Registeren Inloggen

Op zoek naar tickets voor theater, festival of een concert? Zo controleert u of de kaarten echt zijn

Een mooie theatervoorstelling, tof concert of festival: de kaarten voor dit soort evenementen vliegen vaak de deur uit. Als u alsnog een kaartje wilt, bent u soms overgeleverd aan tweedehands tickets die op sociale media en Marktplaats worden aangeboden. Maar hoe weet u zeker dat u dan echte kaartjes koopt en ontvangt?

Mensen maken misbruik van populariteit evenementen

Bij grote evenementen en populaire artiesten komt het vaak voor dat tickets binnen een mum van tijd uitverkocht zijn. Sommige mensen maken misbruik van de populariteit door expres meer kaarten te kopen dan zij nodig hebben, om deze door te kunnen verkopen met flinke winst. Diverse ticketaanbieders proberen dit tegen te gaan door een maximum aantal kaarten beschikbaar te stellen per persoon, maar dat werkt niet altijd. Vervolgens worden de kaarten voor enorme bedragen te koop aangeboden op bijvoorbeeld Marktplaats en sociale media.

Tweedehands tickets

Hoe vervelend de hoge prijzen op sociale media en Marktplaats ook zijn, er zullen altijd mensen zijn die veel geld over hebben voor een gewild evenement. Onderhandelen kan uiteraard, maar als de verkoper niet over de brug komt, kunt u niet veel beginnen. Er zijn echter evenementen die doorverkoop van tickets alleen mogelijk maken via de oorspronkelijke verkoper (voor de meeste evenementen is dit MOJO) of Ticketswap. En daar wordt meteen een stokje gestoken voor valse tickets en woekerprijzen, want de tickets worden gecontroleerd en er zit een maximaal winstpercentage op de kaarten die te koop worden aangeboden op deze platforms. Zo blijven de tickets tegen een eerlijke prijs beschikbaar. Staan de tickets die u zoekt hier niet op? Dan moet u goed opletten op de beschikbaarheid, en echtheid, van aangeboden tickets op sociale media en Marktplaats.

Hoe weet ik of tweedehands tickets echt zijn?

U ziet op sociale media en Marktplaats bij de meeste aangeboden tickets waarschijnlijk staan dat iemand ”toch niet meer kan gaan”, of ”een kaartje over heeft”. Het is lastig te beoordelen of dit ook daadwerkelijk het geval is, of dat iemand u voor de gek probeert te houden om nepkaartjes, of überhaupt geen tickets, te geven na betaling. Hoe zorgt u ervoor dat u echte kaartjes ontvangt?

  • Controleer de sociale media kanalen van de verkoper. Wordt het ticket aangeboden op Marktplaats? Check dan ook hier het account van de verkoper en lees de reviews en bekijk hoelang iemand al lid is van het platform. Bestaat het account nog maar heel kort? Of zijn er (veel) negatieve recensies? Of juist helemaal geen recensies? Wees dan op uw hoede.
  • Plaatst de verkoper ook kaarten voor andere evenementen? Controleer dit ook op andere doorverkoopplatforms. Dit kan betekenen dat iemand meerdere lijntjes uitzet om zo veel mogelijk geld binnen te harken.
  • Op de sites ticketoplichting.nl/oplichters of opgeletopinternet.nl. worden oplichters regelmatig ontmaskert. En ook op de website van de politie kunt u controleren of rekeningnummers, telefoonnummers of e-mailadressen voorkomen in de politiesystemen. Als dit zo is, krijgt u een waarschuwing dat er meldingen tegen die verkoper zijn gedaan.
  • Lijkt tot nu toe alles in orde en wilt u de tickets graag overnemen? Probeer dan bij de verkoper thuis af te spreken om de kaarten persoonlijk op te halen en te betalen.
  • Stuur nooit een kopie van uw identiteitsbewijs, zoals uw ID, rijbewijs of paspoort. Hier kunnen mensen met kwaad in de zin misbruik van maken om identiteitsfraude mee te plegen.

Hoewel bovenstaande tips u kunnen helpen om de echtheid van kaarten te controleren, biedt het naleven hiervan echter geen garantie. Door tickets te kopen via sociale media of een platform als Marktplaats loopt u altijd het risico opgelicht te worden.

Mijn toegangsbewijs is ongeldig, wat nu?

Als u slachtoffer bent geworden van oplichting met ongeldige toegangsbewijzen is dat natuurlijk ontzettend vervelend. De grootste ticketaanbieder van Nederland, MOJO, geeft aan dat u, indien u bij de deur bent of wordt geweigerd, compensatie kunt aanvragen bij de persoon van wie u de tickets heeft overgenomen. Krijgt u dit niet? Dan raadt MOJO aan om aangifte te doen bij de politie.

(Bron: Politie, Opgelicht?!, MOJO, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie