerd op reis gaat.”

Is het verstandig nu al een zomervakantie te boeken?

Geef een reactie