Registeren Inloggen

MAX Ombudsman: Let op deze risico’s als u nu een vakantie boekt

Het reisadvies van landen gaat op geel, maar dan toch weer op oranje. Kunt u toegang krijgen tot het vakantieland met een vaccin of ook met een coronatest, en welk type test dan? En welke verzekering heeft u nodig? MAX Ombudsman Jeanine Janssen legt uit wat de risico’s zijn als u nu een reis boekt, en waar u extra goed op moet letten.

Reizen kent nu risico’s

Reisorganisaties en reizigers waren in jubelstemming toen duidelijk werd dat er weer landen van oranje naar geel gingen. Eindelijk was er weer uitzicht op reizen voor iedereen die dit zo had gemist. Tót vorige week bekend werd dat de landkaart toch weer naar oranje moest. Dit is precies één van de risico’s waarvoor de MAX Ombudsman waarschuwt. Ook wij gunnen iedereen een mooie vakantie. Maar het is ook onze taak om goed voor te lichten over de mogelijke gevolgen. Waar moet u rekening mee houden als u op reis gaat?

Welke soort coronatest heb ik nodig?

Het begint met testen. Check goed bij wie u test, welke test het land waar u naartoe gaat verplicht stelt en binnen hoeveel uur van tevoren u hem moet doen. Let daarbij ook op dat testen voor kinderen in verschillende landen vanaf verschillende leeftijden gedaan moeten worden.

Ben ik verzekerd bij negatief reisadvies?

Bel of mail uw verzekering waarvoor u precies verzekerd bent. Sommige verzekeraars verplichten u om de eerst mogelijke terugreis te boeken. Doet u dat niet dan vervalt de dekking. Reist u met een reisorganisatie en krijgt u corona, dan moeten zij u de eerste drie dagen overnachting vergoeden. Daarna moet u de verblijfskosten zelf dragen. Gaat u tegen de adviezen in naar een oranje land, dan kan het zijn dat de reisverzekering helemaal niks dekt. Ook niet als het gaat om een niet-coronagerelateerd voorval.

Welke eisen stelt vakantieland voor toegang?

Totdat het Europees coronapaspoort er is moet u goed nakijken welke eisen het land waar u heen gaat stelt aan het vaccinatiebewijs. Zorg dat u dat in handen heeft, want als u niet mee kunt, dan zijn de kosten voor u. Boekt u een reis en blijkt één van uw medereizigers corona te hebben, dan is het zeer waarschijnlijk dat u allemaal niet op reis gaat. Die kosten zijn voor uw eigen risico.

Thuis zien te komen

Neem extra geld mee. Vorig jaar zagen we landen opeens op oranje springen. Soms gingen zelfs grenzen dicht. Dat laatste loopt dit jaar misschien niet meer zo’n vaart, maar vorig jaar moesten mensen soms een aantal keren omboeken om thuis te komen. Dat kan veel geld kosten. Voor mensen die een pakketreis boeken via een reisorganisatie geldt dit niet. Zij hebben recht op repatriëring.

Los ticket of pakketreis

Wilt u met een los ticket op reis dan zitten daar financiële risico’s aan. Mensen die hun vlucht rechtstreeks hadden geboekt bij de luchtvaartmaatschappij kregen hun geld sneller terug na een geannuleerde vlucht. Mensen die boekten via een bemiddelaar moesten het langst wachten. Mensen die hebben geboekt via D-reizen (dat failliet ging) zijn nog steeds aan het wachten op hun geld en dat kan nog heel lang duren. Losse tickets vallen nooit onder de dekking van een garantiefonds. Gaat een luchtvaartmaatschappij failliet, dan is uw geld weg.

Op dit moment is het het verstandigst een pakketreis of vakantiehuis met SGR-dekking te boeken. Er bestaan ook kleinere garantiefondsen, zoals het GGTO. Gaat een bedrijf failliet, dan is uw geld verzekerd. Denk niet: een pakketreis is suf. Een vliegticket met hotelovernachting is al een pakket.

Wijs op reis

‘Wijs op reis’ is niet voor niks de leus van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op wijsopreis.nl vindt u de meest actuele reisadviezen en restricties van het land van bestemming.

Geef een reactie