Registeren Inloggen

Is het verstandig nu al een zomervakantie te boeken?

Wegdromen naar de zomervakantie van 2022? Veel mensen doen het al in december. Maar is het, met het oog op de pandemie, ook verstandig om nu al een zomervakantie te boeken? We leggen de vraag voor aan MAX Ombudsman Jeanine Janssen.

De vuistregel: mogelijke annulering op het laatste moment

Code zwart is net overgedreven, dus Janssen houdt haar adem in. Je weet het nooit helemaal zeker. Het kan alle kanten op gaan. Voor wie zomervakanties een eerste levensbehoefte vormen, heeft ze wel wijze raad: “Zorg dat als je nu iets boekt dat je dat op het laatste moment nog kan afzeggen,” waarschuwt ze. Dat zou je de vuistregel kunnen noemen bij vroege boekingen.

De vouchers-golf is voorbij

Janssen wijst erop dat vier golven van corona wel iets veranderd hebben in de reisbranche. “De eerste golf nu anderhalf jaar geleden was echt de heftigste,” blikt ze terug. “Toen is veel opgelost met vouchers.” Sindsdien lossen verschillende reisorganisaties het op met kosteloos omboeken of afzeggen. Let wel op, want de regels zijn bij iedere reisorganisatie anders.

Kijk altijd naar de voorwaarden

De vraag is hoe slim het is om nu al te boeken voor de zomer. Janssen aarzelt geen moment als ze zegt: “Het kán wel. Zelf zou ik nog even wachten. Dan loop je wel het risico dat het duurder wordt. Er zijn mensen die nu al voorpret willen hebben. Die mogen zelf bedenken of ze nu al willen boeken. Maar kijk wél altijd naar de voorwaarden. Want die zijn verschillend en veranderen regelmatig.”

Wat is je eigen risico?

De reisbranche biedt nu reizen aan die je kosteloos kan annuleren bij code oranje. Zijn er ook zaken die onder het eigen risico van de reiziger vallen? “Kijk ook hiervoor altijd goed naar de voorwaarden van de reisorganisaties,’ herhaalt Janssen met klem. “Als er staat dat je tot zoveel dagen voor de reis zonder opgaaf van redenen mag annuleren, dan is er niks aan de hand.”

De geldigheid van het vaccin

Wat als je vaccinatie is verlopen en je QR-code niet meer werkt? “Hoe lang is je coronapaspoort geldig? Dát komt voor eigen rekening. Het is dus belangrijk dat je zulke dingen vooraf goed checkt. Je ziet nu dat landen allemaal hun eigen regels maken omtrent de geldigheid van het vaccin. Ook de regels rond testen zijn overal anders. Het verandert constant, zeker nu met de omikron-variant.”

Doemscenario: quarantainehotels met de deur dicht

Wat zijn de doemscenario’s? Is er iets wat we we echt niet moeten willen? “Denk bijvoorbeeld aan in quarantaine moeten gaan in het buitenland,” antwoordt Janssen. “Dan heb je echt een probleem. Die quarantainehotels zijn vaak niet zo goed. Soms gaat zelfs de deur voor langere tijd dicht. Een heleboel mensen denken: ‘Dat overkomt me niet.’ En dan ineens gebeurt het toch.”

Toch is haar boodschap gematigd optimistisch dat het kan. Maar bestudeer de voorwaarden en de verzekeringen goed.

Nederlanders halen na corona enthousiast hun vakanties in

Geef een reactie