Registeren Inloggen

Reisverzekering: waar moet ik op letten?

Een reisverzekering biedt dekking voor onverwachte kosten en hulpverlening tijdens uw vakantie. Maar waar moet u op letten bij het afsluiten van zo’n verzekering?

Verschillende verzekeraars

Wilt u een reisverzekering afsluiten, dan kunt u kiezen uit verschillende verzekeraars. Met behulp van vergelijkingswebsites kunt u eenvoudig verschillende reisverzekeringen met elkaar vergelijken en afsluiten. U kunt bij deze websites zelf aangeven welke rubrieken u graag wilt verzekeren en welke in uw geval niet nodig zijn.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Een kortlopende reisverzekering sluit u voor één vakantie af. De verzekering stopt na de vakantie automatisch. Een doorlopende reisverzekering geldt voor een heel jaar. Gaat u vaak op vakantie, dan is een doorlopende reisverzekering al snel goedkoper. Maar ook hier geldt: vergelijken loont.

Hoe werkt een annuleringsverzekering?

Kunt u onverwachts niet op vakantie? Bijvoorbeeld vanwege ziekte of een sterfgeval? Een annuleringsverzekering vergoedt de betaalde kosten van de vakantie in sommige gevallen deels of geheel. In veel gevallen moet u een annuleringsverzekering afsluiten binnen een aantal dagen na het boeken van de reis.

Niet verzekerd

Sluit u geen annuleringsverzekering af, dan kunt u bij annulering soms toch een deel van de reissom terug krijgen. In de voorwaarden van de reisorganisatie staat welke regels zij hanteren en hoeveel u terug kunt krijgen.

Schade claimen

Als u schade lijdt, meldt dit dan zo snel mogelijk telefonisch bij uw reisverzekeraar. Doe dit direct en wacht niet tot u weer thuis bent. Maak ook foto’s van de situatie of schade om voor de verzekeraar duidelijk te maken hoe de schade of diefstal plaatsvond. Zijn er getuigen? Noteer dan hun contactgegevens.

Schadeformulier

U kunt een schadeclaim indienen door een schadeformulier van de reisverzekeraar in te vullen en eventuele kopieën van aankoopbewijzen mee te sturen. Bij de meeste verzekeraars kunt u het schadeformulier downloaden vanaf de website. U kunt ook een papieren versie van het formulier mee nemen op vakantie.

Bewijsstukken

Doe bij diefstal altijd aangifte bij de politie in het land waar u verblijft. Het proces verbaal dat zij opmaken, dient als bewijsstuk voor de verzekeraar. Kunt u geen aangifte doen of wil de politie geen proces verbaal opmaken, vraag dan de reisbegeleider of –organisator een schriftelijke verklaring op te stellen. Maakt u kosten als gevolg van de schade of de diefstal? Bewaar hier dan bonnetjes van. Deze kosten kunt u vaak ook weer claimen bij de reisverzekeraar.

Medische kosten op vakantie

Krijgt u te maken met medische kosten of een ongeval, neem dan direct contact op met de alarmcentrale van uw reisverzekering. Zij kunnen u direct helpen met het in gang zetten van het hulpverleningstraject.

Medische kosten in het buitenland kunnen flink de pan uit rijzen. Vaak komt u in het buitenland terecht bij privéklinieken die torenhoge rekening sturen. Check voor u op vakantie gaat of u goed verzekerd gaat en overleg liever een keer te veel dan een keer te weinig met de alarmcentrale. Ook kunnen zij u informatie geven over hoe u de medische kosten kunt declareren.

Dubbele dekking

Informeer ook altijd bij uw ziektekostenverzekeraar waar u op reis voor verzekerd bent. Zo voorkomt u oververzekering, waardoor u meer premie betaalt dan nodig is.

Verder kijken

Harry en Marry Wieringa boeken een cruisereis bij Costa Cruises. Ze sluiten bij deze organisatie ook een reis- en annuleringsverzekering af. Maar als Harry overlijdt, krijgt Marry niets uitgekeerd.

 

Geef een reactie