Registeren Inloggen

VIDEO: Het gaat financieel slecht met uitvaartverzekeraar Yarden

Ongeveer 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Zij leggen jarenlang geld in voor een begrafenis of crematie. Maar de leden van verzekeraar Yarden zijn ongerust. Het bedrijf heeft straks misschien niet genoeg geld om alles te kunnen betalen.

Naturapolis steeds duurder

Denkt u dat u ‘de laatste tocht’ goed heeft geregeld, gaat uw verzekeraar misschien failliet. Dit gevaar ligt bij Yarden op de loer. Veel leden hebben een naturapolis. Dat is een afspraak dat een vast pakket wordt vergoed. Bijvoorbeeld: twee auto’s, 50 rouwkaarten, 50 kopjes koffie en 50 plakjes cake. Maar door de gestegen kosten (van rouwkaarten en cake) is de naturapolis steeds duurder voor Yarden.

Oppassen geblazen

En daar wringt de schoen. De solvabiliteit van Yarden is zwak. Anders gezegd: er is te weinig geld in kas. En door de toenemende vergrijzing zullen de uitvaartkosten alleen maar stijgen. Het is nu code oranje voor de verzekeraar: oppassen geblazen en de boekhouding op orde brengen.

Polis niet waardeloos

Gelukkig pastte de overheid in 2018 de wet aan die een verzekerde in bescherming neemt. Dus als een uitvaartverzekeraar écht omvalt dan zijn de miljoenen polissen niet zomaar waardeloos. Lees daarover meer in deze column van MAX Ombudsman Jeanine Janssen.

Geef een reactie

Reactie

    In 1982 hebben mijn ouders voor het hele gezin een naturapolis gekocht (middels een afkoopsom) bij de voorganger van Yarden (AVVL). In 2007 hebben we bezwaar gemaakt tegen de door Yarden eenzijdige wijziging van de voorwaarden van deze polis. Na het overlijden van beide ouders heb ik toch de grootste moeite gehad om onder de schandalig hoge en onzinnige extra berekende kosten uit te komen.
    Nu staat in mijn Yarden account inmiddels nog steeds de in 2007 gewijzigde polis genoemd met een beperkt verzekerd bedrag van ruim 2000 euro. De destijds afgesloten naturapolis (met rechtenlijst) komt in het account niet voor en Yarden lijkt dit ook niet te willen wijzigen ondanks dat ik hierover gemiddeld eens per jaar contact opneem.
    Yarden verwijst steeds naar de brief die na onze klacht in 2007 naar ons is verzonden, waarin wordt bevestigd dat wij recht hebben op alle diensten die in de rechtenlijst wordt genoemd. Het lijkt mij echter niet meer dan correct dat dit in mijn account wordt opgenomen. Zou de weigering van Yarden te maken hebben met de hoop dat de brief bij de verzekerde zoek raakt, dat de nabestaanden hiervan niets weten of is het wellicht een boekhoudkundige truc. Ik wil echter beslist mijn gegevens correct in mijn account zichtbaar krijgen.