Registeren Inloggen

Nederlanders halen na corona enthousiast hun vakanties in

Bijna tweederde van de Nederlanders wil vaker op vakantie gaan als de coronapandemie voorbij is. Ook moeten alle beperkingen zijn opgeheven. Dat is de uitkomst van een poll door review- en boekingssite Zoover onder 2550 respondenten. En de huidige beperkingen in bijvoorbeeld Oostenrijk dan? Daar gaan ze flexibel mee om.

Op reis na alle uitstel

De vakantieganger wil weer naar het buitenland na alle uitstel en annuleringen. De afgelopen jaren vierde men  vakantie in eigen land. Dat deden ze omdat het niet anders kon. Maar nu is het vizier weer op het buitenland gericht. Met 30 miljoen bezoekers per jaar kan Zoover het boekgedrag van de Nederlanders goed beoordelen. Zo wordt het duidelijk dat meer dan de helft (55 procent) zijn reizen heeft moeten annuleren de laatste 2 jaar.

Weer eens “normaal” op vakantie

Uit de poll blijkt dat Nederlanders staan te springen om in 2022 weer eens “normaal” op vakantie te gaan. Dat betekent reizen zonder QR-codes, PCR-testen, inreisbeperkingen of quarantaineregels. Maar liefst 61,1 procent van de ondervraagden is van plan om na corona vaker op vakantie te gaan. De meeste mensen willen volgend jaar op autovakantie naar het buitenland (40,3 procent). Maar bijna net zoveel vakantiegangers zijn van plan om een vliegvakantie te boeken naar een zonnig oord (38,9 procent).

“Nu het boekingsseizoen nadert zie je dat mensen het weer over hun vakanties gaan hebben. En ze willen de zon weer opzoeken. Dat zie je terug in de uitkomsten van de poll,” zegt Lieneke Wijnia van Zoover.

Winterzonvakanties lopen nu heel hard

Martine Langerak, hoofd Communicatie bij reisorganisatie Sunweb bevestigt de uitkomst van de poll van Zoovers. “We zijn met ons aanbod eerder online gegaan. De mensen reageren daarop door onmiddellijk te boeken,” vertelt ze. “Winterzonvakanties lopen nu heel hard. Populaire bestemmingen zijn Egypte en de Canarische eilanden. In juli stond bijna alles nog op code oranje. Daarom hebben een hoop mensen toen geen vakantie kunnen vieren. Dat halen ze nu in. Dat kon je kort geleden al zien in de herfstvakantie.”

De flexibiliteit onder de vakantiegangers is enorm

Het publiek boekt momenteel volop wintersportvakanties. Ook naar Oostenrijk waar een lockdown voor niet-gevaccineerden geldt en de regering het Janssenvaccin niet erkent? “Ja, de flexibiliteit onder de vakantiegangers is enorm,” constateert Langerak. “De mensen zijn na 2 jaar corona natuurlijk wel wat gewend. Bij een teleurstelling boeken ze meteen om naar een vakantielocatie die nog wel mogelijk is. In plaats van naar Oostenrijk gaan ze nu vooral naar Frankrijk. Wat je ook ziet is dat ze duurdere accommodaties boeken. Er wordt meer geld uitgegeven.”

De optimistische conclusie die Langerak trekt uit de poll luidt: “Wie zich aan de basisregels houdt en een QR-code heeft kan probleemloos boeken op de plekken waar weinig beperkingen gelden.”

MAX Ombudsman: Let op deze risico’s als u nu een vakantie boekt

Geef een reactie