Registeren Inloggen

Stormschade claimen? Let dan hierop

Heeft u woning door de storm van de afgelopen dagen schade opgelopen? Dan wil u dit natuurlijk verhalen op uw opstalverzekeraar. Voordat u dit doet is het handig om te weten dat er een paar addertjes onder het gras zitten waar u mogelijk geen rekening mee heeft gehouden.

De verzekeraar helpt

Wat heeft het de afgelopen dagen hard gewaaid in ons land. Op sommige plekken zijn windsnelheden tot 129 kilometer per uur gemeten, wat gelijkstaat aan orkaankracht. Lang niet alle huizen en gebouwen zijn even goed bestand tegen zulke sterke wind, waardoor er de nodige schade is ontstaan. Iedereen die stormschade heeft, kan aankloppen bij de verzekeraar bij wie hij of zij een opstalverzekering heeft afgesloten. Een opstalverzekering is een verzekering die schade door brand, storm of inbraak dekt en is verplicht voor iedereen met een koopwoning.

Voorwaarden

Hoewel de verzekeraar u doorgaans tegemoet komt als u aanklopt met een claim voor stormschade, zitten er wel een aantal addertjes onder het gras. Verzekeraars keren bijvoorbeeld pas uit bij schade die veroorzaakt is bij windkracht 7 of hoger, schrijft de Consumentenbond op haar website.

Er wordt dus sowieso niets uitgekeerd als de zonnepanelen of dakpannen eraf waaien bij windkracht 6 of minder; de verzekeraar gaat er in zo’n geval vanuit dat de eigenaar van de woning het pand niet goed heeft onderhouden. Dat is addertje 1, maar er zijn er meer. Zo keren verzekeraars in veel gevallen niets uit als u zelf al heeft geprobeerd de schade te verhelpen voordat u de verzekeraar ervan op de hoogte heeft gesteld. Daarnaast is er bijna altijd een eigen risico verbonden aan stormschade. Ook als u een opstalverzekering heeft afgesloten zonder eigen risico.

Eigen risico

Hoe hoog het eigen risico bij stormschade is, verschilt sterk per verzekeraar. Bij sommige is dit 425 euro, maar bij andere gaat het om 200 euro. Gemiddeld ligt het eigen risico voor stormschade volgens de Consumentenbond rond de 225 euro. Hoe hoog het eigen risico van uw opstalverzekering is staat in de polisvoorwaarden. Raadpleeg  wel de uitgebreide versie van deze voorwaarden, want meestal staat het niet beschreven in de beknopte versie.  In deze voorwaarden staat ook of u de mogelijkheid heeft om dit eigen risico af te kopen. Dit is bij sommige verzekeraars een mogelijkheid, maar u moet dan natuurlijk wel meer premie betalen.

Stormschade voor eigendommen van de buren

Als er stormschade aan uw huis is ontstaan door eigendommen van uw buren, is het uw verantwoordelijkheid om contact op te nemen met uw opstalverzekering. U kunt deze schade niet verhalen op uw buren, omdat storm vaak wordt gezien als overmacht. Als spullen van de buren schade aan uw huis veroorzaken zonder dat er storm in het spel is, zijn uw buren wel aansprakelijk.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie